Uniunea Europeană a amânat din nou discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pentru reuniunea Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013, după ce reuniunea din luna septembrie consacrată aceluiaşi subiect fusese anulată. Ulterior, preşedinţia cipriotă a anunţat că discuţia a fost amânată până la Consiliul JAI de pe 6-7 decembrie.
La fel ca în septembrie, UE a ales să scurgă informaţia în presă (AFP, Financial Times) cu o zi înaintea reuniunii miniştrilor de interne de astăzi pentru a evita o situaţie stânjenitoare pentru reprezentanţii celor două ţări. Reuniunea de luna trecută a fost anulată în momentul în care oficialii europeni au recunoscut că în cazul aderării României şi Bulgariei „nu au despre ce discuta”, ceea ce înseamnă că nu există nici măcar o bază minimă de pe care să fie declanşate negocieri. Poziţia oficială a Uniunii Europene este că această platformă va fi oferită abia de concluziile privind respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei în România formulate în raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ce urmează să fie publicat la sfârşitul acestui an. Abia dacă aceste concluzii vor fi pozitive, vor exista şanse serioase ca discuţiile să fie reluate în martie anul viitor, pentru că pe 6-7 decembrie se va întâmpla exact acelaşi lucru ca ieri. Dacă nu vor fi pozitive, amânarea trebuie considerată o veste bună.
Mesaj pentru Ponta: La Bruxelles nu s-a schimbat nimic
Contrar celor afirmate de Victor Ponta, care a pretins că oficialii europeni, cu Jose Manuel Barroso în frunte, ar fi văzut lumina USL-istă şi minciuna PDL-istă şi şi-ar fi schimbat „în mod dramatic” atitudinea faţă situaţia de la Bucureşti, amânarea de ieri este o dovadă că nimic nu s-a schimbat în poziţia UE faţă de România: până nu se publică raportul Comisiei Europene, statele membre nu mişcă un deget în dosarul Schengen. Trebuie precizat că, în principiu, statele membre ar putea trece peste recomandările Comisiei, de vreme ce decizia privind aderarea la Schengen este una politică şi se ia de către reuniunea şefilor de stat sau de guvern. Alegând să condiţioneze până şi deblocarea discuţiilor de concluziile Comisiei, UE a semnalat că Executivul european se bucură de autoritate deplină în această chestiune şi că negocierile politice nu se vor putea substitui unui raport pozitiv. Amânarea semnifică faptul că nimic din poziţia Bruxelles-ului nu s-a schimbat în privinţa României. Încă o dată, Victor Ponta a dezinformat publicul român.
Corlăţean dă în bobi
În prezent, două ţări – Germania şi Olanda – se opun în mod oficial aderării României şi Bulgariei la Schengen, dar este foarte probabil că şi altele se ascund în spatele lor. Guvernul ştie foarte bine că dacă Germania nu va fi convinsă să deblocheze dosarul, acesta nu va fi deblocat şi, de aceea, ministrul de Externe s-a dus săptămâna trecută la Berlin pentru a încerca să obţină un compromis din partea Germaniei. El a avut mai multe întrevederi cu oficiali de rang mediu ai Executivului german în urma cărora nu a obţinut nimic dar s-a declarat convins – într-un interviu acordat unui ziar austriac, nu la Bucureşti – că România va adera parţial, cu frontierele maritime şi aeriene în 2013. Dacă ar fi onest, Corlăţean şi-ar însuşi poziţia europeană că, în ceea ce priveşte aderarea noastră la Schengen, până la publicarea raportului Comisiei vorbim discuţii şi orice predicţie pe acest subiect nu este altceva decât un joc de-a ghicitul, adică un pariu. În materie de când, cât şi cu ce vom adera la Schengen, Corlăţean dă în bobi.