Statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea – fara a fi insa obligate – sa-si constituie la nivel national o evidenta a datelor personale ale pasagerilor, de tipul celei americane, cunoscute sub numele de "Passenger Name Record" (Baza de date cu datele personale ale pasagerilor), a afirmat, marti, la o conferinta de presa, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, citat de Rompres.
El a explicat ca aceasta initiativa face parte dintr-un pachet de masuri pentru combaterea terorismului, pe care il va prezenta in mod public in luna octombrie a acestui an. Frattini a apreciat ca aceste masuri sunt necesare pentru ca, la nivelul anului 2006, progresele inregistrate de statele membre in implementarea legislatiei comunitare in materie de antiterorism nu sunt suficiente.
Potrivit comisarului Frattini, el va prezenta o propunere-cadru care va ajuta statele membre interesate sa-si constituie propriile evidente cu datele personale ale pasagerilor, precum si centre de coordonare responsabile cu recoltarea, stocarea si prevenirea folosirii acestor date in mod necorespunzator. De asemenea, institutiile respective vor fi responsabile si cu punerea la dispozitie a acestor informatii – atunci cand este necesar – organismelor similare din celelalte state membre care au decis sa infiinteze astfel de structuri.
In ceea ce priveste "informatiile sensibile" referitoare la cetatenii europeni ale caror date vor fi stocate, vicepresedintele executivului comunitar a spus ca acestea vor fi distruse, cu exceptia cazurilor in care exista dovezi clare ce atesta nevoia pastrarii lor.
Pachetul de masuri pe care Franco Frattini il va propune in toamna acestui an va include si prevederi legate de educatia religioasa, mai exact de modul cum Uniunea Europeana poate preveni si eradica radicalizarea credintei religioase si folosirea ei drept baza pentru comiterea de acte teroriste. Initiativa, intemeiata pe principiul "educarii educatorilor", urmareste "protejarea majoritatii populatiei musulmane care traieste in Europa in pace si se opune comiterii de acte teroriste", a explicat oficialul european.
Nu in ultimul rand, masurile mentionate vor contine si propuneri in sensul includerii pe lista infractiunilor ce intra sub incidenta codului penal a tuturor actiunilor si indicatiilor prezentate pe internet cu privire la modul de confectionare a bombelor. Recunoscand ca punerea in practica a acestei initiative va intampina aceleasi dificultati ca si in cazul prevenirii pornografiei infantile proliferate tot prin intermediul internetului, Franco Frattini a explicat ca sugestiile pe care le va face includ contactarea cat mai multor furnizori de internet din spatiul UE si din afara acestuia, in scopul de a le obtine colaborarea, monitorizarea atenta a internet-ului si inchiderea acelor website-uri care contin astfel de informatii.
Vicepresedintele executivului comunitar a adaugat ca intentioneaza sa mai propuna constituirea unui sistem de alerta timpurie in cazul explozibililor pierduti, care sa permita identificarea si recuperarea in cat mai scurt timp a acestora, precum si crearea, la nivel comunitar, a unei retele de unitati specializate in dezamorsarea explozibililor.