15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialAcţiune a DNA pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi...

Acţiune a DNA pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată opt persoane şi patru societăţi comerciale pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu un prejudiciu estimat de peste 5 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv – Ioan Teodorescu, funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, la data faptelor; Costel Calistru, administrator al SC Panayotiss SRL; în stare de arest la domiciliu (măsura a fost înlocuită cu arestul preventiv prin încheierea Curţii de Apel Suceava, nedefinitivă) – Ştefan Viorel Dănuţa, administrator în fapt al SC DV Consulting SRL Botoşani şi SC Trans Expres SRL Botoşani; sub control judiciar – Silviu Spiridon, administrator al SC Marsesi SRL, Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu, Ionuţ Stărică, subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul de Investigaţii Criminale, Aura Stărică, avocat în Baroul Botoşani, Claudiu Bălăucă, reprezentant convenţional al SC Trans Expres SRL Botoşani. 

De asemenea, cele patru firme au fost trimise în judecată sub măsurile preventive a interdicţiei iniţierii/suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare şi a interdicţiei de a desfăşura activităţi de jocuri de noroc. Printre acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor se numără: luare şi dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului, desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc. 

DNA precizează că, în perioada 2013 – 2015, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est au desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii şi protejării unor societăţi care au ca obiect „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”. Firmele, care erau deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani şi aveau puncte de lucru în judeţele menţionate, ar fi fost favorizate în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancţionate potrivit legislaţiei în vigoare. 

„Societăţile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip ‘Slot-Machine’ fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG 77/2009 (ce reglementează jocurile de noroc). În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate (aproximativ 60% din aparatele care funcţionează în mod ilegal, fiind donate)”, se arată în comunicat. 

DNA menţionează că activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri s-au derulat atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului, cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate, preponderent în mediul rural. „Concret, în perioada respectivă, Ioan Teodorescu a pretins şi primit de la oamenii de afaceri inculpaţi în cauză şi de la alte persoane, sume cuprinse între 100 lei şi 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcţionar, referitoare la constatarea abaterilor şi aplicarea sancţiunilor impuse de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinşi şi primiţi sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior”, susţin procurorii. 

În acelaşi context, în 28 iulie 2014, acesta a pretins şi primit de la Costel Calistru mai multe sume de bani, susţinând că are influenţă asupra unui coleg şi că îl va determina să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate cu ocazia unui control la firma omului de afaceri şi implicit a evitării aplicării de sancţiuni potrivit legislaţiei în domeniu. 

Anchetatorii au reţinut că, în 25 iunie 2014, Teodorescu i-a furnizat aceluiaşi om de afaceri informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi contravenţionale sau sancţiuni mai severe. Procurorii au constatat că, în octombrie 2014, Ioan Teodorescu l-a consiliat pe Costel Calistru cu privire la ceea ce trebuie să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenţionale prevăzute de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc. 

„Consilierea acordată de funcţionar omului de afaceri a avut loc în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi săvârşirea unei contravenţii constând în omisiunea anunţării Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în termen de 5 zile, cu privire la achiziţionarea a cinci (5) aparate tip slot – machine noi”, se spune în document. 

În 30 iunie 2014, el l-a învăţat pe Ştefan Dănuţă să încheie în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile să nu mai fie de natură penală, ci contravenţională, ajutor care a avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor. Pentru acest „ajutor”, arată DNA, Dănuţă, prin intermediar, i-a remis funcţionarului public suma de 1.000 lei. 

În 11 iunie 2014, Claudiu Bălăucă, în calitate de reprezentant al SC Trans Expres SRL Botoşani, a intermediat oferirea de către Dănuţă, a unor servicii de cazare şi masă gratuite la hotelul societăţii unui consilier juridic din cadrul oficiului pentru ca să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu. 

În perioada iunie-decembrie 2014, Ionuţ Stărică, la instigarea soţiei, a pretins şi primit de la Dănuţă foloase materiale ce nu i se cuvin în legătură cu reducerea comisionului pentru personalul unui restaurant administrat de omul de afaceri, de la 900 lei la 450 lei, cu prilejul organizării unui eveniment privat. 

„Ca urmare a cointeresării financiare, inculpatul Stărică, prin mijloace specifice funcţiei pe care o deţinea, s-a implicat activ şi în afara cadrului deontologic şi procedural, în obţinerea unor ordine de restricţie împotriva unui personaj din lumea interlopă, care provoca daune materiale în localurile deţinute de omul de afaceri pe raza municipiului Botoşani şi în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale în care administratorul a figurat ca parte”, mai precizează DNA. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu peste 5,2 milioane lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaţilor Teodorescu, Calistru, Dănuţă, Spiridon, SC Trans Expres SRL şi SC DV Consulting SRL. De asemenea, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra aparatelor de joc tip slot machine proprietatea celor patru firme. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. 

Cele mai citite

Premierul slovac Robert Fico avertizează: „Slovacia ar putea opri ajutorul pentru Ucraina”

Slovacia analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea ajutorului umanitar și livrărilor de energie, dacă nu se găsește o soluție pentru tranzitul gazului rusesc...

Ce trebuie să știi despre dermatita atopică și cum să o gestionezi?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cu debut precoce și cu o prevalență pe durata vieții de aproximativ 20% . Apare...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă