3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCât costă şcolile private?

Cât costă şcolile private?

Aproape 65.000 de copii au fugit din învăţământul de stat către sutele de grădiniţe, şcoli şi licee private. Taxele de admitere pleacă de la câteva mii de lei şi ajung la mii de euro pe an.

Cu fiecare început de an şcolar, oferta insti­tuţiilor private de învăţământ din sistemul preuniversitar e din ce în ce  mai variată. Cea mai recentă statistică a Ministerului Educaţiei arată că în România funcţionează, cu acreditare sau doar cu autorizare provizorie, peste 500 de grădiniţe, aproape 80 de şcoli primare, 35 de şcoli gimnaziale şi aproape 125 de licee, toate în sistem privat. Până în prezent, aproximativ 65.000 de copii au părăsit sau nici măcar nu au făcut cunoştinţă cu şcoala oblăduită de stat şi au mers pe mâna privatului. Totuşi, o şcoală privată nu este accesibilă oricui, iar taxele de admitere o arată din plin.

De la mii de lei la mii de euro pe an

Unele şcoli şi licee private au un sistem drastic de selecţie calitativă a elevilor, altele se mulţumesc cu cei care îşi permit să suporte taxele. La toate însă costurile lunare de şcolarizare ajung la nivelul unui salariu mediu pe economie. Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unul dintre liceele private de top, taxează ciclul gimnazial (clasele 5-8) cu 2.350 de euro pe an, iar ciclul liceal (clasele 9-12) cu 3.250 de euro pe an. Complexul educaţional Lauder-Reut îşi oferă serviciile educaţionale contra 500 de euro/lună la grădiniţă, 550 euro/lună la şcoala primară, 600 euro/lună la gimnaziu şi 650 euro/lună la liceu. Liceul Hyparion din Bucureşti are o ofertă mai ieftină, de 2.500 de lei pe an pentru învăţământul de zi şi de 1.700 de lei pe an pentru seral sau frecvenţă redusă. The International School of Bucharest, a Fundaţiei „Lumina”, cere 5.450 de euro anual pentru grădiniţă şi ajunge până la 8.950 de euro/an la ciclul liceal.

Şcolile care predau integral în limba engleză şi folosesc sistemul şcolar american sau cel britanic Cambridge au preţuri şi mai mari. Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti costă 13.300 euro/an pentru şcoala primară, 17.420 euro/an la gimnaziu şi 18.605 euro/an la liceu. Cambridge School of Bucharest pleacă de la 3.800 euro/an la grădiniţă şi ajunge la 5.800 euro/an la liceu. Nu oricine îşi permite să-şi trimită copiii la o şcoală privată, însă învăţământul de stat are atâtea costuri ascunse, de care afli la şedinţa cu părinţii, încât „dacă faci un bilanţ, s-ar putea să ajungi tot acolo”, e de părere Mihaela Guna, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Preuniversitar.

Şcolile private nu poartă acelaşi stigmat precum universităţile private, „unde se dau diplome pe bandă rulantă, iar studenţii sunt primiţi fără nici o triere”, pentru că ele nu oferă calificări care să-ţi permită un acces direct pe piaţa muncii, mai spune Guna. „Ne plângem mereu de calitatea învăţământului de stat, iar acum, cu scăderea salariilor cu 25%, nu cred că va fi mai bine. E posibil ca unii părinţi să se orienteze spre particulari. Un învăţământ de calitate presupune resursă umană calificată şi bine plătită”, spune Mihaela Guna. Chiar dacă banii sunt necesari pentru a obţine calitate, nimic nu e garantat. Inspectorul şcolar Corina Pascale, responsabilă de şcolile private din Bucureşti, ne-a explicat recent că „în unele locuri a găsit lucruri bune, în altele mai puţin bune”, chiar dacă „profesorii sunt mai implicaţi, pentru că au alte salarii”. Totuşi, şcolile private trag tare să aibă rezultate cât mai bune la calitatea educaţiei, arată inspectoarea: „Pentru publicitate şi pentru a-şi putea continua afacerea, trebuie să aibă rezultate”. 

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă