Cancelarul german, Angela Merkel, îl va avertiza pe premierul britanic, David Cameron, că va anula summitul european din noiembrie dacă acesta îşi menţine poziţiile privind bugetul UE. La summitul de săptămâna trecută s-au evidenţiat profunde divergenţe între Berlin şi Paris privind salvarea euro şi întărirea instituţiilor europene.
Merkel încearcă să-l convingă pe Cameron să susţină un compromis german, care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din produsul intern brut la Uniunii, arată Financial Times, citând surse apropiate negocierilor. Cameron cere îngheţarea bugetului şi s-a declarat pregătit să opună veto-ul Marii Britanii proiectului de buget plurianual 2014-2020 al UE, dacă acesta prevede cheltuieli „inacceptabile”, lăsând să se prevadă lungi şi dificile negocieri la summitul extraordinar din 22-23 noiembrie. Declaraţiile sale au iritat-o pe Angela Merkel care a procedat la aceleaşi ameninţări, potrivit anturajului său, scrie FT. Dacă premierul britanic nu acceptă o soluţie de compromis, cancelarul german ar putea să anuleze summitul. Dosarul global al bugetului UE este fixat pe şapte ani şi constituie mecanismul de redistribuire din cadrul Uniunii. Comisia Europeană a propus în iulie un buget plurianual de 1.033 miliarde în credite de angajament şi 987 miliarde în credite de plăţi pentru perioada 2014-2020, pentru a ţine cont de aderarea Croaţiei, adică o creştere de aproape 5% în raport cu perioada 2007-2013. Cameron, care a determinat capotarea acordului european asupra tratatului bugetar în decembrie 2011, joacă din nou strategia opoziţiei faţă de restul continentului.
Negocieri intense
Pentru moment, Merkel încearcă să-şi convingă omologul britanic să susţină poziţia Germaniei, care apără un plafon de cheltuieli de 1% din PIB-ul UE, dar bătălia este departe de a fi câştigată. După summitul de săptămâna trecută, David Cameron nu a încetat să repete voinţa sa de a opune veto-ul oricărei creşteri de cheltuieli. „Dacă nu va exista un acord, cu atât mai bine pentru Marea Britanie”. O dată în plus, politica internă vine să strice jocul European. Într-o Mare Britanie în general sceptică faţă de UE, premierul va fi primit la el ca un erou în cazul blocării bugetului Europei. Deocamdată, Angela Merkel înmulţeşte semnele încercând să-l asigure pe Cameron şi promite de o săptămână că Germania se va menţine la acel 1% din PIB. Un oficial german, citat de FT, a menţionat foarte diplomatic că Marea Britanie ar trebui să vadă în Germania un „partener onest”. La începutul lui noiembrie, la Londra este prevăzută o întâlnire, ocazie cu care Angela Merkel a prevăzut să ameninţe oficial cu anularea summitului. Analiştii estimează că nu este vorba de o ameninţare în van, pentru că acest summit precede cu o lună altul, crucial, cel al Uniunii bancare. Iar cancelarul german va decide singurul mijloc de a menţine calea liberă. Până astăzi, Germania a obţinut susţinerea Olandei, Suediei, Danemarcei, Austriei, Finlandei şi Republicii Cehe. Franţa şi Italia fac şi ele parte din lot, chiar dacă angajamentul lor este mai redus. Alte 15 ţări se vor alătura în spatele propunerii mai generoase a Comisiei Europene.
Confruntări
Săptămâna trecută, cancelarul german şi premierul britanic au avut discuţii contradictorii privind concepţiile lor asupra Europei. Tensiunile dintre cei doi – privind modul de gestionare a crizei datoriilor şi a consecinţelor au atins un nou nivel – s-au ciocnit două concepţii radical opuse. Cancelarul cere o rescriere a tratatelor europene, pentru a pereniza disciplina bugetară şi vrea „mai multă Europă”, în timp ce premierul britanic promite concetăţenilor săi „mai puţină Europă”.
Volker Kauder, care prezidează grupul CDU-CSU în Bundestag, a făcut să crească temperatura între Berlin şi Londra la congresul anual al CDU. „Germania va continua să fie motorul Europei. Vom face lucrurile aşa cum trebuie în această perioadă de criză”, declara fidelul locotenent al cancelarului înainte de a denunţa egoismul Marii Britanii în Europa.”Britanicii nu sunt membri ai Uniunii monetare, dar este responsabilitatea lor să contribuie la succesul Europei (…) pot înţelege că britanicii nu o doresc, în timp ce generează peste 30% din PIB-ul lor prin pieţele financiare din City-ul londonez. Dar nu îi vom lăsa să caute propriile beneficii, refuzând solidaritatea”. Kauder a precizat că Europa a adoptat limbajul germanic al ortodoxiei financiare. Iar Daily Mail scria: „Acum, Europa vorbeşte germana” iar „Marea Britanie va trebui să intre în rând”.
Criza a înăsprit frontul între federalişti şi adepţii gestionării interguvernamentale în cadrul UE. Merkel şi partidul său conservator au cerut „mai multă Europă” cu alegerea preşedintelui Comisiei Europene prin vot universal şi un adevărat guvern European, ca şi competenţe sporite pentru Bruxelles pentru a veghea stabilitatea financiară în Zona euro.
De partea sa, Cameron se teme de emergenţa în Europa a două viteze, cu constituirea unui nucleu dur european, format din cele 17 state din Zona euro şi deci Marea Britanie va fi exclusă de facto. El a promis că va folosi criza pentru a aduce competenţele bruxeleze la Londra. „Europa are nevoie de flexibilitatea unei reţele, nu de rigiditatea unui bloc”. Succesul Marii Britanii este legat de cel al zonei euro şi pentru a putea adopta reformele sale, Merkel are nevoie de Europa celor 27.