Ancheta desfăşurată de Ministerul Agriculturii pe teritoriul României arată că cele două abatoare bănuite că au vândut carne de cal pe post de carne de vacă, sunt de fapt curate. Astfel, după ce abatorul “Doly Com” din Botoşani fusese scos încă de acum câteva zile de pe “lista neagră”, în cazul abatorului Carmolimp din Braşov, aparţinând familiei secretarului de stat din Ministerul Agriculturii (MADR), Valentin Şoneriu, documentele de la ieşirea pe poarta unităţii arată clar că toată “carnea de cal” a fost facturată drept “carne de cal”.
Documentele au intrat în posesia SkyNews din Marea Britanie, după ce reporterilor britanici li s-a permis accesul în unitatea braşoveană de abatorizare Carmolimp, pentru a vedea cu ochii lor că agentul economic cu pricina nu are nimic de ascuns. Iată ce au declarat reprezentanţii abatorului pentru SkyNews: „Carnea de cal a fost etichetată şi expediată ca atare, iar cantitatea a fost foarte mică- pachete îngheţate de 25-30 de kilograme”, Mai mult, firma braşoveană a arătat jurnaliştilor dovezi că pachetele de carne congelată au fost sigiliate, că transportul a fost urmărit printr-un sistem GPS până la destinaţie şi că agentul olandez responsabil cu tranzacţia a trimis un e-mail de confirmare a livrării. Managerul abatororului din Braşov, Iulian Cazacuţ, a declarat pentru Sky News că cel mai probabil, în procesul de fabricare a produselor cineva a făcut în mod intenţionat această greşeală. Directorul abatorului a explicat motivul pentru care a dat curs solicitărilor jurnaliştilor străini care au venit să investigheze sursa calului metamorfozat în vacă: „Pentru că atenţia tuturor este îndreptată asupra noastră, dorim să fim cât mai transparenţi cu autorităţile şi Comisia Europeană”.
Indicii spre friptura din farfuria lui Sherlock Holmes
Holdingul suedez Findus a recunoscut că de aproximativ şase luni există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel, după ce cantităţi importante de carne de cal – până la 99-100%- au fost descoperite în lanţurile de supermarketuri Tesco, Aldi şi Waitrose din Marea Britanie, mai întâi în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România, potrivit Mediafax.
Patronatul industriei cărnii a negat vehement că originea problemei ar fi în România, fapt confirmat de investigaţiile autorităţilor. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România. În clipa de faţă inspecţii sunt în derulare în Franţa, Regatul Unit şi Suedia. Se pare că de fapt problema e în Marea Britanie unde, conform AFP, în mai multe unităţi de procesare inspectorii agenţiei britanice pentru siguranţa sanitară (FSA) şi poliţiştii britanici au efectuat percheziţii în două fabrici de procesare din Anglia şi Ţara Galilor suspectate că sunt implicate în înşelătorie, unde au descoperit carne de cal ambalată în calitate de carne de vită, AFP precizând că „FSA a suspendat activitatea celor două fabrici (…), confiscând documente administrative, inclusiv listele clienţilor”.
Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a avut o reacţie dură, declarând ieri că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franţa, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”.