Acesta este sloganul Centrului de Formare pentru Cultură, Familie şi Mediul Înconjurător din cadrul Mânăstirii Roggenburg, care este vizitat anual de până la 90 de clase de elevi.
Nu sunteţi şi dumneavoastră mândru de cele două maşini din garaj? Vă duceţi copiii la şcoală cu maşina şi vreţi să-i învăţaţi să fie mai responsabili faţă de mediul înconjurător? Acest lucru vă va reuşi doar dacă vă veţi schimba atitudinea faţă de mediul înconjurător.
Un exemplu bun în acest sens este Centrul de Formare al Mânăstirii Roggenburg, a cărui preocupare este să-i educe şi să-i înveţe pe copii şi tineri cum să se comporte cu natura şi să fie conştienţi de impactul pe care îl au asupra mediului. În acest sens a fost dezvoltat un concept pedagogic special constând din: descoperiri prin joc, experienţe personale, recunoaşterea problemei şi căutarea soluţiilor pentru rezolvarea acesteia. În timpul unui sejur de mai multe zile petrecute la Centrul de Formare, copiii şi tinerii fac cunoştinţă cu natura într-un mod deosebit, ca de exemplu în staţia de climă din pădurea din apropiere. Aici au unica oportunitate de a investiga mediul. Concluziile la care ajung au ca rezultat ancorarea principiului de conservare a mediului în mintea copiilor. Pentru Centrul de Formare este important ca elevii să înţeleagă însemnătatea conservării mediului şi apoi să transpună teoria în practică, potrivit conceptului unei pedagogii complexe de mediu dezvoltate de Raingard Knauer şi Petra Brandt:
„Protejez doar ceea ce iubesc,
Iubesc doar ceea ce cunosc,
Cunosc doar ceea ce percep,
Percep doar ceea ce are importanţă pentru mine.”
Acest Centru de Formare este promovat de către Fundaţia Federală Germană pentru Mediu (DBU), care are ca scop să răspundă întrebărilor legate de cercetare, tehnologie şi formare pentru a avea o societate conştientă de mediul înconjurător. Roggenburg este una dintre cele 40 de staţii de mediu înconjurător existente în Bayern. Silvicultorii şi brigadierii silvici transmit informaţii deosebit de interesante despre pădure şi exploatarea ei. Centrul de Formare de la Roggenburg contribuie la durabilitate şi prin conceptul ecologic de construcţie şi energie, întâlnit în toată zona Mânăstirii Roggenburg. O concluzie a ceea ce înseamnă durabilitatea şi protecţia mediului se regăseşte în înseşi vorbele părintelui Löschinger, gazda noastră la Mânăstirea Roggenburg: „Fiecare generaţie trebuie să trăiască după propriile nevoi, fără a periclita însă generaţiile viitoare”.
Andreea Gridjac
Dorothea Handra
Loredana Sabou
Angela Talpoş
Natan Aioanei