2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialBerlusconi îşi recunoaşte înfrângerea după referendumul din Italia

Berlusconi îşi recunoaşte înfrângerea după referendumul din Italia

Premierul italian, Silvio Berlusconi, şi-a recunoscut luni înfrângerea în cazul „tuturor temelor” de la referendumul organizat duminică şi luni, la care italienii au respins revenirea la energia nucleară, privatizarea apei şi imunitatea sa juridică, informează Mediafax.

Berlusconi a recunoscut că participarea mare la referendum, cu o rată de 57 la sută, mult superioară cvorumului (50 la sută plus 1), „demonstrează o voinţă de participare a cetăţenilor la deciziile privind viitorul care nu poate fi ignorată”.

El a apreciat că „Guvernul şi Parlamentul au datoria să accepte pe deplin răspunsurile date la referendum” privind energia nucleară, imunitatea sa juridică şi privatizarea apei (administrare şi tarife).

Potrivit rezultatelor încă parţiale ale Ministerului de Interne, majoritatea zdrobitoare a italienilor, între 95 şi 96 la sută, au votat în favoarea referendumului, pentru abrogarea legilor Guvernului lui Berlusconi în aceste domenii.

Opoziţia cere demisia lui Berlusconi

Opoziţia din Italia i-a cerut premierului Silvio Berlusconi să demisioneze de îndată ce primele rezultate ale referendumurilor desfăşurate duminică şi luni au arătat că peste 90% dintre alegători au respins unele propuneri ale guvernului, inclusiv reintroducerea energiei atomice, relatează NewsIn.

Declaraţiile lui Berlusconi „devin irelevante”, a spus liderul Partidului Democratic, Pier Luigi Bersani, liderul principalei formaţiuni de centru-stânga din opoziţe. Bersani s-a referit la îndemnul – eşuat – al premierului Berlusconi adresat alegătorilor de a nu veni la urne, pentru ca referendumurile să fie invalidate din cauza ratei insuficiente de participare (pragul era de 50% plus unu).

După numărarea a peste 50% din voturi, a reieşit că 57% dintre cei 47 de milioane de alegători cu drept de vot s-au prezentat la urne, arată cifrele Ministerului de Interne.

Ultimul referendum din Italia la care s-a atins cvorumul a fost în 1995. De atunci, şase referendumuri au fost declarate nule din cauza ratei scăzute de participare.

„Rata de participare este cel mai serios semnal pentru detaşarea lui Berlusconi de cetăţeni”, a comentat Bersani. „E un divorţ între guvern şi ţară”, a adăugat el.

În cele două zile ale referendumului, italienii au fost chemaţi să se pronunţe în privinţa a patru chestiuni care ţineau de privatizarea utilităţilor de apă, producţia de energie electrică şi o lege care permite oficialilor guvernamentali, inclusiv premierului, să evite să compară în faţa justiţiei invocând îndatoririle de serviciu.

Berlusconi, un susţinător al energiei nucleare, şi câţiva membri ai guvernului său au spus săptămâna trecută că nu vor veni la vot şi i-au îndemnat pe susţinători să facă la fel. Votul a fost considerat în primul rând un plebiscit pentru Berlusconi, a cărui coaliţie a fost înfrântă la alegerile locale de luna trecută.

Guvernul a arătat că problema energiei nucleare face în mod redundat obiectul referendumului, întrucât în aprilie a fost introdus un moratoriu în această privinţă, după accidentul nuclear de la Fukushima, generat de cutremur şi de valurile seismice.

Guvernul mai spune că Italia – care are cele mai mari facturi la energie din Europa – nu-şi poate permite să continue să depindă de importurile de petrol şi gaz pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor economiei sale. Activiştii ecologişti şi de stânga au cerut însă alegătorilor să susţină interzicerea energiei nucleare, măsură introdusă tot prin referendum, în 1987, la un an după dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Opoziţia a îndemnat, de asemenea, alegătorii să decidă menţinerea utilităţilor de furnizare a apei sub controlul statului, respingând argumentul guvernului că privatizarea va finanţa mai bine aceste servicii. Opoziţia a avertizat că această mişcare va duce la preţuri mai mari.

Cele mai citite

Kim Kardashian, mesaj important către fanii săi. Campanie falsă de strângere de fonduri

Kim Kardashian a lansat un avertisment ferm pe rețelele sale sociale, adresându-se fanilor săi în legătură cu o înșelătorie gravă care îi vizează numele....

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Motivul pentru care a murit copilul de 4 ani din Craiova

Un caz tragic a zguduit comunitatea din județul Dolj, după ce un băiat de doar patru ani din Craiova a fost găsit decedat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă