Agricultorii vor ieşi în câştig din încasarea subvenţiilor, chiar dacă sunt amendaţi pentru terenurile arabile necultivate.
Dacă ai un teren agricol nelucrat, nimic nu te împiedică să soliciţi subvenţia la hectar, care în prezent este de 130 euro, mai precis jumătate de la Uniunea Europeană (UE) şi jumătate de la statul român. UE nu condiţionează în nici un fel acordarea subvenţiei pentru agricultură de cultivarea terenului, dacă acesta este arabil, potrivit preşedintelui Agrostar, Ştefan Niculae. Singura diferenţă este în cazul în care terenul agricol deţinut este mai mic de un hectar, iar în acest caz nu se pot cere subvenţii.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat că „printr-o ordonanţă sau lege care va fi introdusă în Parlament”, va fi introdus impozitul de 400 lei pe hectar pentru terenurile nelucrate.
Două situaţii statistice
„Am avut două situaţii statistice: 1,1 milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Direcţia Generală pentru Agricultură şi 1,3 milioane hectare de la APIA. Acestea sunt datele oficiale, din documente, deşi există reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale ale agricultorilor care lansează cifre mult mai mari”, ne-a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
În privinţa competenţelor de control, oficialii de la Ministerul Agriculturii spun că încă nu este stabilit cine va face verificările în teren.
„Ne-am gândit la mai multe variante, încă nu este stabilit cine va face controalele pe teren. La început s-au făcut propuneri ca, eventual, să se facă controale prin Camerele Agricole care se vor înfiinţa. Însă nici Camerele agricole, nici APIA nu pot face astfel de controale. S-ar putea ca verificările să se facă prin consiliile locale, încă nu este nimic stabilit”, a mai precizat Adrian Rădulescu.
În ultimii ani, problema terenurilor nelucrate şi amendarea proprietarilor a fost des adusă în discuţie de guvernanţi, însă până în prezent nu a fost luată nici o măsură.
O situaţie precum cea din România, în care suprafeţe mari de terenuri arabile să fie lăsate în paragină ani şi ani de zile nu mai este întâlnită în UE şi de aceea nici nu s-a luat în calcul neacordarea de subvenţii pentru pârloage.
Subvenţii de 871 milioane euro
Preşedintele federaţiei Sindicatelor din Agricultură – Agrostar consideră că în realitate, suprafaţa de teren arabil din România care este necultivat este de 2,5 milioane-3 milioane de hectare, iar aplicarea de amenzi nu-i va determina pe agricultori nici să cultive, nici să vândă terenurile.
„Într-o proporţie foarte mare, cei care nu-şi cultivă terenurile sunt oameni foarte săraci. Cazurile unor proprietari de terenuri care ţin suprafeţe necultivate pentru eventuale investiţii imobiliare sunt puţine. În plus, atâta timp cât subvenţia la hectar este de 130 de euro, iar eventuala amendă aproape 93 de euro, tot în câştig iese. Într-o astfel de situaţie, statul şi-ar putea recupera însă partea sa din subvenţia la hectar. Agricultorul nu va fi nicidecum forţat să-şi cultive pământul. Măsura impozitării suplimentare a terenurlor trebuia să facă parte dintr-un pachet mai larg în care să fie incluse o lege a arendei corecte, ajutoare pentru persoanele vârstnice din mediul rural etc.”, a spus Ştefan Niculae.
Dacă toţi proprietarii de terenuri necultivate ar fi amendaţi, statul ar putea încasa 120 miliaoane de euro, în condiţiile în care subvenţiile totale acordate pentru agricultori sunt de 871 milioane euro (din care doar jumătate de la statul român)
În prezent, se acordă subvenţia la hectar (130 de euro) pentru suprafeţe de teren arabil însumând 6,7 milioane de hectare.
În România sunt 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 9,3 milioane de hectare este teren arabil.
Agricultorii susţin că suprafeţele necultivate sunt duble faţă de cât reiese din cifrele oficiale.