21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialMoldova respinge orice condiţii prealabile în privinţa reluării negocierilor cu Transnistria

Moldova respinge orice condiţii prealabile în privinţa reluării negocierilor cu Transnistria

Republica Moldova nu acceptă condiţii prealabile pentru reluarea negocierilor cu Transnistria, a afirmat încă de ieri premierul Vlad Filat, în replică la declaraţiile ministrului rus de Externe, care a sugerat federalizarea ţării, relatează Europa Liberă, potrivit Mediafax.

„Noi nu acceptăm poziţia în care să existe precondiţii. Procesul de negocieri urmează să înceapă, să avem negocieri autentice şi în urma acestor negocieri să identificăm o soluţie viabilă şi durabilă”, a declarat Filat, adăugând că declaraţia ministrului rus Serghei Lavrov reprezintă opinia unei părţi din cele şapte participante la negocierile în format 5+2.

În declaraţiile de luni de la postul de radio Ecoul Moscovei, Lavrov a criticat Republica Moldova pentru adoptarea legii din 2005, care susţine că singura soluţie posibilă este statul unitar.

„Dacă moldovenii spun «noi nu negociem decât pe baza legii din 2005 privind statul unitar», Tiraspolul va răspunde cu siguranţă «Şi noi, pe malul celălalt, vorbim pe baza referendumului (…) privind independenţa noastră». Trebuie să renunţăm la aceste poziţii extreme”, a declarat Lavrov.

El a afirmat că, pentru Transnistria, trebuie găsit un statut special, deoarece nici ideea independenţei Transnistriei, nici cea a Republicii Moldova ca stat unitar nu se bucură de susţinere pe plan internaţional.

Serghei Lavrov declarase, sâmbătă, că Rusia va insista, la negocierile din 21 iunie, asupra reluării dialogului oficial dintre cele două părţi. „Suntem decişi să relansăm procesul de reglementare politică. În acest scop, vrem să ajungem la un acord cu toate părţile interesate, în primul rând cu Chişinăul şi Tiraspolul, în privinţa redemarării oficiale a acestui proces, la întâlnirea din 21 iunie de la Moscova”, a afirmat Lavrov, la încheierea unei reuniuni a comisiei intergurvernamentale ruso-ucrainene, desfăşurată la Odesa, în sudul Ucrainei.

Ca răspuns, premierul Vlad Filat a declarat pentru televiziunea publică Moldova 1 că Chişinăul aşteaptă reluarea convorbirilor oficiale, probabil la Moscova, la 21 iunie.

Ministerul moldovean de Externe a anunţat într-un comunicat că mizează pe „un efort comun şi imparţial” al mediatorilor şi observatorilor în dosarul transnistrean, „de natură să imprime procesului de reglementare o dinamică pozitivă”.

Cele mai citite

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă