1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRaport secret: Franţa şi Germania vând armament Rusiei

Raport secret: Franţa şi Germania vând armament Rusiei

În ultima lună, Rusia negociază cu Franţa, Germania şi Italia achiziţionarea de material militar de ultimă oră, ceea ce va întări capacitatea sa în domeniu, în detrimentul membrilor NATO.

Dacă în 2009 un raport secret al NATO – dezvăluit de WikiLeaks – releva că Rusia ar putea face faţă unui mic război local sau regional în Vest dar nu ar fi capabilă să răspundă în cazul a două mici conflicte în zone geografice diferite, având echipament „îmbătrânit şi depăşit” şi o lipsă de mână de lucru, astăzi lucrurile par să se rezolve. Premierul rus, Vladimir Putin, declară peste tot în străinătate că ţara sa este o superputere care a renăscut. Ceea ce este adevărat, numai că a renăscut cu ajutorul Occidentului. Producătorii vest-europeni de echipamente militare sofisticate se înghesuie să obţină contracte de vânzare în Rusia, iar NATO şi Statele Unite asistă în tăcere la această tendinţă în creştere care pune în discuţie dispozitivul de apărare al Alianţei. Secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, se opune unei dezbateri privind vânzările militare, Rusiei iar administraţia americană pare să evite problema, pentru a proteja „resetarea” relaţiilor Washingtonului cu Moscova.

La 9 februarie, la Moscova, pre¬şedintele companiei Rheinmetall Defense, cu sediul în Dusseldorf, a semnat cu ministerul rus al Apărării un acord prin care firma germană va planifica şi echipa un centru de antrenament militar în Rusia, devenind prima companie occidentală care dotează Rusia cu un centru modern de formare a trupelor. În plus, s-a negociat crearea unei întreprinderi comune pe solul rus pentru întreţinerea şi modernizarea armamentului şi vehiculelor militare blindate. În 2010, Rheinmetall a discutat cu Moscova vânzarea unei licenţe de fabricare a plăcilor de blindaj.

În paralel, Moscova a anunţat intenţia de a utila navele de război Mistral, produse în Franţa, cu elicoptere de luptă Ka-52. Franţa şi Rusia au semnat la 25 ianuarie un acord interguvernamental privind livrarea navelor din clasa Mistral, pe parcursul negocierilor statele baltice şi alte ţări din UE exprimându-şi îngrijorarea faţă de dotarea Rusiei cu acest tip de navă de război ultraperformantă. Rusia este pe cale să testeze elicoptere Ka-52 pentru decolarea şi aterizarea la bordul navelor amfibie, pregătind adaptarea acestui tip de elicopter pentru utilizarea lui la bordul navelor din clasa Mistral.

În cazul unei crize ipotetice, navele Mistral vor permite Rusiei să ameninţe state din arealul Mării Negre sau un stat baltic, prin aterizarea în zona de coastă concomitent cu atacul forţei terestre. Concret, Mistral poate deveni un instrument al supremaţiei maritime şi al intimidării vecinilor maritimi ai Rusiei, inclusiv membri NATO şi ţări partenere.

WikiLeaks releva că în 2009, după cele mai ample manevre militare ale Rusiei după perioada sovietică, Zapad şi Ladoga, din apropierea Poloniei şi statelor baltice, un grup de aliaţi, între care Canada, state aliate din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România au criticat pasivitatea NATO faţă de aceste exerciţii, cerând măsuri pentru întărirea credibilităţii garanţiilor de securitate din partea Alianţei.

Atracţia rusă

În afara acordului Mistral, Franţa negociază cu Moscova un contract privind „Felin”, soldatul viitorului în ţinută de luptă, şi unul privind firma de avioane Safran-Sagem pentru avioane ruseşti de luptă. Ofertele ar implica vânzarea unor loturi de echipament francez în Rusia, ca şi a unor licenţe pentru producerea în serie pe teritoriul rus.

Ministerul rus al Apărării a mai anunţat şi undă verde pentru un acord cu firma italiană Iveco pentru crearea unei întreprinderi comune în Rusia pentru producerea în serie de vehicule blindate Lynx.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă