Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a susţinut, miercuri, un discurs la Forumul UE – Republica Moldova, reiterând susţinerea fermă pe care România o acordă parcursului european al Republicii Moldova, informează MAE, citat de Mediafax.
Secretarul de stat a prezentat evoluţiile recente din vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene, precum şi progresele Republicii Moldova în relaţia cu UE şi contribuţia sa la îndeplinirea obiectivelor Parteneriatului Estic: „Parteneriatul Estic a răspuns interesului partenerilor din vecinătatea estică de a-şi accelera procesele de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană”.
Aurescu a subliniat importanţa revizuirii adecvate a Politicii Europene de Vecinătate în raport cu nevoia de sprijin pentru statele din regiune şi în baza principiului diferenţierii şi al meritelor proprii, precum şi necesitatea unui cadru de politici substanţiale care să permită UE menţinerea echilibrului eforturilor de sprijin între Sud şi Est, menţionează MAE.
Referitor la viitorul statelor membre în Parteneriatul Estic, Bogdan Aurescu a arătat că principiul „Mai mult pentru mai mult/More for more” oferă „mijloacele de a analiza paşii care trebuie făcuţi şi de a recompensa progresele acestora prin acţiuni concrete ale UE, cum ar fi avansarea către următoarea fază a dialogului pe o anumită temă în relaţia cu statul respectiv, creşterea ajutorului financiar şi, de ce nu?, oferirea unei perspective europene clare”.
Aurescu a reiterat susţinerea fermă pe care România o acordă parcursului european al Republicii Moldova, atât în calitate de stat membru aflat la frontiera răsăriteană a UE, cât şi prin prisma patrimoniului comun de valori lingvistice, culturale şi spirituale.
Secretarul de stat român a avut, în marja evenimentului întrevederi cu vice-miniştrii afacerilor externe şi integrării europene ai Republicii Moldova, Natalia Gherman şi Andrei Popov.
Viceministrul N. Gherman a accentuat determinarea autorităţilor de la Chişinău de a continua cu aceeaşi hotărâre reformele interne în vederea menţinerii aceluiaşi ritm în dialogul cu UE, notează MAE.
De asemenea, cele două părţi au convenit demararea pregătirilor pentru organizarea, în luna iunie 2011, a şedinţei comune a celor două guverne. Secretarul de stat român a exprimat, în context, satisfacţia intrării în vigoare, la 28 martie 2011, a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova.
La eveniment au participat alături de prim-miniştrii Republicii Moldova şi Poloniei, şi foşti şefi de state din România, Polonia şi Republica Moldova, şeful Misiunii OSCE din Republica Moldova, parlamentari, precum şi reprezentanţi ai mediului guvernamental, academic, economic şi ai societăţii civile.