Ministrul de externe Teodor Baconschi a avut, luni, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Grupului de Prieteni ai Ucrainei, o întrevedere cu omologul său ucrainean, Konstatin Grişcenko, căruia i-a solicitat identificarea unor măsuri de creştere a încrederii între Bucureşti şi Kiev care să conducă la evitarea unor situaţii precum cele care au avut loc sâmbătă, 16 iulie, cu ocazia deplasării unor ziarişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor la sfinţirea unei biserici din regiunea Odesa, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la modalităţile de dezvoltare a dialogului politic şi de completare a cadrului juridic bilateral, în perspectiva vizitei pe care ministrul român al afacerilor externe o va efectua la Kiev în toamna acestui an.
Totodată, ministrul Baconschi şi-a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, ca şi în plan regional şi al cooperării transfrontaliere, care să confere substanţă şi dinamism relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina, menţionează comunicatul MAE.
De asemenea, în cadrul reuniunii Grupului de Prieteni al Ucrainei participanţii au transmis un mesaj de susţinere a perspectivei europene a Ucrainei şi a finalizării negocierilor asupra Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) până la sfârşitul acestui an. A fost exprimat şi sprijinul pentru procesul de liberalizare a regimului de vize, în condiţiile îndeplinirii măsurilor din Planul de acţiune transmis de UE.
Un alt mesaj central a fost acela privind necesitatea intensificării reformelor în Ucraina şi aplicarea normelor şi standardelor europene, ca elemente esenţiale în ceea ce priveşte apropierea de UE, evidenţiază sursa citată.
În intervenţia sa din cadrul reuniunii, ministrul Baconschi a exprimat sprijinul privind finalizarea cu succes a negocierilor asupra celor două acorduri, precum şi pentru un proces previzibil privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul român a exprimat, totodată, disponibilitatea de a sprijini efectiv Ucraina în implementarea prevederilor ce decurg din Acordul de Asociere şi DCFTA, relatează comunicatul menţionat.
România a participat în mod consecvent, de la constituire, la reuniunile Grupului de Prieteni ai Ucrainei, înfiinţat ca un format de susţinere a aspiraţiilor europene ale ţării vecine