România dă încă o dată măsura valorilor pe care le are – echipa noastră s-a clasat pe primul loc în Europa şi pe locul al zecelea în lume la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în această lună în Argentina. Elevii noştri de liceu au cucerit două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.
Se poate spune că şi azi dăinuie spiritul lui Henri Coandă, cel care la începutul anilor ’70 aducea în România o idee revoluţionară, aceea de-a aduna minţile luminate ale ţării, pentru a le pune în slujba dezvoltării naţiunii. Aşa a luat fiinţă Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică, unde lucrau elite din toate domeniile ştiinţei şi tehnicii. Vedem azi olimpici la matematică, şase tineri români care au reuşit să se claseze pe primul loc din Europa şi pe locul zece în lume la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în Argentina, în perioada 4-16 iulie. Doi dintre elevii noştri au luat câte o medalie de aur, trei au cucerit argintul şi unul – bronzul.
Elevii sunt însă coordonaţi de un profesor care şi-a făcut din toată cariera sa un prilej de căutare a valorilor în rândul tinerelor generaţii, pentru că Radu Gologan, dascălul de care vorbim acum, s-a ocupat, încă de la absolvirea facultăţii, de pregătirea nenumăratelor generaţii de olimpici care au ajuns apoi la concursuri naţionale şi internaţionale. Uitându-ne însă în biografia profesorului nu putem să nu remarcăm faptul că el însuşi a fost premiat, ca elev, la olimpiadele internaţionale din 1970 şi 1971, pentru ca în 1976 să absolve studiile universitare de matematică. Cariera profesională i-a îndreptat apoi paşii chiar spre celebrul institut al creierelor, INCREST, creat de reputatul savant Henri Coandă, pentru ca din 1991 să devină profesor asociat la Universitatea Politehnică din Bucureşti, iar din anul 2000 să ajungă profesor titular la această universitate. A publicat mai mult de 40 de articole de cercetare şi peste 30 cu caracter didactic, plus o serie întreagă de cărţi despre matematica elementară.
De multe ori se spune că fiecare nouă generaţie din România are valorile sale, care însă trebuie descoperite şi promovate. Iată că în anul 2012 a venit rândul altor liceeni, pregătiţi de profesorul Radu Gologan, de a demonstra măsura talentului şi pregătirii lor. Din toate continentele s-au adunat elevi la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în Mar del Plata. Cu această ocazie, elevii români s-au dovedit a fi vârful de lance al Europei, echipa noastră fiind cea mai bună dintre reprezentantele bătrânului continent. La nivel mondial, cele mai puternice ţări s-au dovedit a fi, în acest an, Coreea, China şi SUA. Dar să-i cunoaştem pe cei doi medaliaţi ai noştri cu aur – Omer Cerrahoglu şi Radu Bumbacea. Omer e în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Pasiunea sa pentru matematică este dovedită prin faptul că încă de la 14 ani reuşea să câştige medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen. La care se adaugă alte medalii în diverse competiţii internaţionale. Radu e proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti. Participă la olimpiade de matematică încă din clasa a VIII-a, având un palmares impresionant – două medalii de aur şi una de argint la concursurile internaţionale de matematică.
Să trecem la medaliile de argint, cucerite de Octav Drăgoi, Ioana Tamaş şi Ştefan Ivanovici. Octav tocmai a absolvit în acest an Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Dar la concursuri de matematică participa încă din vremea când era elev la şcoala generală, în Slobozia. A câştigat de mai multe ori Olimpiada Naţională de Matematică, apoi aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică din 2011, dar şi Balcaniada de Matematică din Turcia, din acest an. Ioana e de puţin timp absolventă a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ea are în palmares un premiu la Olimpiada Naţională de Matematică din acest an. Ştefan e şi el absolvent, tot din 2012, al aceluiaşi liceu din Bucureşti, dar spune că de matematică s-a îndrăgostit în şcoala generală, pe când era la Bacău. A cucerit aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică din 2011. Cel mai tânăr membru al echipei României care a fost acum în Argentina, Ştefan Spătaru, este elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. El a obţinut medalia de argint, dar mai are la activ o medalie de aur cucerită la Balcaniada de Matematică, tot în 2012.
Participanţii la olimpiada internaţională au la dispoziţie patru ore pentru a rezolva trei probleme scurte, fără alte puncte adiacente. Există un juriu care face clasamentul tuturor echipelor participante la concurs. Fiecare problemă primeşte un punctaj de la zero la şapte. Olimpiadele internaţionale de matematică atrag, în general, elevi din clasele mari de liceu, dar în ultimii ani se remarcă prezenţa concurenţilor de vârste tot mai fragede care vor să-şi încerce puterea minţii. Toţi au în comun pasiunea pentru ecuaţii şi teoreme, radicali şi geometrie. Dar iată că într-un teritoriu atât de exact „nu poţi găsi motive raţionale pentru o pasiune”, remarcă medaliatul cu argint, Ştefan Ivanovici.