UPDATE, sâmbătă, ora 8.00
Alina Bica a ajuns în arestul Poliției, în urma deciziei de arestare preventivă pentru 30 de zile, pronunțată azi dimineață de instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ea este acuzată de abuz în serviciu, faptă săvârșită în 2011, pe când era secretar de stat la Ministerul Justiției și membru în comisia din cadrul ANRP care stabilea despăgubirilor pentru foștii proprietari. Alături de ea au mai fost arestați Lăcrămioara Alexandru și Bogdan Dragoș (fosți membri în aceeași comisie) ca și expertul evaluator, Emil Nuțiu.
––
UPDATE 17.40
Procurorul șef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului MARKO ATTILA-GABOR, implicat în REȚEAUA avizării despăgubirilor nelegale de zeci de milioane de euro în dosarul în care șefa DIICOT , ALINA BICA, a fost reținută în vederea arestării preventive.
Prejudiciul depășește 62,5 milioane de euro.
Potrivit documentelor trimise la Camera Deputaților, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, compusă din Marko Attila, Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş George, Alexandru Lăcrămioara și Diacomatu Sergiu Ionuț şi alte persoane, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator NUŢIU EMIL de către membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.
Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
Fapta inculpatului MARKO ATTILA-GABOR, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator NUŢIU EMIL, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, a condu la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Motivele pentru care DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Marko
Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Marko Attila a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia.
UPDATE 12.30:
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-a schimbat, vineri dimineața, avizul pentru Alina Bica , șefa DIICOT, reținută joi seara pentru abuz în serviciu, dând liber arestării preventive pentru 30 de zile. Schimbarea a survenit ca urmare a apariției de noi probe, după cum a anunțat astă-noapte România Liberă.
Astăzi, Alina Bica va fi prezentată instanței Înaltei Curți pentru mandat de arestare preventivă.
Joi seara, CSM a aprobat doar reținerea și arestul la domiciliu. Schimbarea a survenit după ce astă noapte au existat denunțuri cu privire la alte fapte săvârșite de Bica în 2011, când era secretar de stat și membru al comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul ANPR.
Anunțul a fost făcut de Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din sediul CSM.
După cum România liberă a anunțat în exclusivitate astă noapte, un denunțător a făcut declarații și a dat și probe potrivit cărora, între altele, Alina Bica ar fi beneficiat de un teren de 5000 de metri pătrați pe malul lacului Snagov ca răsplată pentru că, în 2011, a aprobat despăgubiri mai mari cu peste 62,5 milioane de euro în beneficiul lui Gheorghe Stelian , zis Stelu.
Între denunțătorii de astă noapte s-ar fi aflat și beneficiarul despăgubirilor, Gheorghe Stelian, precum și un alt membru al comisiei de stabilire a despăgubirilor, au declarat surse judiciare României Libere. Terenul de la Snagov pentru Alina Bica a fost dat pe numele unei terțe persoane. Stelian Gheorghe ar fi adus probe potrivit cărora terenul era pentru Alina Bica.
În urma denunțurilor și probelor furnizate, DNA a schimbat încadrările juridice și a extins cercetările și față de alte persoane.
UPDATE 10.00
Deputatul Cătălin Teodorescu este suspect în dosarul în care a fost reținută Alina Bica, șefa DIICOT. În 2011, Cătălin Teodorescu a fost membru al Comisieie pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Deputatul nu a fost audiat deoarece este plecat din țară.
Este al doilea deputat suspect în dosar. Primul față de care s-a început urmărirea penală este Marko Attila.
Suspectă ar fi și Crinuța Dumitrean, fosta șefă a despăgubirilor din cadrul ANPR, plecată și ea din țară încă din 2013. Ea ar fi fost propulsată pe funcție de deputatul Ioan Oltean.
UPDATE 09.00
Alina Bica, șef al DIICOT, reținută aseară de către DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârșită în 2011 pe când era membră în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P., va fi prezentată în fața instanței de la Înalta Curte pentru obținerea arestului la domiciliu, măsură preventivă aprobată de CSM.
Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat că dacă Alina BIca nu-și dă demisia din funcția de șef DIICOT, o va revoca el din funcție. Interimatul va fi asigurat de procurorul general împreună cu adjuncta Georgiana Hosu.
Alături de Alina Bica vor fi prezentați instanței supreme pentru arestare reținuții Lăcrămioara Alexandru (membră în comisia ANPR), Dragoș Bogdan (fost vicepreședinte la ANAF, membru în comisia ANRP) și expertul evaluator Emil Nuțiu.
Surse judiciare spun că este posibil ca Alina Bica să fie pusă sub învinuire și pentru primire de foloase necuvenite. Noua încadrare juridică ar fi susținută de faptul că Alina Bica ar fi pledat în Comisia ANPR pentru despăgubirea cu peste 82 de milioane de euro pentru un teren de circa 13 hectare în Plumbuita- București în beneficiul lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, iar pentru acest serviciu ar fi primit un teren de 5.000 metri pătrați la Snagov, pe malul lacului. Terenul ar fi înregistrat pe numele unei terțe persoane. Prejudiciul creat statului ar fi de peste 62,5 milioane de euro.
UPDATE 08.00
DNA l-a reținut pe Emil NUŢIU , expert evaluator, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Expertul a supraevaluat la peste 89,4 milioane de euro un teren de circa 13 hectare din București al suspectului Stelian Gheorghe, zis Stelu ( terenul obținut prin cumpărare de drepturi litigioase). Prejudiciul înregistrat în dauna bugetului public este de peste 62,5 milioane de euro.
Față de inculpații: DIACOMATU SERGIU IONUŢ, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și GHEORGHE STELIAN, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, s-a dispus măsura controlului judiciar pe toată perioada desfășurării urmăririi penale. Cei doi ar fi colaborat cu procurorii, spun sursele României libere.
Față de MARKO ATTILA-GABOR, în prezent deputat în Parlamentul României, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
UPDATE 01.00
Surse judiciare spun că, drept răsplată pentru acordarea despăgubirii de 62, 5 milioane de euro lui Gheorghe Stelian, Alina Bica ar fi primit drept răsplată un teren de 5.000 de metri pătrați pe malul lacului Snagov. Nu există nici o construcție pe teren. Terenul ar fi înscris pe numele unei terțe persoane, spun surse judiciare. Alina Bica NU și-ar fi vândut terenul, așa cum s-a relatat în presă.
Aceste amănunte ar fi fost dezvăluite procurorilor anticorupție de un denunțător în timpul audierilor din noaptea de joi spre vineri. Denunțătorul vrea să-și îmbunătățească situația juridică, spun specialiștii.
Dacă vineri se confirmă noile indicii de probe "pe teren", situația juridică a Alinei Bica se poate complica. Ea poate fi acuzată de luare de mită sau de primire de foloase necuvenite.
––
UPDATE 23.30
La DNA continuă audierile în dosarul în care șefa DIICOT, Alina Bica, a fost reținută pentru abuz în serviciu, infracțiune săvârșită în 2011, pe când era secretar de stat la Ministerul Justiției. Ea, în calitate de membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, ar fi fost implicată în despăgubirea unui cumpărător ( Gheorghe Stelian) de drepturi litigioase ( teren de peste 13 hectare în Plumbuita-București), prejudiciul statului fiind de peste 62,5 milioane de euro.
La această oră dau declarații și alți membri ai Comisiei de despăgubiri pentru bunurile deținute și confiscate de comuniști, comisie a ANRP. De asemenea, sunt audiați beneficiari ai unor despăgubiri de zeci de milioane de euro.
––-
UPDATE 22.45: Direcția Națională Anticorupție a confirmat, într-un comunicat de presă, reținerea Alinei Bica:
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".
DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, ceea ce înseamnă că la dosar există și interceptări.
UPDATE 22.42: Alina Bica a fost reținută de DNA. Datorită faptului că CSM nu a aprobat arestarea preventivă, ci arestul la domiciliu, DNA nu o poate duce la instanță pentru această procedură, însă această noapte doamna Alina Bica și-o va petrece în arestul Poliției. Mâine, Alina Bica va fi prezentată instanței pentru obținerea arestului la domiciliu, așa cum a dat aviz CSM.
UPDATE 22.15: Șefa DIICOT, Alina Bica, nu a parasit DNA. Este audiată, în continuare, în legatură și cu alte despăgubiri pentru retrocedări, la DNA fiind aduși alți oameni de afaceri, samsari de terenuri, spun surse judiciare. Este posibil ca, până la sfârșitul audierilor din această noapte, să se schimbe situația juridică a doamnei Alina Bica.
UPDATE 22.05: Doi membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, Lăcrămioara Alexandru și Dragoș-George Bogdan, au fost reținuți de procurorii anticorupție pentru 24 de ore. Totodată, DNA a început urmărirea penală a șefei DIICOT, Alina Bica, pentru abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la peste 62,5 milioane de euro.
Redăm comunicatul DNA:
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:
– punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
– și începerea urmăririi penale față de:
BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații".
UPDATE 21.48 – CSM a dat aviz de reținere și arestare pentru Alina Bica, au declarat surse CSM pentru România liberă.
UPDATE 20:38 – Surse judiciare neconfirmate oficial au arătat că o comisie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a aprobat despăgubirea în natură pentru un apropiat al lui Dorin Cocoș, Gheorghe Stelian, care deținea un teren care nu mai putea fi retrocedat. Astfel, comisia respectivă ar fi aprobat plata către Stelian a 150 de milioane de euro, pentru acest teren care fusese supraevaluat.
Din comisie au făcut parte, potrivit surselor citate, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru, care a fost deja reţinută în acest dosar.
Alături de Bica, la DNA ar fi audiaţi, joi seară, Dragoş Bogdan şi Gheorghe Stelian.
––
UPDATE 19:15 – Secția de procurori a CSM s-a întrunit, iar la această oră au loc dezbateri FURTUNOASE cu privire la cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării procurorului-șef al DIICOT, Alina Bica.
***
Potrivit unor surse judiciare, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, ar fi fost oprită pe stradă de către procurorii anticorupție și invitată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru audieri. Bica ar fi suspectată de fapte de corupție. Alina Bica a acceptat să meargă la DNA,. La această oră nu există aviz al CSM pentru reținerea șefului DIICOT.
DNA nu răspunde la solicitarea de confirmare sau infirmare a informației.
Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni în această seară pentru a lua o decizie în legătură o cerede de încuviințare a reținerii procurorului-șef al DIICOT, Alina Bica, formulată de procurorii DNA.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declara la finalul unui interviu acordat Ziare.com că nu are relații de prietenie cu politicieni și că o astfel de relație cu un politician ar fi incompatibilă cu statutul de magistrat.
„Rep: Iesiti la cumparaturi cu politiceni in timpul liber?
L.C. Kovesi: Niciodata. Interactionez cu ei doar institutional, in virtutea atributiilor de serviciu. Nu in timpul liber.
Rep: Considerati ca exista o incompatiblitate intre functia dvs de sef al unui parchet si relatia personala cu politicieni?
L.C. Kovesi: Da, este o incompatibilitate cu statutul de magistrat.”
Alina Bica a apărut recent în atenția publică, în timpul campaniei electorale, după ce un blog care a dispărut în aceeași zi a dat publicității fotografii în care aceasta apare alături de fosta candidată la președinție Elena Udrea la cumpărături la Paris. Alături de cele două apărea, în fotografi Ana-Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții (CNI).
Citește și: VIDEO & FOTO. Elena Udrea, urmărită la Paris în timpul liber
Prima reacție a CSM după apariția fotografiilor cu Alina Bica și Elena Udrea la Paris
Inspecția Judiciară a demarat verificări în cazul fotografiilor cu Udrea și Bica la Paris