Sfântul Scaun nu a mai suferit de multă vreme o asemenea serie de lovituri dureroase ca în săptămâna care a trecut. Aceasta a demarat cu apariţia cărţii „Sfinţia Sa”, a jurnalistului italian Gianluigi Nuzzi – un volum care prezenta „un număr mare de documente, care includeau şi scrisori personale către Papă şi secretarul său, şi care îl punea pe cardinalul Tarcisio Bertone, vicele lui Benedict, într-o lumină negativă”, după cum constată cotidianul american The Washington Post.
Nu au trecut decât câteva zile până când, joi, Vaticanul a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor – de această dată, prin demiterea lui Ettore Gotti Tedeschi, preşedintele băncii Vaticanului, Istituto per le Opere di Religione (IOR). Într-un memorandum care a intrat în posesia agenţiei de ştiri Associated Press, Gotti Tedeschi este acuzat de consiliul de conducere al băncii că „ar fi lipsit de nenumărate ori de la şedinţele consiliului, nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile, ar fi polarizat personalul instituţiei şi ar fi dat dovadă de un comportament din ce în ce mai instabil”; de asemenea, asupra preşedintelui băncii planează bănuiala că ar fi înaintat presei documente secrete ale instituţiei.
Trădătorul era majordomul
De parcă aceste două scandaluri nu ar fost de ajuns, sâmbătă o nouă bombă – mai mare chiar decât cele precedente – a fost detonată în sânul Sfântului Scaun: purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a recunoscut că majordomul personal al lui Benedict XVI, Paolo Gabriele, a fost reţinut de poliţie sub acuzaţia că ar fi sustras mai multe documente secrete, pe care le-ar fi pus la dispoziţia presei. După cum relatează cotidianul britanic The Guardian, Gabriele, tatăl a trei copii, este unul dintre puţinii membri ai cercului intim al lui Benedict, din care mai fac parte doar patru femei însărcinate cu curăţenia şi aprovizionarea apartamentului papal.
Conform lui Lombardi, majordomul se află acum în custodie în celulele Vaticanului. „Da, avem celule”, a declarat pentru The Guardian purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, adăugând că „sunt rudimentare, deoarece suntem un stat mic, dar le avem”.
Comentatorii din presa italiană sunt de părere că Gabriele nu a acţionat singur, iar unii dintre ei speculează că majordomul nu este decât un pion în lupta internă pentru putere, constată cotidianul american The New York Times. Iar într-o analiză publicată în cotidianul Corriere della Sera, Alberto Melloni, un istoric al Bisericii Catolice, afirmă că „dezorientarea din sânul Bisericii nu a fost niciodată atât de mare – dar acum pare să fie ceva mai mult decât atât: există senzaţia că sistemul suferă de o dereglare majoră”.