17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAgentii corupti de la Politia Rutiera Constanta au fost descoperiti din greseala

Agentii corupti de la Politia Rutiera Constanta au fost descoperiti din greseala

» 11 agenti de la Serviciul Politiei Rutiere Constanta au primit mandate de arestare preventiva si vor fi incarcerati pentru 29 de zile. Surse apropiate anchetei au aratat ca procurorii au intrat pe fir in urma indiciilor aparute in inregistrarile telefonice care se efectuau intr-un alt caz, cel al jafului de la Harsova. Legaturile dintre oamenii legii si autorul jafului au declansat o operatiune pe scara larga.

Instanta tribunalului constanta a emis ieri mandate de arestare preventiva pe cate 29 de zile pentru 11 dintre agentii de politie rutiera cercetati de Directia Generala Anticoruptie. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Adina Florea, au fost arestati preventiv 11 agenti de politie, majoritatea cu varste intre 25 si 35 de ani, si trei civili, acestia fiind acuzati de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, trafic de influenta, luare si dare de mita, folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si fals intelectual. Imediat, seful Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Constanta, comisar-sef Constantin Dancu, a anuntat ca agentii de politie arestati preventiv au fost suspendati din functii.

Anchetatorii sustin ca, printre altele, subofiterii de la Politia Rutiera au furnizat diverse informatii unor inculpati din mai multe dosare penale. Astfel, conform inregistrarilor telefonice ale lucratorilor anticoruptie, in perioada 15 noiembrie-07 decembrie 2008, subofiterii de politie Mircea Daniel Andrei, Cadir Elvin si Vuap Enis i-au furnizat mai multe informatii lui Lupu Marian Alexandru, cercetat intr-un dosar penal pentru savarsiriea infractiunii de talharie cu consecinte deosebit de grave, acesta fiind banuit ca este autorul furtului sumei de aproximativ 400.000 de euro dintr-o locuinta din Harsova. Agentii i-au comunicat lui Lupu, care avea permisul de conducere suspendat, unde erau dispuse echipajele de politie de pe raza municipiului Constanta, precum si misiunile acestora.

 

Acelasi Lupu i-a cerut lui Cadir Elvin sa-si exercite influenta pe langa angajatii Serviciului de Politie Rutiera in scopul eliberarii unei autorizatii de reparatie pentru un autoturism, din continutul acesteia urmand sa rezulte ca o persoana apropiata faptuitorului, respectiv finul familiei Lupu, ar fi deteriorat autoturismul ca urmare a unui eveniment produs intr-o parcare. In realitate, deteriorarea autoturismului s-a produs ca urmare a unui accident care a avut loc pe drumurile publice si nu a fost declarat la Compartimentul Tamponari. Politistii i-au dat lui Lupu si informatii confidentiale din baza de date a SPR. Tot Lupu l-a sunat pe 28 noiembrie 2008 pe Mircea Daniel Andrei pentru a nu-l opri in trafic pe soferul unui autoturism care conducea sub influenta bauturilor alcoolice.

Printre faptele pentru care sunt urmariti penal politistiii se mai numara si anularea proceselor-verbale de contraventie sau neamendarea unor soferi contravenienti depistati in trafic. Contra unor sume de bani sau a altor "atentii", amenzile contraventionale erau transformate in simple avertismente. De exemplu, pentru contrafacerea unui proces-verbal de contraventie, o anumita "Luiza" l-a recompensat pe subofiterul Rusescu Gigi Cristian cu un miel. Fapta se petrecea chiar inainte de Paste, iar rasplata i-a fost promisa politistului constantean printr-un SMS.

Anchetatorii au mai aratat ca, pe 21 aprilie, agentul III Florin Marius Bilca din cadrul Serviului Politiei Rutiere Constanta si agentul de politie Cosmin Cristian au avut o convorbire telefonica, din continutul careia a rezultat faptul ca  Balca i-a solicitat lui Cosmin Cristian sa-si incalce atributiile de serviciu (sa nu retina un permis de conducere apartinand conducatorului unui autoturism Mercedes). Ulterior acestei convorbiri, Cosmin Cristian l-a apelat pe Florin Marius Balca, caruia i-a comunicat ca urmeaza sa-i trimita un pachet, cu un "sandwich".

Potrivit procurorilor, subofiterii primeau sume intre 150 si 400 de lei, in functie de fapta comisa de contravenientul care scapa de sanctiune. 400 de lei costa neinserarea in procesul-verbal a unor anumite date, astfel incat acesta sa poata fi contestat. Cu 100 de euro se anulau trei amenzi care valorau in total 1.092 lei. Printre cei care beneficiau de clementa subofiterilor constanteni se numarau patronii unor cluburi de pe litoral, posesori de masini scumpe, care savarseau diferite contraventii. De asemenea, patronilor respectivi nu le erau blocate masinile atunci cand parcau ilegal.
Amintim ca joi dimineata ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Constanta au efectuat circa 50 de perchezitii domiciliare si la birourile SPR, in urma carora lucratorii SPR aflati de cateva luni in vizorul anchetatorilor au fost dusi la sediul DGA pentru verificari, iar, ulterior, in fata procurorilor constanteni. La Parchet au fost duse si diferite documente si unitati de calculator care au fost ridicate in timpul perchezitiilor.

Cele mai citite

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă