Ministrul finlandez de externe Alexander Stubb a criticat propunerea de a interzice prin lege cerşitul şi le-a cerut liderilor Uniunii Europene să ofere o susţinere mai mare minorităţii rome, informează NewsIn.
„Sunt foarte sceptic în legătură cu o interzicere a cerşitului. Sărăcia nu este o infracţiune. Dacă este legată de crima organizată, putem interveni folosind căile legale obişnuite”, a afirmat el.
Stubb a declarat sâmbătă că problemele cu care se confruntă romii, grup din care provin cei mai mulţi cerşetori, ar trebui rezolvate prin programe financiare, precum fonduri de susţinere finanţate de UE.
Ministrul finlandez le-a cerut statelor membre UE să aloce fonduri pentru romi în cursul următoarelor negocieri privind bugetul şi a insistat să se pună mai mult accent pe educarea acestei minorităţi.
„Totul se reduce la motive financiare, într-un fel sau altul. Romii sunt la fel de importanţi ca orice altă minoritate”, a declarat el.
Stubb a subliniat că libertatea de circulaţie este unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni.
„Nu este numai o problemă a României, Bulgariei sau Franţei. Avem cu toţii o responsabilitate comună”, a explicat el.
Ministrul finlandez de interne, Anne Holmlund, a cerut miercuri interzicerea cerşetoriei, practicată mai ales de romi, asigurând în acelaşi timp că o astfel de măsură nu vizează nicio comunitate în mod special. Ea a spus că cerşetoria practicată de romi pare a fi o activitate organizată, cu caracteristici ce seamănă cu traficul cu fiinţe umane.
Un grup de lucru al Ministerului de Interne a prezentat un raport ministrului, potrivit căruia cerşitul desfăşurat într-un loc public pentru obţinerea unui venit regulat ar trebui interzis, printr-un amendament la Actul de ordine publică.
Proiectul vine în condiţiile criticilor care consideră o astfel de măsură drept discriminatorie şi vizând un grup precis, romii.
Potrivit statisticilor oficiale, circa 200 de cerşetori se află în Finlanda, majoritatea romi din România.