7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialŞase bănci, amendate cu 1,7 mld. euro pentru manipularea EURIBOR

Şase bănci, amendate cu 1,7 mld. euro pentru manipularea EURIBOR

Comisia Europeană a amendat cu 1,712 miliarde de euro şase bănci internaţionale sub acuzaţia de cartel pe piaţa derivatelor financiare, se anunţă într-un comunicat la executivului comunitar.

 

Deutsche Bank a primit cea mai mare amendă, respectiv 725,3 milioane euro – 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro şi 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi.

Banca franceză Societe Generale a fost sancţionată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost amendat cu 391 milioane de euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.

Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

Patru dintre acestea, respectiv Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland (RBS) y Société Générale au fost implicate în manipularea EURIBOR (referinţă utilizată în Europa pentru calculul preţurilor produselor financiare, printre care şi cele ipotecare), în perioada septembrie 2005-mai 2008.

Alte şase entităţi – UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan şi brokerul RP Martin au format de asemenea un cartel pentru a manipula şi fixa într-o formă artificială preţul derivatelor financiare denominate în yeni.

Conform executivului comunitar, diferiţi traderi din cadrul acestor entităţi “au vândut informaţii sensibile referitoare la LIBOR (o altă referinţă utilizată în cadrul pieţelor anglosaxone şi asiatice)”.

Citeşte şi: Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

„Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane”, a declarat în comunicat Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE şi comisar european pentru concurenţă.

Amenzile anunţate miercuri au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înţelegere cu CE.
În zona derivatelor pe dobânzile la euro, activităţile de tip cartel constatate au avut loc în perioada septembrie 2005 – mai 2008. Scopul asocierii a fost să distorsioneze evoluţia normală a indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate. Traderii diferitelor bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituţii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar şi strategiile de trading şi de stabilire a preţurilor, se arată în comunicatul CE.

Banca britanică Barclays a fost de asemenea implicată în cartelul care a vizat manipularea dobânzilor la euro, însă nu a fost amendată deoarece a dezvăluit neregulile către CE.

Credit Agricole (Franţa), HSBC (Marea Britanie) şi JPMorgan (SUA) au refuzat înţelegerea propusă de CE şi sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sancţiuni.

 

Cele mai citite

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România va fi vineri la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, ES Giles Matthew Portman, vine la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac în semn de...

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă