-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDebutul pontificatului

Debutul pontificatului

În maiestuoasa Piaţă San Pietro, o mulţime imensă, alcătuită din credincioşi, pelerini, oficiali, numeroase delegaţii şi prelaţi din lumea întreagă, a asistat ieri, 19 martie, de ziua Sf. Iosif, patronul Bisericii Catolice, la liturghia solemnă care a marcat debutul pontifical al Papei Francisc.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost prezent la ceremonie şi i-a transmis felicitări noului Suveran Pontif.

Sute de mii de pelerini, 132 de delegaţii, 31 şefi de stat şi de guvern, şase suverani şi responsabili religioşi creştini, precum primatul Bisericii Ortodoxe de Constantinopol, o premieră de la Marea Schismă din 1054, şi reprezentanţi ai altor confesiuni au participat la ceremonia oficială. 180 de episcopi, patriarhi şi preoţi s-au aflat alături de Papă şi au celebrat liturghia specială alături de el. Papa a oficiat liturghia având asupra sa atributele pontificale – inelul „pescarului de oameni” al Sf. Petru, toiagul papal, steaua albă cu o cruce roşie. Printre clerici, superiori ai ordinului iezuit şi franciscan, fiind ştiut că argentinianul Jorge Bergoglio este primul papă iezuit şi şi-a ales numele fondatorului ordinului franciscan, Sfântul Francisc de Assisi. Episcopi şi arhiepiscopi, delegaţii de alte confesiuni creştine s-au aflat de o parte a Pieţei, de cealaltă cele 132 de delegaţii oficiale şi numeroşi şefi de stat şi de guvern. De asemenea, delegaţiile evreieşti şi musulmane, 1.200 de preoţi şi seminarişti ca şi corpul diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun.

Personalităţi politice

Au fost prezenţi cancelarul german, Angela Merkel, vicepreşedintele american Joe Biden, premierul francez, Jean-Mark Ayrault, şi şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy. Prezenţa unor invitaţi a creat polemică – astfel, preşedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, interzis pe teritoriul Europei din 2002, fiind acuzat de crime în ţara sa, a iscat reacţiile asociaţiilor de apărare a drepturilor omului. Iar China nu a văzut cu ochi buni invitaţia făcută preşedintelui Taiwanului, Ma Ying-jenu, pentru că nu recunoaşte existenţa oficială a acestei mici ţări asiatice. În ajunul ceremoniei inaugurale oficiale a pontificatului său, Papa Francisc a primit-o pe Cristina Kirchner, preşedintele ţării sale natale, Argentina, pentru o întrevedere şi un dejun. Ea a profitat de ocazie pentru a cere medierea Papei în diferendul care opune Argentina şi Marea Britanie privind Insulele Malvine-Faulkland.

„Orient şi Occident”

O citire a Evangheliei în limba greacă a fost prevăzută ca un omagiu adus Bisericilor orientale ataşate Romei şi pentru a aminti că „Biserica este şi Orient şi Occident”. A urmat omelia în italiană a Papei Francisc, un moment special şi foarte aşteptat de mulţimea credincioşilor pentru a cunoaşte „indiciile privind orientările pontificatului noului Papă. O omelie foarte franciscană şi rostită pe un ton grav care a suscitat aplauzele mulţimii. În ultimele zile, Papa Francisc a lansat un apel pentru apărarea celor mai slabi şi mai săraci şi s-a pronunţat pentru ocrotirea mediului. Marţi, el a chemat la respect pentru toate creaturile lui Dumnezeu şi pentru mediul în care trăim. O chemare pentru protecţia oamenilor, pentru a avea grijă de toţi, de fiecare persoană cu iubire pentru toţi şi în special pentru copii, persoanele în vârstă, pentru cei mai fragili şi care adesea „se află la periferia inimii noastre”. Noul papă din Lumea Nouă a reamintit că doreşte să construiască o „Biserică săracă pentru săraci”. Fost arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio şi-a ales numele Francisc în memoria Sfântului Francis de Assisi, care în secolul al XIII-lea a dorit reconstruirea Bisericii, divizată atunci ca şi acum, şi a lucrat pentru pace, în vremea Cruciadelor, şi respectul naturii.

Alături de săraci

În Piaţa San Pietro, ceremonia a fost solemnă şi simplă, iar ţinuta Papei austeră. El a îngenunchiat în criptă în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a urmat procesiunea spre interiorul Bazilicii pentru a oficial mesa. Înainte, primul Papă venit din America Latină, ales miercuri în mod surprinzător având în vedere că nu figura pe lista favoriţilor, a efectuat un tur al impozantei Pieţe San Piero într-un jeep alb decapotabil, în sunetele trompetelor. Zâmbitor, el a salutat mulţimea care l-a aclamat fluturând steguleţe aparţinând tuturor ţărilor. A coborât din vehicul în mijlocul pelerinilor pentru a îmbrăţişa bătrâni şi copii şi a mângâiat faţa unui handicapat. Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, 86 ani, care a renunţat la 28 februarie la pontificat din cauza sănătăţii fragile, a imprimat stilul său asupra debutului său pontifical, arătându-se accesibil. Dar Biserica va trebui să înfrunte o serie de probleme – scăderea vocaţiilor religioase, cererea de reforme asupra calităţii moravurilor, opacitatea şi intrigile Curiei romane.

Cu sirene urlând şi zumzetul elicopterelor, centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului păreau în stare de asediu. Pentru asigurarea securităţii au fost desfăşuraţi peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine – poliţişti, carabinieri, poliţia municipală.

Cele mai citite

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Carburanții și biletele de metrou marchează scumpirile începutului de an

Facilitățile pentru studenți și donatorii de sânge vor suferi, de asemenea, ajustări Anul 2025 debutează cu o serie de scumpiri semnificative, printre care creșterea prețurilor...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă