2.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial200.000 de functionari nu pot fi amendati din lipsa formularelor

200.000 de functionari nu pot fi amendati din lipsa formularelor

» Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca a deschis 90 de dosare care vor ajunge in instanta peste doua luni. Printre cercetati se afla 17 parlamentari si 14 primari.

» Peste 200.000 de functionari publici trebuiau amendati pentru ca nu si-au depus declaratiile de avere. ANI nu a reusit de trei saptamani sa faca asta, pentru ca nu a avut formulare de amenda.

Agentia Nationala de Integritate cerceteaza aproximativ o suta de persoane publice pentru modul cum si-au dobandit averile in timpul mandatelor si pentru diverse conflicte de interese in care sunt implicate. Printre acestea se numara presedinta Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, remunerata de stat cu 17.000 de euro pe luna, presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, fostul secretar general al Ministerului Justitiei pe vremea lui Tudor Chiuariu, Iulia Scantei, dar si politistii retinuti in scandalul permiselor auto obtinute ilegal la Pitesti. Acestea sunt cazurile in care ANI s-a autosesizat, in urma articolelor din presa. Alaturi de ei mai sunt cercetati 17 parlamentari, 14 primari si viceprimari, 11 consilieri, opt directori, sase rectori universitari, cate trei magistrati, medici si inspectori scolari, precum si un prefect si un presedinte de consiliu judetean. Numele lor nu au fost facute publice inainte de finalizarea anchetelor, pentru a nu le prejudicia imaginea. Presedintele ANI, Alexandru Macovei, a estimat ca aceste dosare vor ajunge in instanta in aproximativ doua luni.

Activitatea ANI, monitorizata si de Comisia Europeana, lasa totusi de dorit. ANI urmeaza sa amendeze in jur de 200.000 de functionari publici si demnitari (dintr-un total de aproape 300.000) care nu si-au respectat obligatia de a-si reinnoi declaratiile de avere. Amenzile ar fi trebuit sa inceapa sa curga cu trei saptamani in urma, dar o problema tipic romaneasca i-a pus piedica Agentiei: formularele de amenda nu au fost inca tiparite. "Ii vom amenda incepand de saptamana viitoare. Amenda nu este mare, intre 100 si 500 de lei, dar nu asta ii doare cel mai mult. Ar trebui sa ii sperie faptul ca vom declansa din oficiu procedura de control a averilor lor", ne-a explicat presedintele Alexandru Macovei. Cu toate acestea, seful ANI a recunoscut ca lista cu amenzi nu este inca finalizata, pentru ca "nu exista nicaieri o lista a tuturor functionarilor si demnitarilor".

Birocratia nu este singura opreliste in calea bunei functionari a ANI, ci si lipsa informatiilor. Aceasta ar urma sa fie remediata printr-un protocol de colaborare al ANI cu serviciile de informatii, printre care SRI si SIE, care sa ajute la gasirea averilor nedeclarate, din Romania sau din strainatate. "Este deocamdata o intentie, dar sunt semnale ca se va concretiza. Legea ne permite sa beneficiem de informatiile serviciilor secrete", ne-a declarat Macovei. Pana acum, ANI a incheiat o intelegere cu Registrul Comertului si urmeaza sa colaboreze cu Fiscul, Cadastrul, Bursa, Inmatricularile Auto si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor.

Fostul ministru al Justitiei si consilierul premierului Tudor Chiuariu, sub mandatul caruia a fost adoptata legea de functionare a ANI, parlamentarii refuzandu-i aceasta "favoare" Monicai Macovei, crede ca "suntem in grafic. E greu de spus daca ce au facut pana acum e mult sau e putin. La doar doua luni dupa recrutarea primilor inspectori de integritate, e greu sa vezi ceva. Cel mai important era sa se inceapa verificarile si cred ca tot ce era mai greu a trecut". Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, fost sef al Comisiei juridice din Senat, nu poate nici el sa dea un verdict prematur pentru activitatea ANI, cu atat mai mult cu cat nici Comisia Europeana nu a reusit sa se edifice in aceasta privinta, preferand sa mai astepte pana la urmatorul Raport pe Justitie. "Agentia functioneaza, dar este o institutie noua, inca mica, ce trebuie cladita. E un domeniu destul de gingas, in care, daca gresesti, sunt consecinte serioase", crede Eckstein Kovacs.

Sistem info

Functionarea cu rateuri a ANI se datoreaza, in special, lipsei banilor, spun oficialii institutiei. Cu un buget de 2,8 milioane de euro si 100 de angajati, din care doar 42 de inspectori de integritate, marea lipsa a ANI este un sistem informatic. "Grosul informatiilor ar trebui sa vina din acest sistem de analiza comparata si automata intre veniturile si averile declarate. Ar costa cateva sute de mii de euro si urmeaza sa se faca o licitatie. Pana atunci, bugetul nu acopera nevoile, dar incercam sa ne descurcam. Vom mai face cereri de suplimentari bugetare, am inteles ca inainte de alegeri va mai fi o rectificare de buget", spune Macovei.

 

La ANI lipsesc, de asemenea, bani pentru calculatoare si pentru investigatiile inspectorilor. Despre bugetul prea mic al ANI, care impiedica verificarile marilor rechini ai vietii publice, Tudor Chiuariu spune ca "orice director de institutie ar vrea un buget de trei ori mai mare". Pana va avea un buget corespunzator, ANI functioneaza, in proportie de 70-80%, pe baza articolelor aparute in presa. Comisia Europeana va constata, in Raportul pe Justitie care va aparea miercuri, ca ANI a inceput sa functioneze, dar ca rezultatele se lasa inca asteptate.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă