4.9 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialCe moştenire lasă Severin eurodeputaţilor români

Ce moştenire lasă Severin eurodeputaţilor români

Refuzul lui Adrian Severin de a-şi da demisia din Parlamentul European pune într-o lumină nefavorabilă nu doar PSD, ci întreg grupul de eurodeputaţi români. Unii dintre colegii acestuia se tem că le-ar putea fi îngreunat, pe viitor, accesul la unele funcţii.

Dincolo de investigaţia „Sunday Times” şi de concluzia că se găsesc în Parlamentul European şi deputaţi dispuşi să depună amendamente contra anumitor sume de bani, imaginea României este afectată o dată în plus de încăpăţânarea lui Adrian Severin de a nu-şi prezenta demisia. Colegii acestuia de delegaţie spun că este aproape imposibil de anticipat în întregime efectele gestului social-democratului.

Unii spun însă răspicat că atitudinea lui Severin poate afecta felul în care sunt percepuţi eurodeputaţii români şi, inclusiv, poate îngruna accesul la unele funcţii. „România va avea de suferit, mai ales că Parlamentul European nu este un for în care să te foloseşti de tertipuri avocăţeşti. Aici, performanţa fiecărui europarlamentar depinde şi de credibilitatea pe care reuşeşte să şi-o construiască”, a declarat, pentru RL, eurodeputatul Iuliu Winkler (UDMR). O părere similară are şi fostul membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Minodora Cliveti. Aceasta este, de altfel, cea care i-ar lua locul lui Adrian Severin, după lista de candidaţi a PSD şi rezultatele obţinute în alegerile din 2009. „Reputaţia, renumele fără pată sunt esenţiale. Prin urmare, răspunsul meu este: Da! Va fi îngreunat accesul la unele funcţii, iar eurodeputaţii români vor întâmpina probleme în a-şi promova propunerile”, ne-a declarat Cliveti. În opinia acesteia, Adrian Severin „trebuia să se gândească şi la România, şi la datoria pe care o are faţă de partidul care l-a susţinut”.

Situaţia este văzută totuşi în mod diferit de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu. Acesta consideră că scandalul în care este implicat Adrian Severin nu îi va afecta pe ceilalţi eurode-putaţi români, deoarece ocuparea unor funcţii este condiţionată exclusiv de „activitatea fiecăruia”. „Prostia este atât de mare încât va fi atribuită doar unui om şi nu întregului grup. Şi, în general, aici nu se procedează aşa. Toate lucrurile se fac după nişte reguli”, a declarat Marinescu pentru RL.

Ponta a demarat procedura excluderii

La expirarea ultimatumului dat marţi lui Adrian Severin, liderul PSD a solicitat ieri lui Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, ca eurodeputatul să fie exclus din partid. Ca argumente, Victor Ponta a invocat decizia grupului PSD din Parlamentul European şi a socialiştilor europeni. Totodată, făcând referire la „amploarea mediatică a evenimentelor”, liderul PSD i-a cerut lui Marian Vanghelie să îi solicite public lui Adrian Severin „să predea mandatul de europarlamentar PSD”. Aceasta după ce ex-vicepremierul a reiterat ideea că nu demisionează pentru a putea fi „judecat” şi a se vedea că este nevinovat. „Îmi cere Ponta să demisionez? Dar cine e Ponta? Eu am primit în aceste zile multe SMS-uri şi telefoane care îmi spun să nu demisionez. Şi mai e ceva: de ce s-a dus PSD să-l apere pe Constantin Nicolescu, iar pe Adrian Severin, nu?”, s-a întrebat, retoric, eurodeputatul.

Potrivit Statutului PSD, excluderea ar putea fi decisă în baza articolului 11, care spune că social-democraţilor care încalcă statutul sau aduc prejudicii partidului prin activitatea sau comportamentul lor li se pot aplica mai multe sancţiuni, în funcţie de gravitatea faptelor.

O delimitare de fostul vicepremier a venit ieri şi din partea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu. „Personal, sunt de acord cu măsurile decise la nivelul grupului socialist din Parlamentul European şi la nivelul partidului”, a spus Iliescu. Fostul preşedinte a adăugat că „Adrian Severin ar trebui să meargă mai departe, într-o poziţie mai clară”. „A intrat într-o situaţie care îl compromite pe el şi grupul socialist şi se pare că dintre cei trei europarlamentari el ar fi cel mai implicat”, a mai spus Ion Iliescu.

Vanghelie nu se grăbeşte

În condiţiile în care şi el are în PSD o situaţie destul de ingrată, vehiculându-se tot mai des că ar putea fi următorul „mazilit” de Victor Ponta, liderul PSD Bucureşti nu pare să se grăbească în a lua o decizie. Ba, mai mult, înainte de a primi scrisoarea de la Ponta, Vanghelie spunea că ar aştepta rezultatele anchetei demarate de Parlamentul European. „Acum are o problemă de moralitate, să zicem, dar nu pot să-i cer să plătească dinainte de a şti sigur că este vinovat. E viaţa unui om”, a declarat Vanghelie, citat de Realitatea.net.

Ulterior, după solicitarea primită de la Victor Ponta, Vanghelie şi-a nuanţat poziţia, dar nu cu mult. Concret, trimite dosarul lui Severin la Comisia de Etică, dar o decizie va fi luată doar după ce europarlamentarul va fi invitat la o discuţie.

Cele mai citite

Golden State Warriors și Dallas Mavericks stabilesc un nou record NBA! Klay Thompson, spectacol în San Francisco

Golden State Warriors și Dallas Mavericks au oferit unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din istoria NBA în noaptea de duminică spre luni. Într-o...

Magie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la cutie

Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de...

Istoria comunismului din România, disciplină obligatorie pentru toți liceenii, anunță ministrul Educației

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului dedicat marcării a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989 Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă