1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecial„Reţeta“ reţelelor de crimă organizată

„Reţeta“ reţelelor de crimă organizată

Olanda este siderată după ce ministrul adjunct de Finanţe a arătat pe un laptop, la TV, zeci de bulgari lăudându-se cum au fraudat guvernul olandez cu presările de ajutoare sociale. După ce Bruxelles-ul a prezentat un plan de facilitare a liberei circulaţii a forţei de muncă în UE, mai multe state se arată îngrijorate de o sosire masivă a bulgarilor şi românilor. Iar media reflectă această politică.

Dezvăluirea s-a transformat într-un scandal care reflectă îngrijorările olandezilor privind modul în care generozitatea statului bunăstării poate supravieţui integrării UE. Potrivit Financial Times, există asemenea temeri şi în Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria Belgia şi Luxemburg, unde, de anul viitor, se vor aplica regulile UE privind migraţia nelimitată din Bulgaria şi România. Programul olandez „Brandpunt“ arată cum medii criminale din Bulgaria fraudează de ani de zile statul olandez prin intermediul plăţilor pentru ajutoare sociale. Ei au şi o „reţetă“ – recrutează săteni în Bulgaria pentru a munci în Olanda, unde, de când ţara lor a intrat în UE, în 2007, bulgarii nu pot lucra decât o perioadă limitată. Intraţi pe teritoriul olandez, bulgarii se înregistrează ca rezidenţi la adrese deţinute de complici, după care primesc protecţia socială şi alocaţiile pentru creşterea copiilor. Deschid conturi bancare pentru a primi aceste subsidii şi, când se întorc în Bulgaria, iau banii de la automate bancare, iar intermediarii încasează o parte din bani. Totul a ieşit la lumină când unii ţărani s-au plâns poliţiei bulgare că nu şi-au primit banii promişi, ca parte din schemă. Scandalul a reaprins tensiunile care s-au repetat în ultimii ani în politica olandeză. Populistul Geert Wilders a acuzat guvernul pentru ajutorul acordat guvernelor din sudul european şi pentru imigranţii din estul Europei.

Pretexte vechi

Parlamentul olandez a detaliat 280 de cazuri de fraudă cu beneficii sociale investigate din 2006, cu pierderi în sumă totală de 96 milioane euro. Totalul sumelor încasate de bulgari rămâne necunoscut şi un raport arată că sunt în cercetare 15 cazuri. Serviciile olandeze de prelevare a taxelor nu dispun de un număr suficient de persoane pentru a combate problema şi, în continuare, circa 10-15 procente sunt pierdute ca urmare a fraudelor de protecţie socială. În timp ce media se referă la scandalul „fraudei bulgare“, mai mulţi prim-miniştri se concentrează asupra greşelilor propriilor guverne. Iar urmarea este că mai multe state din UE resping ideea unei migrări nelimitate din Bulgaria şi România.

Motivaţia diverselor dezvăluiri privind relele făcute de bulgari sau de români prin UE este legată de planul Comisiei Europene de a facilita libera circu­laţie pe piaţa muncii în UE. Fraudele produse cu ajutoarele sociale sunt cunoscute de ani buni, dar a venit momentul să fie scoase la rampă, într-un moment în care Londra şi Berlinul se arată îngrijorate de o posibilă venire masivă a muncitorilor bulgari sau români pe solul lor, pe fondul creşterii şomajului şi recesiunii. Miniştrii de Interne german, austriac, britanic şi olandez au cerut UE o înăsprire a luptei contra fraudei cu ajutoare sociale acordate imi­gran­ţilor în cadrul Uniunii. Într-o scrisoare adresată preşedinţiei irlandeze a UE, cer să poată fi pronunţată o interdicţie a teritoriului pentru cetăţeni din UE care beneficiază de libera circulaţie dacă au comis o fraudă cu ajutoare sociale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă