2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Prințul Paul a fost plasat în arest la domiciliu, la fel...

UPDATE: Prințul Paul a fost plasat în arest la domiciliu, la fel ca și Truică. Ceilalți inculpați, între care Andronic, control judiciar

UPDATE sâmbătă, 16.35: Prinţul Paul va fi plasat în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov. 

Citește și:  STENOGRAME. AL României Paul și soția sa, Lia, dialoguri cu TRUICĂ și Dan Andronic. DNA explică modul de spălare a banilor. Expoatarea prieteniei unor membri ai grupării cu premierul Tăriceanu

11.45: Prinţul Paul a fost adus, sâmbătă dimineaţă, la Curtea de Apel Braşov, unde se va judeca propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă. 

Ședința a fost însă amânată o oră și jumătate, pentru că prințul a cerut să fie apărat de un alt avocat. 

El a coborât din duba Poliţiei fără să aibă cătuşe la mâini, iar la intrarea în sediul instanţei a declarat că nu a făcut nimic.

UPDATE  ora 16.40. 

Prințul Paul al României a fost REȚINUT de procurorii DNA Brașov după mai bine de șase ore de audieri. Este acuzat de cumpărare de influență de la gruparea infracțională a lui Remus Truică pentru a obține retrocedări ale unor bunuri care au aparținut Domeniilor Coroanei sau Casei Regale. 

Prințul Paul nu a ajuns joi la DNA Brașov împreună cu Remus Truică, Dan Andronic, avocatul Roșu, Marius Marcovici și Lucian Mateescu deoarece i s-a făcut rău pe drum, așa că anchetatorii au decis să-l ducă la un spital din Ploiești pentru evaluarea stării de sănătate. Astăzi, prințul s-a dus la audieri, în urma cărora a fost reținut . Va fi prezentat instanței pentru un mandat de arestare preventivă.

Simultan cu procedurile de la DNA de reținere a prințului Paul, la Curtea de Apel Brașov ceilalți membri ai grupării aflau că-și vor petrece noaptea acasă.

Instanța de judecată a respins solicitarea DNA de arestare preventivă și a decis arest la domiciliu pentru Remus Truică și control judiciar pentru Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici și Lucian Claudiu Mateescu.

Decizia Curții de Apel Brașov poate fi atacată, iar contestația va fi judecată la  Înalta Curte de Casație și Justiție.

UPDATE ora 16.10

Curtea de Apel Brașov a decis: Remus Truică va sta în arest la domiciliu; Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Marcovici și Claudiu Lucian Matescu au fost plasați sub control judiciar. Decizia Curții poate fi contestată.

UPDATE ora 14.20

Instanța Curții de Apel Brașov a anunțat că amână pentru ora 15.30 pronunțarea asupra solicitărilor DNA de arestare preventivă a inculpaților din dosarul retrocedărilor „Rețeaua Truică”.

Procurorii anticorupție solicită mandate de arestare, pe o perioadă de 30 de zile,  pentru Remus Truică ( fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul unui ziar), Robert Roșu ( avocat), Marius Marcovici (fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu), Lucian Claudiu Mateescu ( om de afaceri), acuzați de fapte de corupție prin care au obținut retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa, prejudiciul fiind de aproape 136 milioane de euro.

Inculpații sunt liberi deoarece le-au expirat mandatele de reține pe 24 de ore. Vineri, prințul Paul Philippe al României ( Lambrino), suspect în dosar, s-a prezentat la DNA Brașov pentru audieri. Joi i s-a făcut rău pe drumul spre Brașov, așa că anchetatorii au decis să-l ducă la un spital din Ploiești pentru evaluarea stării de sănătate.

=====

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Brașov a amânat pronunțarea în dosarul retrocedărilor ” Truică-prințul Paul” pentru vineri, la ora 13.00. Până atunci vor expira mandate de arestare ale inculpaților reținuți, respectiv ale lui Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu, așa că aceștia vor părăsi arestul Poliției Brașov.

Ședința de judecată a început în cursul zilei de joi, la ora 15.30 și s-a încheiat vineri dimineață, la ora 2.30.

În arestul Poliției Brașov s-au întors, din sala de judecată, Dan Andronic și avocatul Robert Roșu, ale căror ordonanțe de reținere pentru 24 de ore emise de procurorii DNA Brașov urmează să înceteze în această dimineață.

Pentru Remus Truică, Marius Marcovici și Lucian Mateescu ordonanțele de reținere au expirat chiar în timpul ședinței de judecată, ei fiind în stare de libertate până la pronunțarea sentinței.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Serviciului Teritorial Brașov i-au reținut pe omul de afaceri Remus Truică pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave; pe Robert Mihăiță Roșu, avocat partener la o casă de avocatură, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălare de bani și la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, pe Dan Andronic, consultant politic și jurnalist, pentru constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

În dosar au fost mai fost reținuți și Marius Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier, pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, și Lucian Mateescu pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

DNA precizează că, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Roșu, Tal Silberman, Shimon Shevez , Benjamin Steinmetz și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prințul Paul Lambrino, prin oferire de bani/ bunuri persoanelor din cadrul autorităților/ instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către acestea, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu au aderat, conform DNA, la grupul infracțional: primii doi în 2007, ultimul în 2011.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanență contactul cu persoana cumpărătoare de influență, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracțional, susțin procurorii.

Anchetatorii au constatat că rolul lui Truică în cadrul grupului a fost esențial, în sensul că persoana, reputația și susținerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenței. Pe de altă parte, Truică ar fi prezentat „afacerea” celorlalți membri ai grupului, hotărând împreună cu aceștia să se implice în realizarea demersului infracțional, singura cale în obținerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal.

Procurorii susțin că el a acționat ca mandatar al unei societăți în actele întocmite cu cumpărătorul de influență, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceștia în interesul grupului, a discutat cu avocatul Robert Roșu pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenței de legalitate.

Totodată, Truică s-ar fi prezentat în fața autorităților în numele cumpărătorului de influență, ar fi discutat cu notari și avocați pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, și-a traficat influența în mod real și a corupt funcționari pentru atingerea scopului urmărit.

„În realizarea scopului grupului, Truică împreună cu ceilalți membri ai grupului și cu cumpărătorul de influență ( prințul Paul) au ascuns apoi natura ilicită a înțelegerii prin încheierea, la 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influență și o societate reprezentată de Truică. În concret, acest contract, redactat de Robert Roșu, prevede că persoana cumpărătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/ cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și ferma Băneasa, teren în suprafață de 28,63 ha).

Societatea reprezentată de Truică se obligă să plătească, în anumite condiții, o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Truică a semnat alte înscrisuri/ contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței bunurilor retrocedate, au reținut procurorii.

Printre bunurile pretinse de cumpărătorul de influență s-a numărat și ferma Băneasa pentru care, menționează DNA, prințul Paul a depus o notificare în 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracțional să se primească vreun răspuns.

„În cursul anului 2008, ca urmare a notificării menționate având ca obiect ferma regală Băneasa, transmisă spre soluționare Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, Truică a acționat în așa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii consiliului de administrație al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal, solicitarea cumpărătorului de influență. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispozițiilor din Legea 10/ 2001, restituirea în natură a fermei regale Băneasa, în aceeași zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare-preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/ 2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii”, se precizează într-un comunicat al DNA.

DNA mai susține că, pentru a obține acest bun imobil, Remus Truică l-a convins pe directorul institutului, Horia Iliescu ( decedat), să sprijine această solicitare, deși documentația depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal, oferindu-i în schimb foloase necuvenite, constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.

Procurorii investighează  și alte persoane.

 

 

 

Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă