Marţi, 25 iunie, elevii clasei a VIII-a vor susţine prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, cea la limba română.
„În total centre de examen sunt 158. Nu sunt foarte puţine, dar din experienţa anilor anteriori, nu cred că vor fi probleme. Singura emoţie este cea a elevilor şi acea emoţie sper să fie una constructivă astfel încât nota obţinută de elevi la acest examen de evaluare naţională să fie una cât mai aproape de nivelul real al cunoştinţelor pe care dânşii le-au acumulat”, a spus, ieri, inspectorul şcolar general constănţean, Răducu Popescu.
Constanţa are 6278 de elevi de clasa a VIII-a, iar pentru Evaluarea Naţională s-au înscris 5536 de elevi. Diferenţa de cei 600 de elevi care nu s-au înscris reprezintă şcolari corigenţi, repetenţi sau care nu au vrut să se înscrie pentru evaluare. Din totalul elevilor înscrişi, 3564 sunt din mediul urban, iar 1972 provin din mediul rural. Conform unei alte statistici, 5528 reprezintă elevi din seria curentă, iar 8 sunt din seria anterioară. De asemenea, sunt disponibile 236 de locuri pentru elevii de etnie romă, iar 25 reprezintă cazuri speciale, adică elevi în general cu grad de handicap, care vor susţine probele de română şi de matematică în condiţii speciale, supravegheaţi de profesori de sprijin şi de asistenţi.
Proba competenţelor lingvistice la bacalaureat
Pe de altă parte, examenul de bacalaureat este în plină desfăşurare.
Inspectorii şcolari constănţeni mai pun că cele 22 centre de examen pentru probele scrise au camerele video pregătite a înregistra fiecare mişcare a elevilor. Mai mult decât atât, Răducu Popescu a precizat că în Constanţa sunt unităţi de învăţământ unde există camere video de înaltă rezoluţie, de exemplu la Liceul „Ovidius”, ColegiulNaţional „Mircea cel Bătrân”, Liceul „Deecebal” sau Liceul Teoretic „Callatis” din Mangalia. Probele scrise la bacalaureat vor începe pe 1 iulie, cu limba şi literatura română.