» Printre afectiunile la care sunt predispusi romanii se numara diabetul, bolile de inima sau cancerul.
» In 13 luni, numai jumatate din populatie s-a prezentat la analize.
» Unii specialisti sustin ca programul national de evaluare n-ar reflecta realitatea.
Programul national de evaluare a starii de sanatate scoate la iveala faptul ca peste 4,2 milioane de romani s-ar putea imbolnavi de diabet, cancer sau ar putea avea grave probleme cardiovasculare sau accidente vascular-cerebrale. Cifrele prezentate in cea de-a 13 luna a programului national de evaluare a starii de sanatate sunt asemanatoare celor din luna august: 30% din cei evaluati au predispozitie spre diabet, 7,1% au risc de boli cardiovasculare, 6% se pot imbolnavi de cancer (de exemplu, 2% din femei au risc de cancer uterin, iar 1,25% – cancer de san). Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, considera ca acest bilant ingrijorator este urmarea faptului ca "populatia nu este educata sa mearga la medic periodic, ci atunci cand este prea tarziu. In Romania au fost programe de sanatate curative, si nu educative.
Riscul de boli cronice se explica si prin faptul ca romanii au trecut de la un stil de viata rural la unul in care predomina stresul, lipsa miscarii fizice si o alimentatie nesanatoasa. Pe de alta parte, Dan Pereteanu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, critica organizarea programului lui Nicolaescu si considera ca acesta nu reflecta realitatea "bolnava". "Se depisteaza riscul, si nu boala. De exemplu, se stie ca prevalenta diabetului in Romania este de 4%. Acesti bolnavi nu trebuie sa mai intre in program deoarece sunt deja inregistrati medical si se afla sub control. Acest program afirma ca aproximativ 40% din populatie are risc de diabet, ceea ce este cu totul altceva. Diabetul se determina pe baza valorii glicemiei, si nu a unor chestionare privind obezitatea.
Un alt exemplu: cancerul de col uterin se determina prin investigatii specifice, si nu prin intrebari legate de viata sexuala, cum face acest program", a spus Pereteanu. In 13 luni de la debut, numai 11.521.404 milioane de romani (58% din populatie) s-au prezentat la medic pentru analize gratuite. Ministrul Sanatatii a spus ca, pana acum, toate cheltuielile programului s-au ridicat la 592,6 milioane de lei.