16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialUngaria: Nou acord pentru despăgubirea victimelor Holocaustului

Ungaria: Nou acord pentru despăgubirea victimelor Holocaustului

Guvernul ungar a încheiat sâmbătă un nou acord privind despăgubirea victimelor Holocaustului şi moştenitorilor acestora, după un an de dispute şi îngheţare a plăţilor, relatează AFP, conform Agerpres.

‘Guvernul a încheiat un acord cu Conferinţa privind pretenţiile materiale evreieşti împotriva Germaniei’, a precizat directorul de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

Ungaria a semnat în 2007 un acord pentru o perioadă de cinci ani cu conferinţa amintită, referitor la plata a 16 milioane de euro, însă în 2012 a sistat negocierile cu privire la prelungirea acordului şi, în aşteptare, a îngheţat plăţile.

Guvernul de la Budapesta susţinea că achitarea indemnizaţiilor este discutabilă, acuzaţie respinsă vehement de către Conferinţa privind pretenţiile materiale evreieşti.

Cu scopul de a accelera încheierea conflictului, ‘guvernul va transfera 4,3 milioane de euro în următoarele trei zile’, a menţionat Janos Lazar. Suma va fi pusă la dispoziţia Fundaţiei Moştenirii Evreieşti din Ungaria (MAZSOK).

Guvernul ungar, condus de conservatorul Viktor Orban, frecvent criticat de comunitatea evreiască pentru ‘laxismul’ de care dă dovadă în faţa acţiunilor antisemite, a mărit de la 1 ianuarie cu 50% pensiile acordate victimelor Holocaustului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, 600.000 de evrei ungari au căzut victime ale Holocaustului, într-o perioadă în care Ungaria era aliată a Germaniei naziste şi dictatorului Adolf Hitler.

În prezent, comunitatea evreiască din Ungaria numără aproximativ 100.000 de persoane, fiind una dintre cele mai importante din Europa.

Cele mai citite

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă