Romanii continua sa aiba, si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o atitudine constanta de incredere in constructia europeana, 65% dintre romani avand incredere in UE, releva raportul Eurobarometru 67 lansat, miercuri, la Centrul de informare al Comisiei Europene la Bucuresti, informeaza Rompres.
Raportul Eurobarometru 67, primul de acest fel dupa ce Romania a devenit membra a UE, indica faptul ca "satisfactia fata de viata de zi cu zi" in Romania pentru fiecare dintre cetateni, atat pe termen scurt (43% din romani), cat si mediu (57%), depaseste nivelul mediu inregistrat in Uniune, indiferent daca este vorba de cetatenii din noile sau vechile state membre.
Increderea in UE a inregistrat un ritm de crestere surprinzator atat in vechile state membre (de la 42% la 55%), cat si in cele noi (de la 59% la 66%).
In ce priveste beneficiile datorate apartenentei la Uniune, peste 60% din cetatenii europeni apreciaza ca tara lor a fost avantajata de acest statut, gradul de optimism depinzand de valul de aderare din care face parte respectivul stat.
Referitor la agenda publica, ingrijorarile romanilor se refera la dezvoltarea economica (44%), sanatate (27%), preturi si inflatie (27%), intr-o masura mai mare decat in statele care au aderat la UE in 2004 sau in UE-15 (formata tarile fondatoare ale Uniunii si cele care au aderat pana in 2004).
In comparatie cu nivelul de incredere in UE si in institutiile europene, romanii manifesta un nivel mult mai scazut in propriul Guvern si Parlament (19%), fapt cauzat partial si de perioada de culegere a datelor prelucrate in acest studiu.
Raportul national de primavara, ca parte a seriei Eurobarometrelor, a fost realizat la solicitarea Directoratului general pentru comunicare. Un numar de 1019 de romani au oferit raspunsuri legate de atitudinea lor fata de UE si institutiile romanesti, la prioritatile lor sociale si la valorile in care cred, in cadrul unui sondaj realizat intre 10 aprilie si 8 mai 2007.