4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialAl doilea om în stat, urmărit penal în dosarul retrocedărilor cu prejudicii...

Al doilea om în stat, urmărit penal în dosarul retrocedărilor cu prejudicii de peste 140 de milioane de euro

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, este investigat pentru mărturie mincinoasă sub jurământ și favorizarea făptuitorilor Remus Truică și alții în dosarul restiturilor unor terenuri din Pădurea Snagov și din Ferma Băneasa, în care prejudiciul depășește 140 de milioane de euro.

Dosarul retroce­­dă­­rii se află acum în stare de judecată, dar din dosar a fost disjunsă participația lui Călin Popescu Tăriceanu sub forma îngreunării ori împiedicării înfăptuirii actu­lui de justiție prin mărturie mincinoasă.

În dosarul retroce­dării Pădurii Snagov și a Fermei Băneasa sunt inculpați, între alții, Remus Truică (fost șef de ca­­binet al fostului premier Adrian Năstase), prințul Paul Philippe Al României, jurnalistul Dan Andronic și trei cetățeni israelie­ni care se sustrag judecății, între care și Tal Silberstein, fost consultant al actualului președinte al Senatului. De asemenea, un alt inculpat din dosar – Marius Marcovici –  a fost consilierul personal al lui Călin Popescu Tăriceanu pe vremea când acesta era premier.

Inculpații sunt acuzați, între altele, de faptul că s-au constituit, încă din 2006, când Tăriceanu era premier, ca grup infracțional organizat cu scopul de a-l sprijini pe Prințul Paul al României să obțină retrocedarea unor imobile, deși multe dintre acestea nu au aparținut niciodată bunicului său, Carol al II lea, ci Domeniilor Regale, adică statului român.

Procurorii susțin că  Tăriceanu a fost citat ca martor în dosarul Truică-prințul Paul și alții deoarece existau indicii că ar avea cunoștință despre activitatea grupului infracțional prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, Călin Popescu Tă­riceanu „a făcut declarații neco­­res­punzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea ori îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată“, susțin procurorii DNA Brașov.

Cum a mințit sub jurământ

În declarația de martor, „suspectul Călin Popescu Tăriceanu a menționat, în mod nereal, că nu a avut cunoștință de achi­ziționarea drepturilor succe­sora­le ale lui Paul Al României Paul de către Silberstein Tal (fost consilier al lui Tăriceanu), Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale“, deși din alte probe rezultă contrariul, arată DNA. De asemenea,  Tăriceanu ar fi declarat în mod mincinos că nu are relații apropiate și nu ar fi păstrat legătura cu jurna­­listul Dan Andronic, inculpat, și nici cu Silberstein Tal, fostul său consilier, ci doar că s-a întâlnit cu ei sporadic, că a aflat de dosarul penal din presă, ca urmare a comunicatelor DNA.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat, în declarația dată sub jurământ, că nu l-a prezentat/introdus pe fostul său consilier Tal Silberstein altor politicieni din România, deși din probele existente în dosar ar rezulta contrariul. Președintele Senatului a mai susținut sub jurământ că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul  Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. „Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă“ susțin procurorii DNA.

În rechizitoriul de trimitere în judecată a celorlalți inculpați din dosarul „Truică-Retrocedări ilegale“ se precizează: „Inculpatul Tal Silberstein (fostul consilier al lui Tăriceanu – n.r.) s-a implicat în mod direct în aceste demersuri (de retrocedare -n.r.), cu atât mai mult cu cât din această postură a putut să pretindă față de inculpatul Paul al României că are influență inclusiv la nivelul primului-ministru de la acea dată (Calin Popescu Tăriceanu – n.n.)“.

Tal Silberstein s-ar fi lăudat  cu legătura sa cu fostul premier și actual președinte al Senatului  și cu faptul că poate rezolva probleme ivite în derularea retrocedării, susțin procurorii DNA Brașov.

Între probele existente la dosar, care ar atesta legăturile strânse dintre Silberstein și Tăriceanu, ar fi contractele firmei First One Comunication, care i-ar fi oferit consultanță fostului șef al PNL, fost premier.

La această firmă, Tal Silberstein era partener cu Dan Andronic, alături de Shimon Sheves (inculpat care se sustrage judecății) și Gil Birger. Mai mult, Silberstein a fost asociat într-o firmă de asigurări și cu  Marius Marcovici, fostul consilier personal al lui Tăriceanu, pe când acesta era premier. Altfel spus, cel puțin patru inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale de peste 140 de milioane de euro, respectiv Tal Silberstein, Dan Andronic,Marius Marcovici și Shimon Shevez i-au oferit direct consultanță lui Tăriceanu, prin firma lor.

Din documente ar rezulta că fostul premier Tă­riceanu ar fi avut legături și cu Remus Truică, inculpat trimis în judecată.  Și anume, partenerii firmei First One Comunication, care i-au oferit consultanță lui Călin Popescu Tăriceanu, s-au asociat cu Truică  într-un offshore cu sediul în Insulele Virgine.

Într-un comunicat de presă, Călin Popescu Tăriceanu neagă faptul că a mințit în declarația de martor dată la DNA. Comunicatul lui Tăriceanu se încheie apoteotic: "Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor '50 care, iată, se repetă în zilele noastre. Și vreau să se știe că nu voi slăbi presiunile ca Președintele României și CSAT să-și facă datoria pentru aflarea adevărului în cazul Hexi-Pharma"

Tăriceanu critică vehement DNA și SRI

Președintele Senatului s-a remarcat în special prin vehemența și tenacitatea cu care a criticat (și critică) DNA și Serviciul Român de Informații (SRI). A fost un susținător aprig al eliminării SRI din lanțul realizării probațiunii prin interceptările telefonice și asistență tehnică oferită de specialiștii serviciului (realizată printr-o decizie a Curții Constituționale).

Cele mai multe conexiuni între Tăriceanu și membri grupului “Truică-retrocedări ilegale ” sunt realizate prin interceptări ale unor convorbiri telefonice, spun surse judiciare. La dosar există însă și probe cu înscrisuri și declarații pe care s-ar baza acuzațiile. 

Trei dintre inculpații din dosarul retrocedărilor ilegale sunt judecați în lipsă, respectiv israelienii Tal Silberstein, Shimon Shevez şi miliardarul Benjamin "Benny“ Steinmetz. Miliardarul Benny Steinmetz este implicat în mai multe afaceri în România. Este principalul acționar al firmei Gabriel Resources, compania care intenționa să exploateze aurul de la  Roșia Montana.

 

Cele mai citite

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative

Peste 133.000 de români au început să economisească în 2024 Anul 2024 a marcat un record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă