16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSpeculatorii agita Europa

Speculatorii agita Europa

Statele bogate cer vigilenta fata de riscurile induse de fondurile speculative (hedge funds), foarte opace si din ce in ce mai puternice pe planeta financiara. Berlinul a decis ca problema e o prioritate a presedintiei sale la UE.

Considerate de unii, vectori ai unei viitoare crize financiare, de altii, actori ai cresterii mondiale, fondurile speculative induc neliniste intrucat influenta lor este la inaltimea opacitatii ce le inconjoara. Datele exacte lipsesc pentru ca majoritatea acestor hedge funds (HF) au bazele legale in paradisuri fiscale si scapa oricarui control. Specialitatea lor este de a face profituri rapide, beneficiile fiind enorme, dar HF nu joaca cu banii lor. Imprumuta din banci sau efectueaza plasamente pentru clienti atrasi de promisiunile unor randamente mari. 15% sunt finantate din fonduri de pensii, ceea ce mareste riscul asupra veniturilor a milioane de pensionari.
Cresterea fondurilor este mai rapida in Europa, Marea Britanie fiind locul de predilectie cu 80% din lichiditatile gestionate pe continent, urmand Franta si Suedia. Sumele implicate in operatiuni speculative nu inceteaza sa creasca concomitent cu spectrul unui "efect de domino" asupra unei crize financiare mondiale in cazul in care un fond calculeaza eronat si antreneaza mai multe banci. Larg acceptate in lumea anglo-saxona, fondurile de investitii suscita neliniste in Europa continentala din cauza apetitului insatiabil, a cautarii de profit maxim pe termen scurt si a consecintelor pentru intreprinderi si salariati.
Reunite la Essen, in Germania, cele sapte tari cele mai bogate ale planetei – G7 – au cazut de acord sa intretina un dialog cu bancile si girantii de fonduri. Mijloacele de protejare a investitorilor nu sunt inca definite, arata o sursa apropiata de G7 si in general se doreste sustinerea aplicarii de catre fonduri a unui cod de buna conduita, Germania vorbind de o forma de autoreglare, incluzand bancile.
Expertii fondurilor sunt unanimi in a sustine ca ele joaca un rol-cheie in sistemul financiar, aducand lichiditati si preluand riscurile pe care nimeni nu le doreste. z

 

STATISTICI
» Harciogii

Potrivit unor surse citate de ministerul german de finante, ele sunt circa 9.400 in lume si gestioneaza intre 1.300 si 1.400 de miliarde de dolari, cu 65% din suma in mainile primelor 100.

 

CONGRES
» Nu reglementarilor!

Reuniti in congres anual la Frankfurt, liderii principalelor HF au incercat sa convinga opinia publica de faptul ca orice forma de reglementare a acestor fonduri le-ar afecta performantele, cu efecte negative asupra economiei.

ISTORIE

» Falimente celebre

SUA au cunoscut din 2001 falimente rasunatoare care au ruinat mii de mici investitori, si autoritatile americane au in memorie fondul Long Term Capital Management care a falimentat in 1998, pariind pe o crestere a rublei inaintea devalorizarii si paralizand sistemul financiar.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă