Corespondenţă din Viena
Procurorii anticorupţie din Austria cer o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru fostul europarlamentar Ernst Strasser, acuzat că ar fi promis modificarea unor legi în schimbul unor sume de bani. În dosarul „Lobby în Parlamentul European” este implicat şi Adrian Severin. Acesta este însă în continuare europarlamentar, iar procesul său nici nu a început.
În capitala Austriei a început luni procesul de corupţie împotriva fostului europarlamentar şi ministru de interne conservator Ernst Strasser, mulţi ani o figură marcantă a Partidului Popular Austriac (ÖVP). Ca şi europarlamentarul român Adrian Severin (fost membru PSD), Ernst Strasser fusese demascat în martie 2011 de reporteri sub acoperire ai „The Sunday Times”. Pretinzând că reprezintă o firmă de lobby din Marea Britanie, aceştia au cumpărat de la diverşi parlamentari europeni, contra unui onorariu promis de 100.000 de Euro anual, influenţa acestora în vederea modificării legislaţiei europene conform unor pretinse interese politico-economice.
Procesul împotriva lui Strasser face parte dintr-o serie de scandaluri de corupţie la nivel înalt care în ultimii ani au marcat negativ politică austriacă. Ele au devenit mult mai vizibile în urma apariţiei unor mecanisme specializate, din ce în ce maifuncţionale, de combatere a corupţiei – Procuratura Anticorupţie, de exemplu, a fost înfiinţată în ianuarie 2009. Astfel au ieşit la iveală, pentru a aminti numai câteva dintre aceste scandaluri, numeroase acuzaţii împotriva fostului ministru de finanţe Karl-Heiz Grasser, bănuit că s-ar fi îmbogăţit prin relaţii oneroase cu mari actori economici, inclusiv scurgeri de informaţii secrete, în cadrul unui adevărat pajanjenis de favoritisme economice şi politice; s-aconstatat, de asemenea, transferul unor sume de ordinul milioanelor de Europrin intermediari către actori politici, sub titlu de ‘lobby’, în contextul încheierii contractului de cumpărare al avioanelor ‘Eurofighter’; actualul cancelar Werner Faymann este acuzat că ar fi implicat în scandalul unor contracte publicitare semnate de publicaţii private cu firme de stat aflate la momentul respectiv în subordinea lui, contracte finanţate aşadar din bani publici, în schimbulprezentării pozitive a partidului în publicaţia respectivă; de asemenea, un proces juridic a relevat recent că la vânzarea unei mari bănci au fost plătite, drept onorarii, sume de milioane de Euro care ulterior erau împărţite între principalii actori politici.
Politicienii implicaţi în aceste scandaluri se află în vizorul instituţiilor competente. Este şi cazul lui Strasser, care, altfel decât Severin, se află acum în faţa unei ameninţări concrete – o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, după cum informează presa austriacă. Şi asta deşi, spre diferenţă de Severin, în cazul lui Strasser nu s-a ajuns niciodată în stadiul semnării aşa-zisului contract de consultanţă. Conform acuzaţiilor DNA, care a deschis în iunie 2011 cercetările împotriva lui Severin, acesta ar fi semnat un contract cu pretinsa firmă de lobby şi i-ar fi trimis şi o notă de plată de 12.000 de Euro pentru „servicii de consultanţă”. O altă diferenţă majoră este faptul că Strasser şi-a dat demisia din Parlamentul european, ca de altfel şi al treilea europarlamentar implicat în scandalul lobby-ului, slovenul Zoran Thaler. Deşi cercetat atât de Oficiul EuropeanAntifraudă (OLAF), deşi izolat de fostul său grup parlamentar şi exclus din PSD, Severin rămâne cu obstinaţie parlamentar european şi reprezentant al României, ba chiar ia cuvântul la conferinţe despre corupţie, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie 2011 la un eveniment organizat la Bucureşti de „Fundatia Europeană Titulescu” la care Severin deplângea faptul că „în mintea noastră s-a înfiripat mitul că Occidentul e curat iar Orientul e corupt”.
Proba-cheie în procesul intentat lui Strasser este înregistrarea convorbirii sale cu doi dintre pretinşii reprezentanţi ai firmei de lobby, pe care aceştia au filmat-o cu cameră ascunsă. În înregistrarea similară care-l incriminează pe Severin, acesta le propune lobbyistilor „sa iniţiez o modificare legislativă sau să apelez la un coleg”. Ulterior, Severin l-ar fi abordat în acest sens pe europarlamentarul Sebastian Bodu, care, deşi respinge acuzaţiile, confirmă că respectiva convorbire a avut loc. Întrebat de lobbyişti în corespondenţa care a urmat dacă l-a informat pe Bodu despre înţelegerea cu firma de lobby, Severin îi asigură pe partenerii săi că „nu am spus nimic”.
Severin respinge acuzaţiile împotriva să drept înscenare mediatică. Strasser respinge si el acuzaţiile de corupţie şi susţine că ar fi „stiut de la bun început că sunt nişte esroci” şi că a continuat comunicarea cu ei exclusiv în scopul de a „le întinde o serie întreagă de capcane” şi de a strânge dovezi împotriva lor. Conform materialelor prezentate de apărare, Strasser s-a interesat deexistenţa firmei britanice şi a constatat că aceasta nu este înregistrată.
Cu toate acestea însă, nu i-a deferit pe aşa-zişii lobbyişti organelor poliţieneşti sau instituţiilor juridice, pentru că acestea „ar fi râs de mine” în lipsa unor dovezi palpabile, declară Strasser. Totuşi el a propus modificări concrete la contractul de consultanţă pe care ar fi urmat să-l semneze şi a comunicat în vederea obţinerii modificării legislative solicitate cu diferiţi parteneri politici. În cazul lui Strasser era vorba de modificarea unei reglementări europene în domeniul deşeurilor electronice; în cazul lui Severin a fost vorba, conform presei, de directivele financiare 94/19/CE şi 2009/14/EG, pentru care termenul de returnare prevăzut pentru depozite în cazul unui faliment al băncii s-a prelungit de la o săptămână la o lună. Potrivit acuzaţiilor, Severin ar fi semnat în ianuarie 2011 un contract cu firma „Tylor Jones Public Affairs” în vederea obţinerii acestei modificări legislative.
Cu referire la explicaţiile politicianului austriac, colegul său din Parlamentul european, deputatul creştin-democrat german Karl-Heinz Florenz (CDU), comentează că „Strasser are o fantezie infloritoare”. Strasser îl abordase pe Florenz ca raportor al Parlamentului pentru probleme de schimbări climatice în legătură cu modificarea legislativă pe care o urmărea în numele lobbyistilor. De asemenea, ar fi „testat terenul” cu privire la modificări legislative în domeniul bancar cu alţi doi colegi de grup parlamentar. Conform acuzării Departamentului central pentru combaterea criminalităţii economice şi a corupţiei (WKStA), Strasser ar fi vorbit de asemenea despre eventualul contract de consultanţă şi cu o angajată a sa. „Ar aduce mulţi bani, dacă s-ar concretizeaza” este citată aprecierea unei foste colaboratoare, pe care acuzarea o va invita ca martor.
O primă sentinţă este preconizată pentru 13 decembrie.