3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialTraian Băsescu şi premierul britanic vor discuta despre economie

Traian Băsescu şi premierul britanic vor discuta despre economie

Preşedintele Traian Băsescu va face o vizită oficială la Londra, săptămâna viitoare, pentru discuţii cu premierul britanic David Cameron, „un punct cheie al agendei” fiind creşterea economică, potrivit unei postări pe blog a ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, informează Mediafax.

„Un punct cheie al agendei este creşterea economică. Este un subiect de maximă actualitate. Şi România şi Marea Britanie au ieşit din recesiune, dar redresarea economică este lentă. Anul acesta prognozele indică o creştere de aproximativ 1,7% pentru Regatul Unit. Estimările pentru România indică o cifră similară. La fel şi pentru media de creştere economică în Uniunea Europeană”, precizează ambasadorul.

El menţionează că, între timp, economiile emergente înregistrează creşteri mult mai rapide – China cu 9,6%, India cu 8,2% (conform FMI).

„Dacă ritmul actual de creştere se menţine constant, atunci după 2050 nicio ţară europeană nu va mai fi în topul celor mai puternice 10 economii la nivel mondial. Ce putem face în această situaţie? Mai precis, ce vor face România şi Marea Britanie, împreună, pentru a depăşi situaţia actuală? Dacă nu putem obţine creştere prin cheltuieli guvernamentale sau consum intern, opţiunile trebuie să se îndrepte spre creşterea exporturilor şi atragerea investiţiilor străine. Trebuie să încurajăm inovaţia, crearea de noi afaceri şi promovarea de noi produse”, adaugă Martin Harris.

Potrivit ambasadorului, companiile britanice din România fac deja acest lucru. „Comerţul bilateral a înregistrat o creştere rapidă, de 32% în 2010. Firmele britanice investesc în noi tehnologii. Betfair, de exemplu, a angajat peste o sută de ingineri de software în Cluj, chiar în timpul recesiunii economice. De asemenea, Vodafone România va investi în următorii cinci ani peste o jumătate de miliard de euro pentru a furniza accesul la internet mobil în zonele rurale”, notează el, în postarea pe blog.

Martin Harris subliniază că sunt multe lucruri pe care România şi Marea Britanie le pot face împreună şi la nivel european.

„România este cea de-a şaptea ţară ca mărime din UE şi a reuşit să îşi consolideze o bună reputaţie pentru management economic, în timpul crizei. Vocea sa este prin urmare importantă. Marea Britanie doreşte să se alăture României, în discuţiile de la Bruxelles, pentru extinderea şi completarea pieţei unice, care să cuprindă sectorul energiei, al serviciilor şi economia digitală, pentru promovarea acordurilor de liber schimb cu Moldova şi alţi parteneri comerciali ai UE, pentru reducerea birocraţiei şi a reglementărilor, spre beneficiul noilor afaceri, pentru crearea de noi locuri de muncă şi încurajarea inovaţiei. Piaţa unică este o reală poveste de succes a Uniunii Europene. Capacitatea noastră de a face comerţ fără bariere aduse de costuri suplimentare, folosind standarde tehnice general valabile, a impulsionat semnificativ economia românească şi pe cea britanică. Evident, putem face mai mult, prin stimularea comerţului în interiorul UE, dar şi în afara sa, cu principalii noştri parteneri comerciali. Aceasta este o provocare comună. Pentru a se dezvolta pe mai departe, România şi Marea Britanie au motive să îşi unească forţele”, conchide el.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a făcut, în 16 mai, o vizită la Londra. Întrebat la acel moment dacă rămâne de actualitate vizita preşedintelui Traian Băsescu la Londra, Baconschi a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost fixat cadrul acestui dialog la vârf. Ministrul nu a oferit alte detalii despre vizita şefului statului la Londra, precizând că informaţiile vor fi oferite de către Administraţia Prezidenţială. MAE anunţase anterior că ministrul va face vizita la Londra în pregătirea vizitei oficiale a preşedintelui Traian Băsescu în Marea Britanie.

Cele mai citite

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Sistem avansat de contorizare pe piața de energie

Transelectrica finalizează prima investiție finanțată din Fondul pentru Modernizare Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat finalizarea primei etape a unui proiect...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...
Ultima oră
Pe aceeași temă