„Războaiele sanitare” purtate de autorităţilor ruse împotriva vinurilor din Republica Moldova au făcut ca în primul trimestru al lui 2011 republica să înregistreze o reducere a exporturilor pe piaţa rusă cu 53,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut: de la 17,73 la 8,25 milioane de dolari, potrivit Agerpres. Principalul „înlocuitor” al alcoolului moldovenesc de pe piaţa Rusiei devine producţia rusă contrafăcută, atenţionează experţii.
În mod oficial, „acţiunile belicoase”, care începuseră încă în 2006 cu interzicerea totală a importurilor de vinuri moldoveneşti în Rusia, sub pretextul calităţii scăzute a acestora, au fost suspendate încă de acum patru ani. Însă, în luna ianuarie a acestui an serviciul sanitar federal Rospotrebnadzor a ‘descoperit’ din nou că 41 de partide de produse alcoolice moldoveneşti nu corespund normelor igienice din Rusia. Prin urmare, în pofida afirmaţiilor autorităţilor, ‘războiul vinului’ nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o ‘fază rece’, noteză cotidianul rus Novâie Izvestia.
Drept rezultat, dacă până în 2006 pe piaţa rusă se exportau 80% din producţia de vinuri a Republicii Moldova, în prezent se exportă doar 24%. În schimb, au crescut semnificativ exporturile de produse alcoolice moldoveneşti în Europa şi chiar China, care într-un singur an a majorat de peste 6 ori importurile de vin din republică, subliniază cotidianul rus.
În afară de faptul că acest război comercial a falimentat aproape jumătate dintre producătorii de vinuri din Republica Moldova şi i-a „văduvit” pentru mult timp pe cetăţenii ruşi de vinurile moldoveneşti ieftine şi de calitate destul de bună, pe piaţa alcoolului din Rusia s-a înregistrat o mare „reîmpărţire”, care în final s-a soldat cu înlocuirea producţiei moldoveneşti interzise prin produse ruseşti contrafăcute.
„Dacă iniţial nişa formată fusese umplută de vinuri din Europa şi America Latină, după majorarea preţurilor la aceste vinuri din străinătatea îndepărtată respectiva nişă a fost ocupată aproape în întregime de vinuri de producţie rusă. Acestea nu sunt deloc mai bune calitativ decât vinurile moldoveneşti, dar în acelaşi timp sunt, în proporţie de 35%, contrafăcute” subliniază directorul Centrului pentru monitorizarea pieţelor de alcool regionale şi federale din Rusia, Vadim Drobiz. Interesat este că, potrivit versiunii oficiale a Rospotrebnadzor, motivul suspendării importurilor din Republica Moldova l-a constituit tocmai grija pentru sănătatea populaţiei, comentează, ironic, Novâie Izvestia.
Potrivit lui Drobiz, cantităţile de dibutilftalat care ar fi fost descoperite în vinurile moldoveneşti şi imputate de Rospotrebnadzor producătorilor din Republica Moldova sunt, în realitate, „de mii de ori mai mici decât cele existente în apa minerală”. În opinia lui Drobiz, vinurile moldoveneşti corespund „standardelor mondiale”, la fel ca şi cele georgiene căzute în dizgraţie şi care „se vând fără nicio problemă peste tot în lume”. După cum subliniază expertul, „cu acelaşi succes şi din raţiuni asemănătoare ar putea fi rebutată şi o mare parte din producţia rusă”.
În opinia unor experţi, principalul obiectiv al interdicţiei de acum cinci ani îl constituia reîmpărţirea pieţei de alcool din Rusia, iar acest scop a fost atins. Anton Safonov, analist pentru piaţa de consum din Rusia explică pentru Novâie Izvestia: „Interdicţia a funcţionat destul de mult şi în acest răstimp nişa liberă din categoria produselor alcoolice la preţuri scăzute a fost ocupată de alte ţări, iar o recucerire a pieţei poate fi făcută doar prin investiţii importante în promovarea produselor, fapt pe care producătorii moldoveni nu îl fac, din raţiuni economice”. În afară de aceasta, exportatorii moldoveni sunt afectaţi de caracterul imprevizibil al autorităţilor ruseşti, în condiţiile în care businessul are nevoie de stabilitate şi încredere reciprocă, adaugă Safonov.
Analistul financiar Aleksandra Lozovaia consideră că „piedicile în faţa livrărilor de vinuri moldoveneşti sunt strict de ordin politic”, iar motivaţia conform căreia această măsură ar stimula producţia de vinuri din Rusia nu s-a îndreptăţit. Sectorul vinicol rusesc, care se afla oricum mult în urma celui de vodcă şi bere, a intrat într-o perioadă de declin şi mai profund. În prezent, structura consumului de acool din Rusia este următoarea: 80% revine consumului de bere, 13% – vodcii, doar 6% – vinului şi un jalnic 1% – coniacului, precizează Lozovaia, citată de cotidianul rus.