Aproximativ 50 de dascăli, membri de sindicat constănţeni, urmează să ajungă în această dimineaţă la Bucureşti. Plecarea se va face la ora 6.30, urmând ca la ora 11.00 aceştia să se alăture celorlaţi angajaţi din învăţământ pentru pichetarea sediului USL din capitală. În acelaşi timp, alte cadre dicatice vor picheta sediul Guvernului.
„Venitul nu este demn”
În semn de protest, pentru a atrage atenţia că în educaţie sunt probleme nerezolvate, unii dascăli constănţeni, membri ai Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, au purtat la braţ, ieri, banderola albă, prin acest gest sperând că poate de data aceasta vor fi ascultaţi de guvernanţi şi le vor fi soluţionate revendicările. „Sunt de acord pentru că luptăm pentru drepturile noastre. Avem nevoie de salarii decente pentru a trăi bine. La 40 de ani de vechime în învăţământ, venitul nu este demn pentru un cadru dicatic care a studiat o viaţă întreagă şi care se pregăteşte zilnic pentru a face faţă situaţiei învăţământului modern”, ne-a spus profesorul Dumitru Micu, de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.
În cancelaria acestei unităţi de învăţământ, pe un panou special erau trecute principalele revendicări din educaţie. „Având în vedere că nu se respectă legea parteneriatului şi că nu s-au dat banii pe procesele câştigate noi vrem să le tragem un semnal de alarmă”, a fost de părere liderul de sindicat de la ”Nicolae Rotaru”, înv. Dan Drăgulescu Mihnea. „Port banderola albă pentru că protestăm alături de colegii noştri care sunt la Bucureşti în faţa Guvernului şi principala revendicare este 6% din PIB acordată învăţământului. Sperăm să se modifice ceva”, a menţionat prof. Aurelia D, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB).
„Nu cred că au vreun sens protestele”
Cu toate că este sindicalist, profesorul de fizică Ion Băraru, de la CNMB, nu susţine de data aceasta protestele dascălilor. „În legătură cu protestele sindicaliştilor din învăţământ nu sunt de acord sub nici o formă deoarece acestea trebuiau făcute la momentul oportun, când ni s-au tăiat salariile, nu acum când ni s-au întregit. Consider că acest lucru este o activitate politică şi nu sindicalistă. Nu cred că au vreun sens protestele, decât să perturbe sistemul de învăţământ. Sunt sigur că nu vor obţine nimic membrii sindicalişti”, a subliniat acesta.
Elevii sunt solidari
Deşi nu au informaţii despre acţiunile de protest ale cadrelor dicatice, elevii constănţeni se declară solidari cu dolenţele celor care îi pregătesc zi de zi la şcoală. „Nu sunt în cunoştinţă de cauză, dar consider că sunt oameni pregătiţi şi merită salarii mai bune”, a spus o elevă. „Sunt de acord cu profesorii. Trebuie să îşi apere drepturile şi sunt liberi să ceară ce vor ei”, a completat un alt adolescent.
Următoarea formă de protest anunţată de sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se va desfăşura pe 6 noiembrie, atunci când va fi organizat un mare miting în piaţa Victoriei.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/57716eca3b7603796efe297c40b83f63/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>