5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialTarifele de roaming din UE vor fi reanalizate

Tarifele de roaming din UE vor fi reanalizate

Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) din Parlamentul European a analizat propunerea de regulament pentru reducerea tarifelor de roaming si amendamentele depuse, urmand ca votul in comisie sa fie dat pe 12 aprilie 2007.

"Grupul socialist din Parlamentul European va vota in comisia ITRE contra amendamentelor propuse de europarlamentarul grec Katarina Batzeli", a declarat Adriana Ticau, deputat socialist in Parlamentul European, membru supleant al Comisiei de Industrie, Cercetare si Energie.

Aceasta a precizat ca socialistii europeni nu vor sustine aceste amendamente.

"Nici o concesie nu poate fi facuta avand in vedere ca in joc este interesul cetatenilor Romaniei. Cetatenii romani sunt cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene si trebuie sa sa se bucure de conditiile comune aplicabile tuturor Statelor Membre. Nu este corect sa ne ascundem in spatele unor scuze precum imaturitatea pietei de telefonie din Romania", a mai spus Adriana Ticau.

Europarlamentarul grec Katarina Batzeli a depus, saptamana trecuta, in cadrul Comisiei de afaceri economice si financiare (ECON) a Parlamentului European, un amendament prin care s-ar acorda o derogare Romaniei si Bulgariei de la aplicarea reglementarii privind roamingul in retelele de telefonie mobila. Prin acest amendament utilizatorii de roaming din Romania si Bulgaria ar urma sa plateasca mai mult decat ceilalti europeni, pentru acelasi serviciu, timp de doi ani.

Comisia Europeana intentioneaza ca, pana la sfarsitul lunii iulie 2007, tarifele pentru convorbirile internationale realizate prin operatorii de telefonie mobila din statele membre sa scada cu aproape 70%. Pentru a se ajunge la un acord, pana la sfarsitul lunii iunie 2007, presedintia germana a Uniunii Europene sustine realizarea unui compromis, prin introducerea unui tarif european de 0,5 centi pentru apelurile in iesire si 0,25 centi pentru apelurile in intrare. Aceste tarife sunt inca in discutie, ele variind, conform propunerilor Parlamentului European, intre 0,4 si 0,5 centi pentru apelurile de iesire si intre 0,15 si 0,25 pentru apelurile in intrare.

Noua propunere de regulament asigura transparenta tarifelor practicate de operatori. Pentru a fi adoptata, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene trebuie sa ajunga la un acord referitor la modalitatea prin care toti utilizatorii de telefonie mobila trebuie sa beneficieze de reducerile de tarife pentru convorbirile internationale. Astfel, se va decide daca toti utilizatorii vor beneficia de tarifele astfel reglementate cu posibilitatea utilizatorului de a alege un alt tarif oferit de operatorul la care este abonat, daca acesta este mai avantajos (optiunea opt-out), sau daca la tarifele reglementate vor avea acces doar utilizatorii care solicita in mod explicit acest lucru (optiunea opt-in).

Un alt subiect de dezbatere intre cele trei institutii decidente este aplicarea reglementarii si la mesajele SMS si MMS. Desi se incearca adoptarea regulamentului pana la inceputul verii, nici Parlamentul European si nici Consiliul Uniunii Europene nu si-au prezentat inca punctul de vedere final asupra propunerii de regulament.

Parlamentul European analizeaza in prima lectura propunerea de regulament inaintata de Comisia Europeana in iunie 2006. Pana in prezent au fost depuse 384 amendamente la propunerea transmisa de Comisie. Raportul va fi realizat de Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) si va fi votat in comisie pe 12 aprilie 2007. Comisia de Cultura, Comisia pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor si Comisia pentru Afaceri economice si monetare au fost sesizate si au avizat propunerea.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Familia Sturdza vinde peste 4.000 de hectare de pădure statului român și cere 22 de milioane de euro

Pădurile sunt amplasate pe teritoriul comunelor Grințieș și Ceahlău, în apropierea Parcului Național Ceahlău Omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, membru al cunoscutei familii Sturdza,...

Familia Sturdza vinde peste 4.000 de hectare de pădure statului român și cere 22 de milioane de euro

Pădurile sunt amplasate pe teritoriul comunelor Grințieș și Ceahlău, în apropierea Parcului Național Ceahlău Omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, membru al cunoscutei familii Sturdza,...

O nouă accidentare pentru Ansu Fati! Extrema Barcelonei va fi indisponibilă timp de patru săptămâni

Ansu Fati (22 de ani), considerat cândva o mare speranță a Barcelonei, s-a accidentat din nou în timpul unui antrenament desfășurat miercuri dimineața, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă