0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimii români în Marea Britanie: "Nu am venit să fur"

Primii români în Marea Britanie: „Nu am venit să fur”

Ridicarea de la 1 ianuarie a restricţiilor tranzitorii impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din toate statele Uniunii Europene constituie subiect de prima pagină pentru numeroase publicaţii apărute miercuri în Marea Britanie, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Cum vor schimba românii piaţa muncii în UE

Modul de prezentare este foarte diferit, ca şi în lunile precedente, când o parte din presă a vorbit despre ‘un val de imigranţi’, care ar urma să împovăreze serviciile de securitate socială ale ţării, iar alta a afirmat că nu există un pericol în acest sens întrucât cetăţenii din Români şi Bulgaria care îşi doreau să lucreze în Marea Britanie se află acolo de multă vreme şi aduc beneficii reale.

Canalul de ştiri Sky News a realizat miercuri un reportaj la aeroportul Luton, din apropiere de Londra, unde aterizează mai multe avioane sosind din România şi Bulgaria, şi unde se afla şi Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din parlamentul britanic. În opinia acestuia, administraţia de la Londra ar trebui să organizeze un referendum prin care să se decidă numărul cetăţenilor din UE cărora să li se permită să vină în Marea Britanie. ‘Libertatea de mişcare este importantă’, dar această temă ar trebui să facă obiectul ‘negocierilor pentru o Uniune reformată’, a susţinut politicianul laburist.

Dintre călătorii sosiţi din România, unii lucrează deja în Marea Britanie, se spune în reportajul de la Sky News, care prezintă şi cazul unui român care îşi propune să muncească o perioadă în această ţară, dar nu vrea să rămână acolo.

‘Nu am venit să fur’, a mai spus el, precizând că doreşte doar să strângă bani pentru a-şi renova casa din România.

Citeşte şi: Cum se organizează britanicii ca să-i primească pe români şi bulgari?

Românii nu ‘vor invada Marea Britanie’, a asigurat, într-o declaraţie, pentru postul amintit, senatorul Damian Drăghici. ‘Cred că este, mai degrabă, un joc politic’, a spus el, adăugând că promotorii acestor idei ‘sunt voci ale extremiştilor politici’ care vor să justifice nemulţumirile provocate de unele politici publice.

Pe de altă parte, ‘Daily mail’ relatează că firmele britanice au început deja să ofere locuri de muncă pentru români încă din prima zi a anului 2014, odată cu ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din toate ţările Uniunii Europene. Publicaţia menţionează că aproximativ 5.000 de locuri de muncă sunt prezentate pe portalul românesc Tjobs.ro, care îşi propune să ajute cetăţenii români să-şi găsească un job în statele din Europa Occidentală. Majoritatea posturilor oferite sunt de bucătari, şoferi de taxi, asistenţi medicali şi doctori, lucrători în construcţii şi chiar de dansatoare în cluburile de striptease, iar cunoaşterea limbii engleze ‘nu este necesară’, după cum specifică anunţurile.

Românilor li se prezintă şi locuri de muncă în alte ţări: 245 în Austria, 25 în Belgia, 591 în Franţa, 2.055 în Germania, 50 în Luxemburg, 95 în Malta, 130 în Spania şi 214 în Olanda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă