20.4 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSpecialInstanța supremă a decis: Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată, după...

Instanța supremă a decis: Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată, după ce procurorii şi-au retras contestaţia. Mesajul activistei, imediat după eliberare

UPDATE 20.00: Imediat după eliberare, activista a scris pe Facebook mesaje de mulţumire pentru cei care au susţinut-o. Ea a mulţumit şi în limba turcă celor care au luptat pentru ca ea să-şi recapete libertatea.

"Vă mulţumesc foarte mult pentru solidaritate. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi luptat pentru ca eu să îmi recapăt libertatea şi vă îmbrăţişez", a scris ea într-un mesaj adresat în primul rând susţinătorilor ei din Belgia, unde are statut de refugiat.

 

UPDATE 14.30: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv marți eliberarea din arest a activistei turce Nalan Oral, după ce instanța a luat act că procurorii și-au retras contestația, potrivit Agerpres.

Procurorii au anunțat, marți, la instanța supremă că își retrag contestația față de decizia Curții de Apel Timișoara din 20 iulie, prin care activistei i-a fost revocată măsura arestării.


Activista turcă Oral Nalan, reținută de autoritățile române în urmă cu două săptămâni, deși avea statut de refugiat în Belgia, ar putea fi pusă în libertate de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce procurorii şi-au retras, după șase zile, contestaţia la decizia magistraţilor Curţii de Apel Timişoara de revocare a măsurii arestării provizorii în vederea extrădării sale, în şedinţa de marţi de la instanța supremă, informează News.ro.

 Avocatul activistei susține că, astfel, Ministerul Public recunoaşte o greşeală a Poliţiei de Frontieră, în timp ce Interpol a retras alerta roşie cu privire la Nulan Oral, acest caz fiind singular. După proces, avocatul acesteia a arătat că decizia Parchetului este una normală şi înţeleaptă, iar Ministerul Public recunoaşte astfel greşeala făcută de Poliţia de Frontieră.

„Ministerul Public recunoaşte astfel greşeală făcută de Poliţia de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpol ca şi organizaţie internaţională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan din baza de date. Acesta greşeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie şi privarea de libertate şi a costat-o rememorarea unor traume”, a arătat avocatul Alin Speriusi Vlad.



Întrebat ce aşteaptă de la celălat proces, de extrădare efectivă care urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara în 31 iulie, apărătorul lui Nalan Oral a arătat că, în mod normal, acest proces ar trebui să înceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General. El a mai criticat Interpol, care a fost nevoit să retragă alerta roşie în cazul Nalan, acesta fiind singurul caz de acest fel de până acum.

„Interpol a retras alerta roşie, mandatul din baza de date, nu datorită unei erori tehnice, ci datorită unei analize juridice comunicată biroului Interpol din România, care a comunicat atât Curţii de Apel Timişoara, cât şi Parchetului. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Timişoara a stabilit din oficiu un termen şi a remediat situaţia. Din datele pe care noi le avem, Interpol până acum nu a cenzurat niciun mandat internaţional de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a mai precizat Speriusi Vlad.

Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost arestată preventiv în urmă cu mai mult de o săptămână după ce a fost reţinută la Vama Nădlac pentru că se afla pe o listă a Interpol.

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.


Citește și: De ce se fac autoritățile române preș în fața dictatorului Erdogan: Cazul activistei Oral Nalan, al baschetbalistului Enes Kanter și al ziarului Zaman

La Cluj, cei care au distribuit un ziar anti-Erdogan au fost amendați de Primărie. La Timișoara, o turcoaică a fost ținută la arest preventiv, deși are statut de refugiat politic. La București, poliția de frontieră nu a permis intrarea în țară a unui baschetbalist turc din NBA care susține opoziția din Turcia.


Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile, iar între timp România a demarat procedurile de extrădare.  În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat surprins şi întristat că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan.

 

Cele mai citite

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...

Astrele și Banii: Ce trebuie să știe fiecare zodie despre finanțe, în acest weekend

Este un weekend de strategie financiară. Iată cum să-ți ghidezi bugetul pe 2 și 3 noiembrie, în funcție de zodie Nativii din două zodii vor...

Moşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

De Moșii de Toamnă, oamenii se îngrijesc de mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă