3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAgenţi KGB, prinşi de nemţi, după 23 de ani

Agenţi KGB, prinşi de nemţi, după 23 de ani

Poliţia a arestat un cuplu de spioni ruşi care opera de 23 de ani în Germania. Revenirea lui Putin la Kremlin şi scandalul agenţilor ameninţă relaţiile ruso-germane.

Autorităţile germane au capturat primii spioni ruşi de după căderea Zidului Berlinului. Potrivit săptămânalului Der Spiegel, cuplul de spioni a fost invizibil pentru poliţia germană în ultimii 23 de ani. Săptămâna trecută, Andreas Anschlag, un bărbat de 45 de ani, şi Heidrun Anschlag, soţia lui, 51 de ani, au fost reţinuţi lângă Stuttgart şi Köln, la locurile de muncă. Poliţia a dezvăluit presei că a dispus arestările chiar când femeia recepţiona câteva mesaje criptate pe un emiţător. „Avem informaţii clare că aceştia au colaborat cu servicii secrete străine pe teritoriu german”, a precizat procurorul cazului. Conform actelor de identitate, Andreas s-a născut în Argentina, iar Heidrun în Peru, dar amândoi deţin şi paşapoarte austriece. După consultări cu autorităţile sud-americane, s-a demonstrat că suspecţii au prezentat documente false.

Prinşi după Anna Chapman

Deutsche Welle notează că agenţii au intrat în Germania în 1988, via Mexic, folosind paşapoarte contrafăcute. După dizolvarea Uniunii Sovietice, soţii Anschlag au lucrat pentru noul Serviciu Rus de Informaţii (SVR), urmaşul KGB-ului. Imediat după arestarea suspecţilor, Rossiiskaia Gazeta a semnalat că aceştia au lucrat cu Anna Chapman, celebrul spion rus deconspirat în Statele Unite în 2010. În plus, agenţia de ştiri Ria Novosti a notat că în urma demascării agenţilor SRV din SUA, de anul trecut, poliţia germană a intrat în posesia informaţiilor care i-au condus către Andreas şi Heidrun.

Ambasada Rusiei la Berlin: „Speculaţii de pe internet, nu spionaj”

Oficialii ruşi au refuzat să comenteze subiectul, invocând că ambasada rusă de la Berlin nu a fost sesizată cu privire la reţinerea unor cetăţeni ruşi, acuzaţi de spionaj. „Nu comentăm speculaţii de pe Internet”, a afirmat un diplomat rus, citat de RIA Novosti. Alexander Rahr, directorul Biroului German de Relaţii Externe din Berlin, nu crede că cei doi agenţi se aflau în posesia unor informaţii esenţiale, judecând după zona în care operau. „Cred că KGB-ul lui Andropov a uitat de oamenii pe care i-a lăsat prin Germania. Acesta nu pare un caz autentic de spionaj”, a explicat Rahr. Un agent rus din cadrul Serviciului de Informaţii (SRV) a declarat sub protecţia anonimatului, în publicaţia Izvestia, că „cei doi sunt retraşi din activitate, au familii. Ei nu făceau decât să transmită informaţii, când şi când, exact ca o cutie poştală”. Ziarul moscovit Kommersant a publicat mărturii ale vecinilor soţilor Anschlag, din Germania: „Nu vorbeau niciodată cu nimeni. Erau foarte izolaţi”, „Nu făceau parte din nici o organizaţie locală, nu participau la nici un eveniment în comunitate”.

Alţi spioni ruşi în Germania

În martie anul acesta, instanţa de pe lângă oraşul bavarez München l-a reţinut pe Harald S., un cetăţean austriac de 54 de ani, care a oferit serviciului secret rus (SRV) informaţii despre proiectarea unui elicopter. Potrivit autorităţilor, bărbatul a primit cel puţin 6.500 de lire sterline în schimbul colaborării sale. Anul trecut, ministrul de Interne al Germaniei a prezentat un raport conform căruia „ţări ca Rusia şi China desfăşoară programe de spionaj în economie, ştiinţă şi cercetare”.

Putin şi spionii compromit relaţia ruso-germană

Analiştii politici speculează că noul scandal al spionilor va pune presiune pe relaţiile ruso-germane „şi aşa fragile” după anunţarea candidaturii la preşedinţie a premierului rus Vladimir Putin, fost ofiţer KGB. „Relaţia ruso-germană suferă, iar această poveste va strica şi mai mult atmosfera. Germania a manifestat până acum mai degrabă o politică de angajament faţă de Rusia, decât una de izolare. S-a văzut acest lucru din colaborarea strânsă dintre Angela Merkel şi Dmitri Medvedev. Faptul că se prefigurează întoarcerea lui Putin la Kremlin, nu va ajuta prea mult relaţia dintre cele două ţări”, a declarat pentru The Guardian Jana Kobzova, analistul Consiliului European pentru Relaţii Externe. 

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă