Sindicatele din transportul urban de la Atena au anunţat o nouă grevă de 24 de ore pentru marţi, ziua în care Parlamentul monocameral grec votează un proiect de lege controversat ce vizează reorganizarea şi asanarea întreprinderilor publice din transporturi, relatează AFP, citat de Mediafax.
Această mişcare se înscrie în seria de greve organizate din decembrie în capitala greacă din cauza conflictului dintre sindicatele din transportul în comun şi Guvern, care prevede fuziunea a cinci companii de transport (autobuz, două linii de metrou, o linie de tren electric, troleibuz şi tramvai) în două agenţii, una care se ocupă de transportul rutier, iar alta de liniile fixe.
Luni, metroul din Atena a fost nefuncţional în intervalul orar 09.00-12.00 GMT (11.00-14.00 ora României), din cauza întreruperii activităţii angajaţilor.
„Cea mai mare problemă rămâne cea a convenţiilor colective de muncă ale angajaţilor şi schimbările prevăzute”, a declarat preşedintele sindicatului şoferilor de autobuz, Nikos Kulubaritsis, care se referă la personalul prevăzut de proiectul de lege.
Potrivit Guvernului, proiectul urmăreşte ameliorarea şi raţionalizarea administrării celor cinci companii, care figurează pe lista celor mai deficitare din sectorul public.
În 2009, pierderile din companiile de transport public din Atena au fost de peste 500 de milioane de euro.
Mai mulţi angajaţi ai acestor companii vor fi mutaţi către alte organisme publice, potrivit proiectului de lege, care urmează să fie votat marţi seara în principiu de majoritatea socialistă.
Acest proiect face parte din măsurile pe care Guvernul a promis să le adopte în cadrul unui plan de reducere a cheltuielilor şi deficitelor publice ale ţării împreună cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro pe trei ani.
„Nu vom da înapoi, ne vom continua lupta”, a declarat Kulubaritsis, care a anunţat o reuniune generală a sindicatelor miercuri, în cadrul căreia se va lua o decizie privind continuarea mobilizării.