24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecial68% dintre români susţin politica externă făcută de Obama

68% dintre români susţin politica externă făcută de Obama

Europenii au o părere foarte bună despre modul în care preşedintele SUA, Barack Obama, a gestionat problemele internaţionale, trei sferturi dintre aceştia fiind de părere că Obama a reacţionat mai bine chiar decât propriile lor guverne.

Totuşi, numai 68 la sută dintre români şi spanioli, 65 la sută dintre polonezi şi 63 la sută dintre bulgari sunt de acord cu politica lui Obama în materie de politică externă, procente care sunt mai mici decât media europeană, potrivit raportului Tendinţe Transatlantice 2011, realizat de German Marshall Fund of United States şi de Compagnia di San Paolo.

Rezultatele sondajului arată că mai mult de jumătate dintre americani consideră că Statele Unite ar trebui să se concentreze mai mult pe ţări asiatice, cum ar fi China, Japonia sau Coreea de Sud, decât pe statele membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele GMF, Craig Kennedy, a argumentat că „este posibil să fi ajuns la un punct de cotitură dacă Statele Unite se uită spre vest, la Orientul Mijlociu, ca prim instinct. Este momentul în care liderii transatlantici trebuie să iasă în faţă şi să conducă”.

Totuşi relaţia dintre Statele Unite şi Europa rămâne puternică fiindcă, potrivit rezultatelor sondajului, peste 70 la sută dintre americani şi 68 la sută dintre europeni sunt de părere că ţările lor au suficiente valori comune pentru a continua colaborarea în problemele internaţionale.

Tinerii americani consideră China ca fiind importantă pentru interesul lor naţional, dar la nivelul întregii populaţii Beijingul este perceput ca fiind o ameninţare economică. În schimb, în Europa, mai mult de jumătate dintre români, nemţi sau britanici consideră China ca fiind o oportunitate din punct de vedere economic. Deşi China este bine văzută în rândul europenilor, rezultatele sondajului arată că, de pildă, românii, britanicii, polonezii şi germanii consideră Statele Unite ca fiind mai importante pentru interesul lor naţional decât Asia.

În ceea ce priveşte integrarea Turciei la UE, 48 la sută dintre români au spus că aderarea Ankarei la comunitatea europeană ar fi un lucru bun, în timp ce 45 la sută dintre francezi şi 40 la sută dintre germani susţin că ar fi mai degrabă un lucru rău.

Sondajul GMF mai analizează cum au perceput europenii şi americanii măsurile pe care le-au luat guvernele lor pentru a combate efectele crizei economice. Astfel, românii şi spaniolii sunt cei mai dezamăgiţi de modul în care au fost luate aceste măsuri, în timp ce mai mult de jumătate dintre suedezi, nemţi şi olandezi au fost de acord cu măsurile de redresare economică luate.

Sondajul „Trenduri Transaltlantice 2011” a fost realizat între mai şi iunie 2011, în Statele Unite, Turcia şi 12 state membre UE: Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spana, Suedia şi Marea Britanie.

Cele mai citite

VIDEO Om de afaceri acuzat de anchetatori că vinde detergenți contrafăcuți

Un agent economic din municipiul Târgu Jiu este acuzat că a comercializat detergenți contrafăcuți în valoare de peste 54.000 de lei. Oamenii legii au efectuat...

Mircea Geoană sau ciorba reîncălzită

Un proverb vechi, spune că ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Se-mpute și sleiala te îngrețoșează. O ciorbă reîncălzită nu va fi...

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă