Ambasadorul Turciei la București, Koray Ertaş, a declarat, într-un interviu acordat Digi24, că Turcia este „mândră să fie singura democrație din lumea majoritar musulmană”, autoritățile de la Ankara încercând să protejeze țara „în faţa ameninţărilor diverse, atât interne, cât şi externe”.
Întrebat dacă Turcia este o „țară divizată”, la un an de la lovitura de stat eșuată, dacă se ia în calcul și rezultatul referendumului prin care sunt extinse atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, ambasadorul Turciei a răspuns: „Depinde cum descrii diviziune, pentru că poţi citi rezultatul referendumului şi ca pe o funcţionare clară a democraţiei din Turcia. Cam 48% din populaţie a spus „nu” şi a fost un mediu clar de discuţii înainte de referendum. Preşedintele a fost recent întrebat de media despre faptul că se spune că Turcia este o dictatură şi că suntem astfel etichetaţi. Răspunsul lui a fost că îi invită să se uite în dicţionar să vadă ce înseamnă. Suntem mândri să fim singura democraţie din lumea majoritar musulmană şi pentru că suntem mândri suntem şi hotărâţi să o protejăm şi încercăm asta în faţa ameninţărilor diverse, atât interne, cât şi externe”.
Predicatorul turc Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara că ar fi responsabil de lovitura de stat eșuată care a avut loc cu un an în urmă, în Turcia, susține că viața cetățenilor turci „au devenit întunecate”, ei fiind concediați, arestați sau chiar torturați.
În ceea ce privește extrădarea predicatorului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl consideră responsabil de lovitura de stat eșuată din urmă cu un an, oficialul turc a precizat că Turcia este dezamăgită că autoritățile americane nu „răspund mai rapid”.
„Prietenii noştri americani ne spun că procesul se derulează după procedurile obişnuite, le-am trimis dovezi concrete, cutii pline cu documente au plecat spre SUA, este un dialog constant între ministerele noastre de justiţie şi autorităţile relevante, deci procesul este în derulare. Bineînţeles că ne doare, pentru că în calitate de aliaţi ai SUA ne aşteptam ca autorităţile din SUA să răspundă mai rapid apelului nostru, să grăbească procesul şi să-l extrădeze pe liderul acestui grup, pentru că el îşi continuă activităţile acolo, apare la televiziuni şi ţinteşte spre ţara noastră”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis, sâmbătă, un mesaj în care i-a omagiat pe cetățenii turci care și-au pierdut viața în lovitura de stat eșuată care a avut loc, în urmă cu un an, în Turcia.