Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, le-a atras atenţia producătorilor români din domeniu că aşa-numita supraproducţie agricolă pe care ar fi înregistrat-o România anul acesta nu se verifică dacă este raportată la preţurile din piaţă.
„Depăşiţi compexul regional şi naţional când vorbiţi de supraproducţie. Aceasta este imaginară dacă ne uităm la piaţa internaţională. Potenţialul de preţ pentru produsele agricole din România poate fi valorificat mai bine, dar trebuie luate unele măsuri”, a precizat Dacian Cioloş, vineri, la Bucureşti, cu ocazia seminarului Mediafax Talks about Agriculture. Comsiarul european le-a sugerat responsabililor din domeniul agriculturii să investească în construirea unor depozite care să le permite să-şi păstreze produsele până pot să le vândă la un preţ convenabil lor şi să înfiinţeze o bursă a cerealelor.
Dacian Cioloş a răspuns astfel avertizărilor transmise de o parte dintre reprezentanţii producătorilor agricoli care se plângeau că preţurile de export au scăzut în momentul în care autorităţile au anunţat o producţie foarte bună pentru 2011.
De asemenea, comisarul european i-a îndemnat din nou pe producătorii din România să se organizeze mai bine pentru a putea reprezenta interesele majorităţii fermierilor dintr-un domeniu sau altul.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent că numai producţia de grâu înregistrată în România anul acesta depăşeşte 7 milioane de tone, faţă de 5,5 milioane de tone în 2010 şi 5,2 milioane de tone în 2009.
Comisarul european a răspuns şi temerilor legate de plafonarea plăţilor pentru marile exploataţii agricole – măsură care va fi aplicată începând cu 2014, an în care intră în vigoare noua Politică Agricolă Comună (PAC) promovată de Comisia Europeană. ”Trebuie să luăm în considerare aşteptările societăţii cu această reformă. Câte ferme foarte mari, de peste 2000-2500 de hectare sunt în România? Comisia nu vrea distrugerea marilor exploataţii, ci propunem să construim împreună cu încredere”, a menţionat Cioloş.
O altă măsură pe care o propune noua PAC este echilibrarea plăţilor directe la hectar între vechile şi noile ţări membre. ”În cazul României, subvenţia va ajunge la 200 de euro pe hectar în 2020. Şi eu mi-aş fi dorit un ritm mai rapid de creştere, dar aici Comisia a trebuit să ţină cont şi de ceea ce se cheamă real politik, de ţările care sunt contribuitoare nete şi cele care sunt beneficiare nete în cadrul bugetului Uniunii”, a mai spus Dacian Cioloş. Care a făcut referire şi la nemulţumirile transmise de ministrul Afacerilor Europene, fostul comisar european Leonard Orban. ”Un an şi jumătate tot vom discuta asupra acestor măsuri. Am văzut că România a transmis deja ce nu îi convine la proiectul de reformă. Însă eu am venit să vă spun ce vă va conveni”.
Proiectul PAC a fost prezentat oficial de comsiarul Dacian Cioloş miercuri. Fiind o iniţiativă legislativă, proiectul va trebui transformat în lege de Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri, prin procedura de co-decizie.