3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlertă aviatică la Iași. Nu se confirmă prăbuşirea avionului. Echipajele s-au retras...

Alertă aviatică la Iași. Nu se confirmă prăbuşirea avionului. Echipajele s-au retras după trei ore de căutări. Carmen Dan: Din fericire nu a fost nimic. Bărbatul care a sunat la 112 a fost amendat cu 1.000 de lei

UPDATE 16,00: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, vineri, la Câmpina referindu-se la amenda aplicată ieșeanului care a alertat autoritățile spunând că a văzut un avion prăbușindu-se, că probabil verificările efectuate au arătat că a fost vorba despre un apel la numărul de urgență care nu se încadra în prevederile legale.

"În astfel de situații, noi ne mobilizăm de urgență tocmai pentru a fi pregătiți să acționăm rapid atunci când obiectivul nostru principal este salvarea de vieți omenești. Restul verificărilor și competența de a aplica sancțiuni aparține, e adevărat, tot organelor MAI, dar ele sunt îndreptățite să facă analiză în momentul respectiv și să dispună măsurile necesare. Din fericire, nu a fost nimic, a fost bine. Probabil că în decursul verificărilor făcute s-a constatat că a fost un apel care nu s-ar încadra în prevederile legale", a afirmat Carmen Dan.


UPDATE 10.00: Ieșeanul care a sunat, joi seara, la serviciul de urgențe 112 pentru a anunța că a văzut un avion care se prăbușea a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce mai multe echipaje ISU și SMURD s-au deplasat în teren și au efectuat cercetări timp de circa trei ore pe o suprafață de zeci de kilometri pătrați, potrivit Agerpres.

Codul roșu de intervenție a fost activat, joi, după ce un apel la serviciul de urgențe a anunțat că un avion s-ar fi prăbușit, însă, după trei ore de căutări, echipajele ISU nu confirmă prăbușirea aeronavei, potrivit Mediafax.

„Nu s-a confirmat informaţia primită pe 112 în legătură cu prăbuşirea avionului. Instituţiile cu atribuţii în controlul zborurile nu au semnalat dispariţia vreunui aparat de zbor. Începând cu ora 1.52 încetează aplicarea planului roşu. Forţele se retrag”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Silvia Bolohan

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, joi noaptea, pentru Mediafax, că după discuţiile cu reprezentanţii Romatsa, nu există date care să confirme prăbuşirea unui avion în judeţul Iaşi.

„Nu e confirmat nimic. Am vorbit cu cei de la Romatsa şi spun că nu au avion dispărut în zonă. Nu ştim. Mai caută, dar nu am informaţii să fi găsit ceva la acest moment”, a spus Arafat.

La nivelul județului Iași a fost activat, joi seara, planul roșu de intervenție în urma unui apel primit la 112 de la cetățean care a semnalat că a văzut un avion cu flăcări la motoare care s-ar fi putut prăbuși în zona localităților Prisecani și Osoi, informează Agerpres.

Mai multe echipaje de intervenție au fost trimise în zonă, a declarat prefectul județului Iași, Marian Șerbescu. Prefectul a menționat că semnalarea primită nu a fost confirmată deocamdată, echipele trimise în teren urmând să verifice situația.

"Este un apel primit la ora 22,45. Cetățeanul spunea că e în zona Prisecani — Osoi. Acum verificăm dacă se confirmă. Obligatoriu, de la preluarea acestui anunț am intrat sub cod roșu", a menționat prefectul Marian Șerbescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă