5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialO decizie oficială aşteptată: Victor Ponta nu a plagiat !

O decizie oficială aşteptată: Victor Ponta nu a plagiat !

Ministerul Educaţiei a ţinut cont de decizia de neplagiat pusă de Comisia Naţională de Etică în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Asta chiar dacă membri acestei Comisii fuseseră numiţi politic de un ministru PSD al educaţiei.

 

Ministerul Educaţiei a precizat pentru gandul.info că „a avizat favorabil hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE). Prin această hotărâre a fost aprobat Raportul final privind soluţionarea sesizării cu obiect teza de doctorat cu titlul ‘Curtea Penală Internaţională’, susţinută  de către d-nul Victor Ponta”.

CNE a decis, vara trecută în urma unui imens scandal, că Ponta nu a plagiat. Înainte de anunţarea verdictului fostul ministru PSD al educaţiei Liviu Pop – subalten al lui Victor Ponta – a schimbat întreaga componenţă a Comisiei de etică cu oameni favorabili premierului. La rândulsău, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – singurul organism abilitat să acorde şi să retragă diplome – decisese că Ponta a plagiat. Tot în urma unui imens scandal. Decizia CNATDCU a venit în ziua în care Liviu Pop a anunţat că o dizovlă şi orice decizie a acesteia nu trebuie luată în considerare.

Citeste si New York Times: Europa luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la flagel care a cuprins Europa

Ca la noi la nimeni

Verdictul cel mai dur a fost dat de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti care a consfinţit că Victor Ponta a plagiat şi, prin urmare, a cerut Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. „Se poate ajunge la concluzia că o parte substanţială din teza prezentată şi susţinută de domnul Victor Ponta nu îi aparţine, căci autorul ei şi-a însuşit într-o manieră necinstită afirmaţii care nu îi aparţin, ceea ce constituie, conform definiţiei general admisă, plagiat, faptă care se pedepseşte în cea mai mare parte a legislaţiilor”, se arată într-unul din rapoartele Universităţii Bucureşti cea care i-a şi acordat titlul de doctor premierului în 2003. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru ne-a precizat că „momentan nu sunt în ţară. Mă întorc săptămâna viitoare”.

Întrebat cum comentează decizia de „albire” a premierului, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, ne-a precizat: „să înţeleg că acum e alb-ca-laptele? Un plagiator rămâne un plagiator. Pe viaţă. Dacă-i face plăcere să-şi pună subordonaţii să-i spună că nu e plagiator e treaba domniei sale.”

Occidentul a reacţionat diferit în astfel de cazuri.

„Popularul politician Karl Theodor zu Guttenberg a fost nevoit să demisioneze din poziţia de ministru al apărării după ce s-a dovedit că a plagiat în teza sa de doctorat. Din martie 2011, zeci de politicieni au fost nevoiţi să renunţe la titlul de doctor”, scria New York Times în urmă cu puţine zile arătând că în societatea germană se doreşte o reexaminare urgentă a diplomelor academice dar şi o evaluare a rolului pe care un doctorat îl are atunci când un candidat aplică pentru o anumită poziţie pe piaţa muncii.

De altfel, Consiliul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Düsseldorf i-a retras   titlului de doctor ministrului german al educaţiei Annette Schavan după ce aceasta a fost acuzată de plagiat

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă