Probele scrise ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, au început astăzi cu proba la limba şi literatura română. Deşi ministrul Educaţiei a avertizat că tentativele de fraudă vor fi aspru pedepsite, elevii au schimbat nestingheriţi fiţuici şi copiuţe între ei, în timp ce profesorii supraveghetori „s-au luat cu altele”.
„Eu mi-am dat ciorna la vreo trei”, povesteşte un elev de la liceul teoretic Nichita Stănescu din Bucureşti.
Întrebat de reporterii romanialibera.ro cum a reuşit să evite camerele video, elevul a spus că cei de pe rândul de la fereastră nu erau cuprinşi în raza de filmat a camerelor video, aşa că au putut să schimbe între ei ciorne. În plus, elevul susţine că nimeni nu o să se uite la toate înregistrările.
„E vrăjeală asta cu camerele. Nu se uită nimeni la atâtea înregistrări, doar în caz de reclamaţii”, spune C.
Elevul mărturiseşte cu nonşalanţă că a fost văzut de profesorii supraveghetori în timp ce schimba ciornele. „M-au văzut când am luat ciorna înapoi şi ne-au întrebat: Ce faceţi acolo?, dar apoi s-au luat cu altele”, spune elevul.
În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor, elevul a declarat că „au fost ok”.
62.348 de candidaţi s-au înscris pentru prima probă scrisă a Bacalaureatului.
Romanialibera.ro prezintă subiectele la limba şi literatura română:
La primul subiect, elevii trebuie să rezolve nouă cerinţe pe baza unui text la prima vedere din romanul Adela, al lui Garabet Ibrăileanu. Cerinţele vizează cunoştinţe de vocabular precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar.
Subiectul al doilea a constă în elaborarea unui eseu despre prietenie pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu, „Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă”.
La subiectul al treilea, elevii trebuie să elaboreze un eseu despre modul în care este reflectată o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-o nuvelă studiată.
Vezi modele de subiecte la proba scrisă de limba şi literatura română în ataşament
27 elevi din Capitală, care s-au prezentat luni la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, au fost daţi afară din examen, pentru tentativă de fraudă, au declarat, luni, pentru NewsIn, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti (ISMB).
„Principalul motiv pentru care elevii au fost eliminaţi din examen este acela că au fost prinşi cu fiţuici, cărţi, telefoane mobile sau alte surse de inspiraţie. Deocamdată, vorbim despre o centralizare parţială
a candidaţilor eliminaţi din examen, este posibil ca numărul acestora să fie mai mare, dar asta vom vedea la centralizarea finală”, au mai spus cei de la ISMB.
În judeţul Hunedoara, 12 tineri au fost daţi afară din examen, după ce au fost prinşi copiind cu ajutorul unor fiţuici sau din cărţi în miniatură cumpărate de pe internet.
Şase candidaţi la bacalaureat din Harghita şi unul din Bistriţa-Năsăud au fost eliminaţi, luni, de la proba scrisă la limba română, în timp ce în Suceava cinci elevi au fost daţi afară pentru fraudă.
Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, candidaţii eliminaţi pentru tentativă de fraudare nu vor mai putea da bacalaureatul timp de două sesiuni consecutive.
Sesiunea de toamnă a bacalaureatului a început în 22 august, pentru examinări fiind înscrişi 109.595 de candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010.
Majoritatea candidaţilor s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise, acolo unde în vară au fost cei mai mulţi picaţi. În 29 august, 62.348 de candidaţi vor fi în sălile de examen pentru examenul la limba şi literatura română, iar în 30 august vor susţine proba la limba maternă 945 de candidaţi.
Examenul va continua în 30 august, când 78.082 candidaţi vor susţine proba obligatorie a profilului, şi în 2 septembrie, când se vor prezenta 60.345 de candidaţi pentru proba la alegere.
În 4 septembrie, vor fi afişate primele rezultate, iar cei nemulţumiţi vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7 septembrie.
Probleme orale ale bacalaureatului – limba română, limba maternă, o limbă străină, competenţe digitale – s-au desfăşurat în perioada 22 – 26 august.
La proba orală de limba română s-au prezentat 10.054 de candidaţi, din cei 11.909 elevi înscrişi, potrivit Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.
Dintre elevii care au susţinut proba de competenţă în limba română 3.774 de candidaţi (31,69%) au obţinut nivelul de competenţă mediu, 4.119 de candidaţi (34,59%) nivelul avansat, în timp ce 2.160 de candidaţi (18,14%) au obţinut nivelul de competenţă experimentat, a precizat sursa citată.
La această probă, un singur candidat a fost eliminat din examen pentru că avea la el telefon mobil.
La a doua probă, respectiv cea de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă, din totalul celor 291 de elevi înscrişi, s-au prezentat la examinare 258. Dintre aceştia, 29 (9,97%) au obţinut nivelul de competenţă mediu, 105 (36,8%) au obţinut nivelul de competenţă avansat, iar 124 (42,61%) pe cel de experimentat.
La această probă, nu a fost înregistrat nici o eliminare, potrivit Ministerului Educaţiei.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a transmis celor care vor susţine examenul că nivelul de exigenţă la bacalaureatul din toamnă va fi la fel ca în prima sesiune şi vor trece doar cei care au învăţat.
Standardele nu vor fi scăzute, dificultatea subiectelor şi nivelul de corectitudine vor fi aceleaşi, iar oricine se aşteaptă la altceva „comite o eroare capitală”, a atenţionat ministrul Educaţiei.
Cei care intră în examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări, cu telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul ori de comunicare, indiferent dacă le folosesc sau nu la rezolvarea subiectelor, riscă să fie eliminaţi din examen şi nu se vor putea prezenta în următoarele două sesiuni.
În sălile de examen vor fi camere de supraveghere şi se vor face controale, iar neregulile pot fi sesizate la Ministerul Educaţiei prin Tel Verde.
2011 este anul cu cea mai scăzută rată de promovabilitate în prima sesiune, cu unul din doi candidaţi respinşi, cei mai mulţi eliminaţi pentru fraudă, cel mai mare număr de contestaţii şi număr record de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua.