0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se pregătesc universităţile pentru criza de studenţi

Cum se pregătesc universităţile pentru criza de studenţi

Numărul elevilor care au promovat bacalaureatul nu depăşeşte 100.000, în condiţiile celei mai slabe rate de promovabilitate din ultimii 20 de ani – 44,7%. Pentru prima dată, numărul de locuri la facultăţi este mai mare decât cel al absolvenţilor de liceu – 62.850 de locuri gratuite,  aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte 30.000 de locuri la facultăţile private.

În aceste condiţii, universităţile vor fi nevoie să organizeze o a doua sesiune de admitere, la toamnă, a spus ieri rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Nicolae Robu. Şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Călin Baba a vorbit despre această posibilitate. „Discuţiile pe care le-am avut cu rectorii indică disponibilitatea unor universităţi de a organiza o a doua sesiune de admitere”, după reluarea bacalaureatului în toamnă, a spus Baba.

De altfel, unele instituţii, ca Universitatea din Bucureşti sau Universitatea Transilvania din Braşov, organizează în fiecare toamnă sesiune de admitere, pentru ocuparea locurilor rămase libere la facultăţile unde concurenţa este mai redusă. „În fiecare an rămân cam 200-300 de locuri neocupate, pentru care organizăm admiteri în septembrie,” spune rectorul Universităţii din Braşov, Ion Vişa.

Facultăţile de stat, preferate

Deşi se aşteaptă ca numărul de candidaţi la admitere să scadă anul acesta, din cauza rezutatelor slabe de la bac, Vişa spune că „e bine că s-a tras un semnal de alarmă, copiatul a devenit un sport naţional”. Învăţământul universitar va avea de câştigat, pentru că studenţii vor fi mai bine pregătiţi, iar bacul din acest an va fi şi un semnal atât pentru generaţiile viitoare de absolvenţi, cât şi pentru părinţi şi profesori. În plus, concurenţa mai redusă îi va atrage pe tineri în primul rând spre universităţile de stat, unde există „garanţii suplimentare şi şansa unei burse,” crede Vişa.

Opinia sa este împărtăşită şi de rectorul Academiei de Studii Economice, Ion Gheorghe Roşca. „Vor avea de câştigat universităţile care au o recunoaştere a studiilor, iar ASE va fi beneficiară, pentru că vom primi nişte elevi mai bine pregătiţi,” spune el. Roşca nu crede că ASE va organiza o a doua sesiune de admitere. „Dacă îmi acopăr 85% din locurile bugetate şi cele cu taxă, nu fac admitere la toamnă,” precizează rectorul.

Taxele rămân neschimbate

Chiar dacă numărul de studenţi va fi mai mic decât în alţi ani, taxele pentru locurile care nu sunt subvenţionate de la buget nu vor creşte, spun rectorii universităţilor de stat. „Va trebui să ţinem pasul cu taxa de la buget,” spune Roşca. Totuşi, dacă numărul de studenţi scade semnificativ şi, prin urmare, scad şi resursele financiare, „ne putem gândi la forme de învăţâmânt mai scumpe dar mai bune,”, adaugă Roşca. Acestea ar putea fi programe speciale de masterat, pe care studenţii le pot alege în locul celor obişnuite, dacă vor un grad mai mare de performanţă.

Testul sistemului, la toamnă

Universităţile ar putea câştiga un număr mai mare de studenţi după sesiunea de bacalaureat din toamnă, mai ales dacă măsurile de supraveghere nu vor mai fi atât de stricte. Totuşi, rectorii spun că ar fi dezamăgiţi dacă următorul examen va fi mult mai uşor. „Trebuie să ţinem ştacheta la acelaşi nivel şi să îi facem pe copii să înţeleagă că trebuie să se pregătească,” spune Gheorghe Robu. Şi Ion Gheorghe Roşca speră că examinatorii vor fi severi la toamnă. „Dacă se întâmplă acest lucru timp de patru ani se schimbă tot învăţământul – atât atitudinea elevilor, dar şi cea a profesorilor, care vor deveni mai responsabili,” spune rectorul.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă