Potrivit publicaţiei italiene L‘Espresso, mafia napolitană Camorra orchestrează o vastă operaţiune ilegală: numeroase cargouri descarcă în ţara noastră cantităţi uriaşe de deşeuri destinate, în acte, către alte state.
Napoli se află din nou inundat de munţi de gunoaie, iar spectrul acestui pericol italian – containere de deşeuri provenind din Campania (provincia a cărei capitală este Napoli) trimise de Camorra – bântuie Glina, scrie L’Espresso. Nu ar fi pentru prima oară când cargouri descarcă ilegal în România deşeuri care figurează spre alte destinaţii. Nu ar fi pentru prima oară când o operaţiune aparent legală disimulează activităţi mafiote. Abia intrate în România, aceste deşeuri se volatilizează. În realitate sunt îngropate în fosele monstruoase unde se acumulează gunoaiele în putrefacţie de decenii. Aceste „gropi” de gunoaie se întind pe zeci de hectare poluând zonele înconjurătoare.
Cea de la Glina, de lângă Bucureşti, s-a ridicat strat cu strat, atingând astăzi înălţimea colinelor din sud-estul Capitalei. Localnicii respiră un aer pestilenţial din 1976, când Ceauşescu a decis depunerea deşeurilor Bucureştiului la Glina. Dar o mulţime de gropi ilegale şi legale, asemănătoare celei de la Glina, s-au dezvoltat în sudul ţării, iar societăţile-ecran din România care se ocupă cu tratarea deşeurilor sunt conduse de italieni.
Interpol este alarmat de un fenomen nou – proliferarea în România a unei multitudini de agenţii de tratare a deşeurilor originare din Campania.
Napoli îşi varsă gunoaiele în România
Totul lasă să se întrevadă că este pe cale să se realizeze „noua” descărcare a gunoaielor din Napoli. Proiectul datează de acum trei ani, când sectorul era condus de foştii asociaţi ai lui Vito Ciancimino (primar al oraşului Palermo în anii 1970, decedat în 2002, condamnat la 13 ani de închisoare pentru corupţie şi asociere mafiotă). Ei au adjudecat mărirea fosei de la Glina, incineratorul din Ploieşti şi câteva mari zone de descărcare a deşeurilor din Mureş şi Băicoi. Atunci, anchetatorii din Palermo au reuşit să închidă frontierele şi să blocheze operaţiunile. Foştii asociaţi ai lui Ciancimino au fost obligaţi să lichideze toate firmele şi au dispărut în vidul juridic al dreptului român. Numai că, acum doi ani, clanul italienilor a decis lansarea unui plan de modernizare pentru a face din Glina, numită şi „Ochiul Boului”, cea mai mare zonă de descărcare a deşeurilor din Europa. În aşteptare, numeroasele tentacule ale societăţilor fraţilor Pileri – foşti asociaţi cu Ciancimino – mişună prin Bucureşti în sectorul deşeurilor, al imobiliarelor, al modei. Poliţia ştie. Ştie că unele societăţi şi-au schimbat numele, că altele aparţin unor străini şi altele din nou unor italieni. Aceste firme s-au pierdut într-un ocean compus din peste 100 de întreprinderi care tratează deşeurile.
Italienii nu sunt singurii care „miros” un filon de aur. Mafia chineză domneşte în sudul ţării, în timp ce aceea rusă s-a instalat la frontiera cu Republica Moldova. Dar mafia italiană rămâne cea mai puternică şi controlează nord-vestul României, Bucureştiul şi regiunea înconjurătoare şi tot sudul până la Marea Neagră.
Deşeurile, o găină cu ouă de aur
Pentru italieni, deşeurile nu au nimic respingător. Dimpotrivă, ei curăţă. Curăţă banii negri şi exploatează fondurile publice – UE finanţează cu generozitate proiectele de modernizare a sistemului românesc de tratare a gunoaielor. Şi astfel, deşeurile umplu conturile crimei organizate. În final, starea de urgenţă de la Napoli apare ca o găină cu ouă de aur. Guvernul plăteşte, Bruxellesul plăteşte, toată lumea plăteşte.
După intrarea României în UE (ianuarie 2007) şi în timp ce crima organizată a preluat „sectorul ecologic”, vorbim de o piaţă mult mai fructuoasă decât cea a drogurilor. Interpolul precizează că în acest domeniu crima organizată are avantaj dublu: investiţii nule şi posibilitatea de reciclare a unor torente de bani murdari într-o ţară a UE pe care apoi îi repune în circulaţie. Şi nu doar deşeurile riscă să fie transferate în România, ci chiar „centrul” acestei pieţe.
Containerele cu mizerii vin pe mare. După Dardanele, containerele trec uşor prin inelele slabe ale frontierelor, de la portul românesc Constanţa la Odesa sau Ilicivsk, în Ucraina.
Mafia italiană s-a impus pe teritoriul României şi acţionează cu precădere în nord-vestul ţării, Bucureşti, şi în tot sudul, până la Marea Negră.