13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialAgentia de Plati, ecarisajul si urmarirea TVA, sanctionabile de UE

Agentia de Plati, ecarisajul si urmarirea TVA, sanctionabile de UE

Functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura prin intermediul careia vor fi efectuate platile din fondurile europene dupa aderare si neutralizarea deseurilor de origine animala reprezinta principalele probleme care ar putea fi sanctionate de UE in raportul de tara din 16 mai.

l Agricultura
La peste sase luni dupa ce Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la indeplinirea obligatiilor stabilite in procesul de negociere in ceea ce priveste agricultura si sectorul veterinar, domenii care au primit „stegulet rosu” de la CE, Romania mai are inca destule probleme de rezolvat pentru a respecta termenele impuse.
Unul din principalele puncte critice fata de care Comisia Europeana si-a exprimat inca de anul trecut ingrijorarea este reprezentat de infiintarea si functionarea Agentiilor de Plati si implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). Procesul se desfasoara insa destul de greoi, in principal la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), institutie prin intermediul careia se fac platile directe catre agricultori. Din cele 5.000 de posturi pe care Agentia trebuie sa le aiba ocupate pana la sfarsitul anului, pana in prezent au fost angajate doar 3.600 persoane, urmand sa fie organizat concurs in toamna pentru locurile disponibile. In acelasi timp, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, trebuie sa suplimenteze pana la sfarsitul anului personalul pana la 1.262 de salariati, de la cei 476 de angajati, cati existau la sfarsitul anului trecut. Institutia a angajat pana acum 386 de salariati.
Restante exista si la inscrierea exploatatiilor agricole in Registrul Fermelor. Desi termenul-limita a fost 1 aprilie 2006, pana la acea data nu au fost inscrise toate suprafetele disponibile.
l Sectorul
sanitar-veterinar
Problemele continua si in sectorul sanitar-veterinar, unde domeniile sensibile mentionate in raportul UE din 2005 au fost identificarea animalelor, punctele de inspectie la frontiera, masurile de control al bolilor la animale, siguranta alimentara a unitatilor de procesare si ecarisajul. Conform angajamentelor asumate de autoritatile romane fata de Comisia Europeana, identificarea si inregistrarea animalelor trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii iunie 2006, insa din cauza unui litigiu in justitie, solutionat abia in luna martie 2006, procesul s-a aflat in impas pentru multa vreme.
Intarzieri au fost consemnate si la construirea celor opt puncte de inspectie la frontiera.
Motive serioase de ingrijorare sunt si in privinta masurilor de prevenire a encefalopatiilor spongiforme transmisibile, sistemului de colectare a cadavrelor, controlului bolilor la animale (pentru pesta porcina clasica) si a sanatatii publice in domeniul veterinar (modernizarea unitatilor agroalimentare). In ceea ce priveste pesta porcina, riscul de raspandire a bolii este in continuare destul de ridicat, deoarece o mare parte din animalele din Romania, circa patru milioane de porci, se afla in gospodariile populatiei, ceea ce face dificila monitorizarea.

l Finante
Intarzierile in infiintarea sistemelor informatice privind colectarea TVA si accizelor vor fi principalele probleme de urmarit in domeniul finantelor in raportul despre Romania pe care Comisia Europeana il va publica la 16 mai. Sistemul este extrem de important pentru o tara care adera la UE, pentru ca piata comuna are reguli stricte in ceea ce priveste TVA si accizele, iar aceste doua taxe reprezinta baza sistemului utilizat la calculul contributiei statelor membre la bugetul Uniunii. Pare inexplicabil modul in care autoritatile romane au tratat aceasta problema. Este ca si cum ai cumpara o casa fara sa poti ajunge sa locuiesti in ea pentru ca nu stii adresa.

Cele mai citite

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000...

Bradley Beal, posibil schimb cu Jimmy Butler. Mutarea anului în NBA

Phoenix Suns analizează un trade spectaculos pentru a-și revitaliza sezonul complicat din NBA. Phoenix Suns, în căutarea unei soluții pentru redresarea sezonului Phoenix Suns, una dintre...

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...
Ultima oră
Pe aceeași temă