8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. ALINA BICA a demisionat din funcția de procuror-șef DIICOT și din...

UPDATE. ALINA BICA a demisionat din funcția de procuror-șef DIICOT și din Ministerul Public. Bica a fost ARESTATĂ sâmbătă dimineața, după ce fusese reținută joi noaptea. Rețeaua despăgubirilor de zeci de milioane de euro din bugetul public

UPDATE

Alina Bica, șefa DIICOT, a fost arestată pentru 30 de zile pentru abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor de la ANPR.  Faptele au fost săvârșite în 2011, pe vremea când Alina Bica era secretar de stat la Ministerul Justiției.

Motivele pentru care DNA  a cerut arestarea ALINEI BICA: "Analiza acestei condiţii în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, persoana şi conduita magistratului BICA Alina Mihaela, reacţia opiniei publice, rezonanţa şi gravitatea faptelor denotă că în speţă sunt îndeplinite exigenţele pentru a putea fi dispusă PRIVAREA de libertate.

Este incontestabil că fenomenul corupţiei reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi drepturile omului, care erodează principiul echităţii şi al justiţieisociale, punând în pericol însăşi stabilitatea instituţiilor democratice şi a fundamentelor morale ale societăţii.

Totodată, instituţia publică pe care o reprezenta Bica Alina Mihaela şi ceilalţi membrii în cadrul Comisiei Centrale sunt în egală măsură fiecare în parte un serviciu public, de autoritate şi legalitate"

Alături de Alina Bica au fost arestați deocamdată Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan și expertul Emil Nuțiu. Prejudiciul este de peste 61 de milioane de euro.

Decizia de arestare preventivă aparține instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție, luată după câteva ore bune de la terminarea ședinței de judecată de vineri noaptea. Până la pronunțare , Alinei Bica i-a expirat mandatul de reținere. Ea a plecat acasă, însă după pronunțarea instanței, șefa DIICOT s-a prezentat la arestul Poliției.

​–-

DNA a obținut de la denunțători probe noi și a extins cercetările pentru alte fapte de corupție și asupra altor persoane în dosarul în care a fost arestată Alina Bica, șefa DIICOT.

Una dintre aceste persoane vizate de DNA ar fi Dorin Cocoș, beneficiar a 10 milioane de euro din totalul de peste 61 de milioane de euro primite de gruparea de samsari ai lui Gheorghe Stelian pentru un dosar de despăgubire ce avea ca obiect un teren din București, care nu putea fi retrocedat în natură.

Cocoș este arestat în dosarul "Microsoft", unde este acuzat că a primit 9.000.000 de euro pentru trafic de influență.

În referatul DNA, despre Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirilor de 89,4 milioane de euro pe un singur teren , se scrie GHEORGHE STELIAN cumpăra drepturi litigioase, apoi desfăşura activităţi de trafic de influenţă pentru obţinerea de despăgubiri cât mai mari de la stat, după care îşi achita datoria celor care l-au ajutat”.

––

Terenul – cadou de la Snagov, motivul încătusării șefei de la DIICOT

Între noile probe pentru care Alina Bica a fost arestată preventiv s-ar afla și cadoul destinat șefei DIICOT:  un teren de 5000 de metri pătrați pe malul lacului Snagov , probă care i-a determinat pe membrii CSM să-i schimbe avizul din arest la domiciliu în aviz pentru arestare preventivă.

Bica este acuzată de abuz în serviciu deoarece, în 2011, alături de alți opt membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a avizat despăgubiri supraevaluate pentru un teren de circa 14,6 hectare de teren agricol din zona Plumbuita-București ( transformat, apoi, în circa 13 hectare de teren intravilan). Terenul nu se putea retroceda în natură, ci în bani ( titluri de conversie la Fondul Proprietatea, tranzacționate la Bursă).

Citește și: UPDATE. REȚEAUA despăgubirilor de milioane de euro de la ANPR: DNA cere arestarea deputatului Attila Marko. Șefa DIICOT, Alina Bica, așteaptă arestarea la Înalta Curte

Prejudiciul înregistrat de bugetul public ar depăși 61,7 milioane euro pentru că un teren agricol a fost evaluat ca și cum ar fi fost un teren într-o zonă rezidențială, precizează procurorii anticorupție.

Favorizarea beneficarului (Gheorghe Stelian) ar rezulta și din faptul că membrii comisiei Bica au avizat un dosar de despăgubire care a consumat mai multi bani decât toate despăgubirile alocate ANRP pe un an întreg, sumă ce trebuia repartizată pentru despăgubirea mai multor solicitanți.

Potrivit referatului DNA, “suma de 377.282.300 lei plătită în acest (singur -nn) dosar de despăgubire este mai mare decât TOTALUL DESPĂGUBIRILOR CIVILE plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei”.

Primele încătușări: Alina Bica, alături de alți trei acuzați

 Alina Bica a fost arestată de instanța Înaltei Curți pentru 30 de zile. Alături de ea au mai fost încarcerați foștii membri ai comisiei ANRP Lăcrămioara Alexandru și Bogdan Dragoş-George ( fost adjunct la ANAF). De asemenea, a fost arestat expertul Emil Nuțiu de la SC Business Evaluator SRL, sub acuzaţia de abuz în serviciu, deoarece a supraevaluat terenul în beneficiul omului de afaceri Gheorghe Stelian, denunțător și suspect în dosar.

Potrivit referatului DNA, membrii comisiei care au avizat despăgubirea ar fi fost răsplătiți de samsarul de terenuri Gheorghe Stelian, zis Stelu. După cum am relatat, cadoul Alinei Bica era un teren de 5.000 metri pătrați pe malul lacului Snagov. Potrivit procurorilor, "Stelu" și-a achitat "datoriile" față de toate persoanele care l-au ajutat.

Spre exemplu, pentru “serviciile” sale ( supraevaluarea terenului), expertul Emil Nuțiu a fost plătit de Stelian cu sume cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

"Stelu" i-ar fi plătit și pe intermediari, care ar fi obținut bunăvoința membrilor  comisiei de la ANRP. Între cei plătiți pentru trafic de influență s-ar afla și Dorin Cocoș, pe atunci soțul Elenei Udrea, care ar fi primit 10 milioane de euro pentru serviciile sale.

Prietenia dintre Alina Bica și Elene Udrea este de notorietate. De menționat că "STELU" a ajutat-o pe Elena Udrea cu creditul de 3,3 milioane de euro. Samsarul a reușit să-i vândă terenul din Floreasca pentru ca fosta soție a lui Cocoș să scape de datoria de la bancă.

Cum se obțin beneficiile, peste rând, la ANRP

În 2011, pe când era secretar de stat la Ministerul Justiției, Alina Bica, a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANPR pentru terenuri care nu puteau fi restituite în natură.

Comisia este formată din nouă membri, iar componența din 2011 este acum anchetată in corpore de DNA pentru avizări nelegale de despăgubiri pentru foștii proprietari, potrivit referatului procurorilor anticorupție.

Alina Bica, alături de colegii ei din comisie, ar fi avizat despăgubiri mult mai mari decât valoarea de piață a terenurilor ce nu puteau fi retrocedate foștilor proprietari, susțin procurorii.

Pentru a înțelege importanța funcției din comisia de avizări, trebuie să amintim că, anual, ANRP primește pentru despăgubiri sume limitate de bani, iar foștii proprietari se chinuie ani în șir să obțină reconstituirea dreptului de proprietate și despăgubirile aferente.

Când oboseau sau au nevoie de bani, mulți dintre foștii proprietari își vindeau drepturile la sume derizorii. Aveau și ocazii: în fața sediului ANRP erau postați  trimișii samsarilor la înaintare: domni bine îmbrăcați, ce aveau rolul de a-i vâna proprietari de bunuri ce nu puteau fi restituite. După captarea interesului moștenitorilor foștilor proprietari, apăreau samsarii care făceau oferte pentru cumpărarea drepturilor litigioase, sumele oferite fiind foarte mici în raport cu valoarea bunurulor revendicate.

Spre exemplu, în dosarul DNA aflat acum pe rol, pentru terenul de circa 14,6 hectare din zona Plumbuita-București ( Sectorul 2), moștenitorul fostului proprietar s-a chinuit să obțină reconstituirea din anul 2005 până în 2010 și nu a reușit. Din această cauză i-a vândut dreptul litigios lui Gheorghe Stelian contra sumei rizibile de doar 160.000 de euro, deși valoarea de piață a terenului depăsea 27 de milioane de euro.

În mai puțin de un an de la cumpărarea drepturilor litigioase, cumpărătorul (Gheorghe Stelian) a obținut reconstituirea dreptului de proprietate, raportul de evaluare și avizarea despăgubirii în valoare de peste 89 de milioane de euro ( în titluri de conversie la Fondul Proprietatea, valorificate pe bursa). De fapt, demersurile de obținere a despăgubirilor le-a început cu trei luni înainte de a cumpăra efectiv drepturile litigioase. Abia după ce a avut certitudinea că va primi banii pe teren, Gheorghe Stelian a plătit dreptul litigios achiziționat. Cu alte cuvinte, Stelian a testat dacă are "trecere" la comisia ANRP, ca să nu arunce pe fereastră 160.000 de euro – plata către moștenitorii fostului proprietar.

Gheorghe Stelian a reusit să "convingă", prin Dorin Cocoș și alte persoane,  comisia ANPR să-i avizeze despăgubirea. Valoarea terenului a fost stabilită fraudulos de comisia din care a făcut parte Alina Bica, suma  fiind mărită nejustificat cu 61,7 milioane de euro față de valoarea de piață.

Rețeaua tranzacțiilor frauduloase

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, reprezentantul statului în cadrul ANPR, decide cine și câți bani primește pentru fostele proprietăți ce nu pot fi retrocedate în natură.

În anul 2011, din comisia care a stabilit fraudulos un plus de 61,7 milioane de euro din banii publici pentru un teren, în afară de Alina Bica, au mai făcut parte: fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean ( plecată din țară – surse), vicepreședinții Cătălin Florin Teodorescu (deputat PDL- plecat din țară), Marko Attila ( deputat UDMR pentru care DNA cere aviz de reținere și arestare), Sergiu Diacomatu (fost membru PMP, acum preşedintele PNL Sector 1, cercetat sub control judiciar deoarece a colaborat cu anchetatorii), Remus Virgil Baciu ( condamnat într-un alt dosar penal la cinci ani de închisoare cu executare deoarece a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate), alți trei membri. Toți cei nouă membri ai comisiei sunt anchetați de DNA pentru abuz în serviciu.

Concret, susțin procurorii anticorupție, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare, întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu (arestat)

Potrivit referatului DNA, membrii comisiei de la ANRP, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi, însă, că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, susțin procurorii DNA.

În referatul procurorilor se mai menționează că evaluatorul Nuțiu nu a fost ales aleatoriu, cum impune legea. În plus, Alina Bica, procuror de profesie, i-ar fi lăudat profesionalismul, ceea ce i-ar fi influențat pe ceilalți membri ai comisiei.

Redăm fragmentul din referat : “inculpata Alina Bica, reprezentanta Ministerului Justiției în comisie, a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată…,,

Cine sunt beneficiarii plusului de peste 61,7 milioane de euro furați din banii publici

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri ( "Stelu" și partenerii săi), beneficiari din anul 2010 ai drepturilor litigioase asupra terenului, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea (listat la bursă din data 25.01.2010) în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Concret, de avizare au beneficiat samsarii Gheorghe Stelian, zis "Stelu" și partenerii săi Valentin Vişoiu, Adrian Andrici (acţionar la CS Universitatea Craiova) şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit ( prin contracte de cesiune) “avantajele patrimoniale” de peste 61 de milioane de euro astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Care este “statutul” juridic al celorlalți suspecți

Pentru Sergiu Diacomatu, membru al comisiei ANRP, acuzat de abuz în serviciu, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar deoarece a colaborat cu anchetatorii

Sub control judiciar se află și  beneficiarul zecilor de milioane de euro, Gheorghe Stelian, zis Stelu.  El a scăpat de arest deoarece  a oferit și probe în baza cărora s-a agravat situația juridică a șefei DIICOT, Alina Bica. "Stelu" ar fi oferit probe și în alte dosare penale.

Surse judiciare susțin că între probele furnizate de Stelian ar fi și documentele pentru terenul de 5.000 de metri pătrați de pe malul lacului Snagov, destinat Alinei Bica.

Pentru actualul deputat Marko Attila, fost și el membru al comisiei ANRP, anchetatorii au cerut de la Camera Deputaților aviz pentru reținere și arestare.

Pentru actualul deputat Cătălin Florin Teodorescu și Codruța Dumitrean ( foști membri în comisie) se fac acte premergătoare deoarece sunt plecați din țară. Remus Virgil Baciu ( condamnat într-un alt dosar penal la cinci ani) este cercetat pentru abuz, ca și ceilalți trei membri.

Despre situația juridică a partenerilor cu care Stelian a împărțit, prin cesiune, bunurile patrimoniale – respectiv Valentin Vişoiu, Adrian Andrici (acţionar la CS Universitatea Craiova) şi Gabriel Gheorghe – , se precizează în referat că “până în prezent, cei trei nu au implicare infracțională”.

Este de notorietate faptul că Valentin Vişoiu este arestat la domiciliu în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc în care este acuzat de dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Vișoiu ar fi spălat banii prin firmele CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL.

Lista suspecților este deschisă, stadiu investigativ confirmat vineri de șeful DNA, Laura Codruța Kovesi. Între cei vizați s-ar afla și Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea in 2011, spun surse judiciare. De audiere nu ar scăpa nici Elena Udrea.

Cine este samsarul-denunțător  Gheorghe Stelian, zis Stelu

Gheorghe Stelian, zis STELU,  este un om de afaceri care, până la 37 de ani, a câștigat milioane de euro din tranzacții imobiliare cu drepturi litigioase cumpărate.

Modul în care a obținut dreptul litigios, în care a evaluat terenul și a obținut despăgubirea de peste 89,4 milioane de euro ( mai mult cu 61,7 milioane de euro decât prețul real) îl definesc pe “Stelu”.

În referat, procurorii DNA  descriu modul de lucru al lui Gheorghe Stelian. Și anume “GHEORGHE STELIAN cumpăra drepturi litigioase, apoi desfăşura activităţi de trafic de influenţă pentru obţinerea de despăgubiri cât mai mari de la stat, după care îşi achita datoria celor care l-au ajutat”.

“Achitarea” față de șefa DIICOT, Alina Bica, ar fi reprezentat de un teren de 5.000 de metri pătrați pe malul lacului Snagov.

În referatul DNA se mai subliniază că beneficiarul Gheorghe Stelian , “prin intermediari a realizat o intervenţie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, în scopul unei soluţii favorabile.Rezultă că activitatea inculpaţilor, membrii ai Comisiei Centrale de Despăgubiri, a fost abuzivă, infracţională”.

Unul dintre intermediari ar fi Dorin Cocoș, arestat în dosarul "Microsoft" tot pentru trafic de influență ( a primit 9 milioane de euro în dosarul "MICROSOFT").

Prețul plătit de Gheorghe Stelian lui Cocoș pentru trafic de influență la comisia ANRP ar fi fost de 10 milioane de euro. Reamintim că Alina Bica este prietenă cu Elena Udrea, fosta soție a lui Dorin Cocoș.

 De menționat că Elena Udrea a scăpat de datoriile la bancă datorită ajutorului aceluiași Gheorghe Stelian, vânzătorul terenului din Floreasca, pentru care  actuala președintă a PMP a luat un credit de 3,3 milioane de euro.

Gheorghe Stelian si-a “achitat datoriile“ și față de expertul Emil Nuțiu ,care a supraevaluat terenul de la plumbuita cu peste 61 de milioane de euro, pe care l-a plătit “cu o sumă de cuprinsă între 30.000 – 100.000 lei”.

În afară de terenul din Plumbuita, pe care a primit 89,4 milioane de euro, Stelu ar fi obținut și beneficii de circa 60 de milioane de euro pentru un alt teren, situat în zona Circului din București.

Motivele pentru care DNA solicit arestarea Alinei Bica și a tovarășilor ei

Potrivit referatului DNA, Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Bogdan Dragoș și Emil Nuțiu ar trebui arestați preventiv deoarece “legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani şi pe baza evaluării gravităţii concrete a faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere, precum şi a împrejurărilor concrete privind persoana inculpaţilor considerăm că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică,o stare de pericol reală și actuală iar faptele sunt de gravitate maximă deoarece au vizat siguranța bugetului public alocat măsurilor reparatorii.

În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a celor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetățenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de același gen”.

În loc de final

Declarație din dosar: “Am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al  Elenei Udrea și Dorin Cocoș”…

 

Cele mai citite

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...

Căile ferate din România, rămase în urmă: câți km au fost modernizați în ultimii 35 de ani

În ultimii 35 de ani, România a modernizat de două ori mai puțini kilometri de cale ferată decât autostrăzi și drumuri expres, relevă o...

Milan câștigă Supercupa Italiei după un meci incredibil cu Inter! Discursul motivațional al lui Ibrahimovic în vestiar

AC Milan a obținut un succes memorabil în Supercupa Italiei, învingând-o pe rivala Inter Milano cu 3-2, după ce a revenit de la 0-2. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă