14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPredicatorul Fethullah Gulen, la un an de la lovitura de stat eșuată...

Predicatorul Fethullah Gulen, la un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia: Viețile prea multor oameni nevinovați au devenit întunecate

Predicatorul turc Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara că ar fi responsabil de lovitura de stat eșuată care a avut loc cu un an în urmă, în Turcia, susține că viața cetățenilor turci „au devenit întunecate”, ei fiind concediați, arestați sau chiar torturați, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

„După acest incident tragic, viețile prea multor oameni nevinovați au devenit întunecate. Aceștia au fost concediați ilegal din slujbele lor, arestați, închiși și chiar torturați — totul la cererea guvernului", a precizat Fethullah Gulen, într-un comunicat de presă.

Predicatorul musulman a insistat că oamenii au fost privați de mijloacele de a-și câștiga existența, în timp ce Guvernul de la Ankara conduce o vânătoare de vrăjitoare pentru „a smulge din rădăcini" pe oricine consideră că nu este loial președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.


Citește și: Un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia. Secretarul general al NATO aduce un omagiu turcilor care și-au pierdut viața

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis, sâmbătă, un mesaj în care i-a omagiat pe cetățenii turci care și-au pierdut viața în lovitura de stat eșuată care a avut loc, în urmă cu un an, în Turcia.


Totodată, Gulen a calificat puciul drept „demn de dispreț" și „deplorabil". 

„În acest ultim an, m-am simțit afectat în timp ce (autoritățile) pedepseau sute de cetățeni turci nevinovați pentru simplul fapt că guvernul considera că aveau într-un fel sau altul legături cu mine", a mai spus predicatorul, care trăiește în statul Pennsylvania.

Gulen, căruia Turcia i-a cerut extrădarea, consideră că autoritățile de la Ankara „au eșuat" în încercarea lor de „a-i convinge pe liderii lumii de acuzațiile" împotriva sa și le-a cerut intelectualilor turci „să-și facă auzite vocile și să se solidarizeze cu toate victimele persecuției". Totodată, el a făcut apel membrilor sistemului judiciar „să reziste presiunilor politice și să apere principiile universale ale justiției".

Pe de altă parte, liderul principalului partid de opoziție din Turcia a criticat dur atât eșecul guvernului de la Ankara de a preveni puciul eșuat de anul trecut, cât și epurările care au avut loc de atunci încoace, în timpul unei sesiuni speciale a parlamentului menită să marcheze împlinirea unui an de la lovitura de stat eșuată, relatează DPA. Kemal Kilicadaroglu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a cerut ca acele oficialități care le-au permis complotiștilor să se infiltreze „în cele mai sensibile poziții din stat" să fie trase la răspundere. El a acuzat că eforturile parlamentului de a ancheta puciul au fost anihilate, inclusiv de către lideri din domeniul securității Turciei.



În plus, Kilicdaroglu a pledat în favoarea consolidării democrației și a avut o atitudine critică față de starea de urgență „permanentă" în care se află țara și care permite guvernului să conducă prin decret. „"Justiția a fost distrusă", a insistat el.

EFE amintește că Turcia comemorează sâmbătă cu mare fast primul an de la puciul eșuat, cu diverse manifestări în parlament și cu inaugurarea — la Istanbul — a unui monument dedicat celor 249 de oameni care au murit în timpul evenimentelor de acum un an. De altfel, autoritățile au dat startul manifestărilor încă de marți, cu discursuri, expoziții fotografice și rugăciuni în moscheile din întreaga țară, precum și cu concerte și proiecții video în piața Taksim, din centrul metropolei Istanbul.

Evenimentele de sâmbătă vor începe cu un marș care va debuta la orele 15:30 GMT în trei cartiere din partea asiatică a Istanbulului, iar participanții la marș vor ajunge până la primul pod de pe Bosfor, rebotezat între timp drept Podul Martirilor din 15 iulie. În noaptea puciului, podul a fost scena confruntărilor între civili și o unitate de militari cu tancuri care blocaseră traficul pe acest drum, în confruntări pierzându-și viața mai multe persoane.


Citește și:  Predicatorul Fethullah Gulen a afirmat că nu are de gând să fugă din Statele Unite pentru a evita o posibilă extrădare în Turcia

Clericul Fethullah Gulen a afirmat, miercuri dimineața, că nu plănuiește să fugă din Statele Unite și că va accepta o posibilă decizie de extrădare, dacă Washington va accepta cererea formulată de Ankara.


După defilarea unei formațiuni care va interpreta muzică otomană, președintele Erdogan se va întâlni pe pod cu rudele celor uciși și, după o lectură din Coran și un joc de lumini în memoria victimelor, monumentul va fi dezvelit la orele 20:30 GMT. După miezul nopții, ceremoniile vor continua la parlamentul de la Ankara, unde într-o sesiune desfășurată în zorii zilei de duminică va fi comemorat bombardamentul asupra clădirii legislativului.

Imaginile și discursurile difuzate în ultimele zile au un pronunțat caracter naționalist, comentează EFE, adăugând că Erdogan a acuzat țările occidentale că se interesează mai mult de drepturile puciștilor sau ale simpatizanților lor decât de cele ale victimelor.

O activistă din Turcia, arestată în România, anunță că se va sinucide dacă va fi extrădată în Ankara. Ce greșeală majoră au făcut autoritățile române

Oral Nalan, o activistă turcă în vârstă de 38 de ani, care călătorea dinspre Ungaria spre Bulgaria, a fost arestată la Vama Nădlac, în urma unui control de rutină.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă